HORIZONT Integrált irodai programcsomag – Házipénztár modul

 

 

Verziószám: 2.43

 

 

 

Felhasználói segédlet

 

 

 

2012

 

 

Tartalomjegyzék

 

·         Általános információk (GYIK - gyakran ismételt kérdések)

·         Operációs rendszer és hardver igény

·         Házipénztár modul telepítése

·         Házipénztár telepítése telepítőprogramból

·         Telepítés menete

·         Telepítés zip állományból (hordozható vagy portable verzióban)

·         Program első indítása

·         A program használatba vétele

·         Főablak

 

·         Házipénztár menü

o   Új bevétel,

o   Új kiadás,

o   Bevételek adatai,

o   Kiadások adatai,

o   Kilépés a programból.

 

·         Adatállományok menü

o   Jogcímek adatai,

o   Tárgyak/szövegek adatai,

o   Partnerek/megbízók adatai,

o   Kódok/költséghelyek adatai,

o   Pénztárak adatai,

o   Felhasználók (munkatársak) adatai,

o   Adatállományok karbantartása,

o   Adatok konvertálása 1.xx verzióról.

 

·         Beállítások

o   Adatállományok biztonsági mentése,

o   Adatállományok visszaállítása biztonsági mentésből,

o   Általános beállítások,

o   Felhasználói adatok.

 

·         Lekérdezések

o   Pénztár egyenlegek,

o   Időszaki pénztárjelentés,

o   Ellátmány egyenlegek,

·         Súgó

o   Házipénztár modul súgó,

o   Regisztrációs szám - licenc frissítés,

o   Végfelhasználói licencszerződés,

o   Termék vásárlás - előszámla igénylés,

o   Frissítések keresése,

o   NRG-COM weboldala,

o   Névjegy.

 


 

Általános információk (GYIK - gyakran ismételt kérdések)

 

Amennyiben Ön már ismeri a HORIZONT ügyviteli programokat, úgy ugorja át ezt a részt, de ha új felhasználó, kérjük, szánjon pár percet ennek az általános célú ismertetőnek az átfutására.

A szöveg könnyebb „fogyaszthatósága” kedvéért eltekintettünk a száraz informatikai zsargontól és felhasználóink leggyakoribb kérdései alapján kérdez-felelek stílusban igyekeztünk összefoglalni (hangsúlyozottan a teljesség igénye nélkül) a fontosabb tudnivalókat.

 

K: Kezdjük a legelején. Hogy történik a házipénztár program telepítése?

V: A házipénztár programot kétféleképpen telepíthetjük. Természetesen magából a házipénztár programból egyetlen verzió van a kétféle telepítése végeredménye felhasználói szempontból megegyezik.

 

Első lehetőség: letöltjük a telepítő készletet, például innen:

http://nrg-com.hu/hazipenztarmod-inst.exe

Ezután a szokásos módon feltelepítjük a programot. Amennyiben Ön már telepített számítógépes programot a gépére, egészen biztosan nem fog ez a művelet gondot okozni Önnek (ha nincsenek speciális szempontok a telepítéskor, gyakorlatilag a házipénztár program telepítése pár „Tovább” gomb lenyomását követően automatikusan megtörténik. A telepítés régebbi típusú, lassabb gépen is legfeljebb egy percet vehet igénybe.

 

Második lehetőség: egy tömörített fájlt töltünk le, például innen:

http://nrg-com.hu/hazipenztar-port.zip

Ez esetünkben egy hazipenztar-port.zip állomány és ennek tartalmát (tehát a hazipenztar-port.zip állományban található három darab fájlt) a számítógépünkön vagy egy USB eszközön (pl. PEN drive, USB-s merevlemez, stb.) létrehozott üres mappába bemásoljuk. Ezután elindítjuk a hazipenztar.exe programot és elkezdjük használni a házipénztár programot.

 

K: Ez a második lehetőség szokatlan ügyviteli programok esetében. Ha jól értem itt nem is történik telepítés?

V: Így igaz. Mintha mindig Önnél lennének bevételi és kiadási pénztárbizonylat tömbjei, csak éppen házipénztár program formájában. Például felmásolja a fájlokat egy pen-drive-ra és viszi magával a tárcájában. A pen drive-ról közvetlenül futtathatja bármely számítógépről a házipénztár programot és ha azon a gépen nyomtatási funkció is elérhető, akkor közvetlenül bevételi pénztárbizonylatot, kiadási pénztárbizonylatot, valamint egyéb bizonylatot is kinyomtathat.

Microsoft Windows 98-as rendszereken illetve valamennyi annál újabb Microsoft operációs rendszeren a program mindenféle külön konfigurálás nélkül futtatható.

 

K: Az USB meghajtón valószínűleg különféle szoftverekkel és Windows verziókkal ellátott gépeken fogom használni a házipénztár programot esetleg a számlázó programmal együtt. Például partnerem számítógépén vele egyeztetve készítek egy készpénzes számlát. A bevételi pénztárbizonylatot szintén ekkor, az ő nyomtatójára nyomtatva fogom elkészíteni. Nem fog mindenféle hibaüzenteket kiírni, dll fájlokat, keretrendszereket keresni?

V: Nem fog! A portable vagy más néven hordozható programok magában a program fájlban vagy annak mappájában tartalmaznak minden a futtatásukhoz szükséges dolgot, ezért semmilyen külön beállítást, telepítést nem igényelnek.

 

K: Ez mennyire üzembiztos megoldás? Az USB meghajtók nem túl sérülékenyek, lassúak?

V: A mai USB meghajtók (pl. pen drive, külső USB-s winchester/merevlemez-ek kapacitása és sebessége által egyaránt korszerű adattároló eszköznek tekinthetőek. Persze, előfordulhat, hogy régebbi és lassabb számítógépen, ahol esetleg az USB port is régebbi és lassabb típusú, a házipénztár program sebessége is kívánnivalót hagy maga után. Illetve még egy gyakori hiba, hogy a számla vagy pénztárbizonylat elkészülte után egyszerűen „kirántjuk” a pen drive-ot a számítógép USB portjából. Ez adatvesztést eredményezhet, mindig szabályosan válassza le az USB eszközt a számítógépről. Ezt egyébként általánosságban is tanácsoljuk Önnek, nem csak a házipénztár program használata esetében.

 

K: Egy pen drive-ot elég könnyű elhagyni. Mi lesz az adatbiztonsággal, ha például elveszítem vagy éppen ellopják tőlem?

V: A házipénztár modulban található adatbázisok jelszóval védett fájlok, illetve lehetősége van úgy beállítani a házipénztár programot, hogy az indításkor is felhasználói nevet kér. Ettől függetlenül mindenképpen tartsa be azt az informatikai alapszabályt, hogy archiválni nem csak ajánlott, de egyenesen kötelező! Ne feledje, sajnos egy laptopon ma már ugyanúgy nincsenek biztonságban az adatai, szintén ellophatják, a gépet pedig leejtheti, tönkre mehet. Sajnos ezekre a problémákra házipénztár programunkat programozóként nem tudjuk felkészíteni.

 

K: A hordozható házipénztár program egy praktikus, érdekes lehetőségnek tűnik, esetleg kipróbálnám, de fizetni előre semmiképpen nem akarok. Ki tudom próbálni a házipénztár programot?

V: Számítógépes programok esetében a kipróbálás természetes dolog. Töltse le valamelyik házipénztár program telepítési verziót és az alapadatok megadása után kezdje el használni. 60 nap áll a rendelkezésére, hogy eldöntse, megfelel e program az Ön igényeinek.

 

K: Mi történik a 60 nap leteltével?

V: A házipénztár program a tesztelési vagy kiértékelési időszaka 60 naptári nap. Ha letelt ez az időszak, a program csökkentett funkcionalitással üzemel tovább. Tehát új bizonylatok (bevételi pénztárbizonylatok vagy kiadási pénztárbizonylatok) készítésére már nincs lehetősége. Amennyiben programunk elnyerte tetszését választhat egyszeri vagy havidíjas konstrukcióink közül.

 

K: Mi történik akkor, ha a 60 nap leteltével, újra letöltöm a programot és elkezdem használni megint, majd 60 naponként ezt a műveletet megismétlem. Így ingyen juthatok házipénztár programhoz?

V: Nem egészen. Egyfelől minden telepítéskor újra mindent meg kell, adni (cégadatok, cikkek, partnerek, stb.) ami elég kényelmetlen. A bizonylatok sorszámozás is egytől kezdődik ismét. Másfelől természetesen minden számítógépes program esetében lehetőség van trükközésre (pl. sokan használnak nem megvásárolt szoftvereket, akár operációs rendszert, játékokat, víruskeresőt, stb.). Azonban ne feledje, hogy a házipénztár program ügyviteli termék, esetenként szüksége lehet a cégünk által biztosított e-mail alapú terméktámogatásra is.

Ez a havi 500 Ft vagy az egyösszegű megvásárlás remélhetőleg nem az az összeg, amely az Ön vállalkozása likviditását komolyabban megterhelné vagy érdemes lenne ezért különféle trükkökhöz folyamodnia. Legalábbis mi nagyon bízunk ebben! :)

 

K: Ha úgy döntök, hogy kipróbálom és problémám adódna, kihez fordulhatok?

V: Házipénztár programunk esetében a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen nyújtunk támogatást ügyfeleinknek, illetve tesztelőinknek.

 

K: Csak e-mail címen kaphatok segítséget?

V: Cégünk a kedvezőbb árakat nagyobb létszámú ügyfélköre segítségével tudja fenntartani. Könnyű belátni, ha minden ügyfelünk havonta csak 10 percben telefonálna, ennek kezelésére külön munkatársakat kellene igénybe venni, ami a fejlesztéstől vonna el energiákat, illetve megdrágítaná szoftvertermékeink (a programok) árát.

A gyakorlati tapasztalatok alapján a kérdések 95%-a vagy a súgóból vagy előre elkészített válaszok segítségével orvosolható, ezért költséghatékonyabb és gyorsabb az e-mail támogatás.

Természetesen kiemelt partnereink részére telefonos illetve személyes tanácsadással is tudunk szolgálni, ez azonban lényegesen megdrágítja a havidíjat. Amennyiben érdeklődik ez iránt a lehetőség iránt, jelezze felénk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

 

K: Rendben, kipróbálom. Az egyértelműség kedvérért azért ismét rákérdeznék: a házipénztár program 60 napig teljes értékű, nincs semmilyen korlátozás?

Igen, 60 napig teljes értékű. Reméljük házipénztár programunk elnyeri tetszését és hamarosan ügyfeleink között köszönthetjük Önt is.

 

 

 

 

Operációs rendszer és hardver igény

 

Házipénztár programunk támogatja valamennyi 32 bites Windows környezetet így Windows 95, Windows 98, Windows NT, Windows Millenium, Windows 2000, Windows XP (Home és Professional verzió), Windows 2003, valamint Windows Vista és Windows 7 valamennyi verzióját. Az újabb Microsoft operációs rendszerekből 64 bites verziók is készültek (XP, Vista, Windows 7), a gyakorlati tapasztalatok és tesztek alapján házipénztár programunk 64 bites rendszereken szintén tökéletesen futtatható, igaz a mai viszonylatban rendkívül szerénynek mondható hardverigénye miatt nincs szüksége és nem is használja ki annak plusz lehetőségeit. Egyéb operációs rendszerek (pl.: Macintosh, Unix/Linux, OS/2 stb.) esetében a futtatáshoz Windows emulátor szükséges.

 

Általánosságban elmondható, hogy bármely számítógép, mely a fenti operációs rendszereket elfogadható sebességgel és biztonsággal képes futtatni, alkalmas a házipénztár program futtatására. A program használatához javasolt a Windows operációs rendszer felhasználói szintű ismerete (egér használat, menük kezelése, stb.). A működtetéshez értelemszerűen szükség van egy az operációs rendszer alá telepített nyomtatóra (bármilyen Windows alatt üzemeltethető és telepíthető nyomtató alkalmas a feladatra). Figyelem: ha a rendszer alá nincsen nyomtató telepítve, akkor az esetlegesen hibás működéshez vezethet, valamint egyáltalán nem működnek a különböző listázó és nyomtató funkciók! A program hardverrel szemben támasztott igényéről elmondható, hogy legalább Intel Pentium I-es processzort és 32 MB-t memóriát valamint kb. 10 MB szabad winchester/merevlemez területet igényel. Tovább szükséges az operációs rendszer által támogatott és telepített egér, billentyűzet, színes legalább VGA monitor valamint nyomtató.


 

Házipénztár modul telepítése

 

A házipénztár modult hivatalosan kétféleképpen telepíthetjük, telepítő készletből (hazipenztarmod-inst.exe), illetve portable vagy hordozható verzióként egy tömörített (zip) állományból. Természetesen magából a házipénztár modulból egyetlen verzió van a kétféle telepítése végeredménye felhasználói szempontból megegyezik.

 

 

Telepítés telepítő programból

 

Az internetről letöltött, esetleg e-mail mellékletként megkapott telepítő fájl elnevezése: hazipenztarmod-inst.exe.

Internetről letöltheti az aktuális programverzió telepítőkészletét innen:

http://nrg-com.hu/hazipenztarmod-inst.exe

 

Ezt a hazipenztarmod-inst.exe programot kell elindítani Microsoft Windows operációs rendszer alatt (lásd operációs rendszer igény) illetve megfelelő Windows emulátor alatt.

 

A telepítőnél pár kérdésre kell válaszolnunk, gyakorlatilag néhány tovább gomb lenyomása után már használhatjuk is a programot.

 

Fontos megjegyezni, hogy ha több HORIZONT házipénztár modult is használ egyetlen számítógépen, mert például több vállalkozása, cége van, akkor mindenképpen a portable telepítést alkalmazza. A telepítő készletből telepített példányok azonos felhasználó esetén Windows NT alapú operációs rendszerrel rendelkező konfigurációkon esetleg összeakadhatnak. Ez ismert probléma és a Windows rendszer jogosultság kezeléséből adódik.

 

 


 

Telepítés menete

 

A telepítő elindítása után a következő képernyőt látja (1. ábra). Mivel a verziószám változhat, ezért a képernyőképeken feketével kisatíroztuk a verziószámot. Ez a telepítés menetrendjét nem változtatja meg, verziószámtól függetlenül maga a telepítés ugyanabból a három lépésből áll.

 

Horizont Házipénztár program

1. ábra: telepítés kezdő ablaka

 

Ekkor a „Mégse” gomb lenyomásával kiléphet a telepítő programból a „Tovább” gomb segítségével pedig továbbléphet a telepítés folyamatában a következő ablakhoz.

 

Horizont Házipénztár program

2. ábra: licencszerződés

 

A telepítés folytatásához el kell fogadnia a licencszerződést (2. ábra). Amennyiben nem ért egyet a szerződéssel, ekkor is kiléphet a telepítőprogramból a „Mégse” gomb segítségével.

 

Amennyiben elfogadja a Licencszerződést a „Telepítés” gombot választva megkezdődik a fájlok bemásolása a számítógépre. Ez normál körülmények között 5-10 másodperc alatt lezajlik. A sikeres telepítést követően a következő ablakot kell látnia (3. ábra). Amennyiben a telepítés hibaüzenettel leáll, kérjük lépjen kapcsolatba az NRG-COM Kft.-vel.

Horizont Házipénztár program

3. ábra: telepítés befejezése

 

A „Befejezés” gomb lenyomásával befejezheti a telepítési folyamatot. Attól függően, hogy a „Házipénztár modul … futtatása” jelölőnégyzet be van e jelölve, a telepítés lezárásakor elindul a frissen feltelepített program. Amennyiben a jelölőnégyzet nincs bejelölve, ekkor visszatérhet a telepítő indítását megelőző tevékenységéhez.

 

Telepítés zip állományból (hordozható vagy portable verzióban)

 

A telepítő zip fájlt töltse le innen:

http://nrg-com.hu/hazipenztar-port.zip

 

A fájl, mint kiterjesztése is mutatja, zip állomány, mely az egyik leggyakoribb tömörített fájl formátum. Kitömítése Windows XP-től felfelé az operációs rendszer beépített zip fájl kezelőjével is történhet, de használhatunk külső programokat is e célra, mint WinZip, WinRar, Total Commander vagy éppen az ingyenes és nagy tudás 7-zip (http://www.7-zip.org/).

 

A tömörített zip fájl tartalmát (tehát a hazipenztar-port.zip állományban található 3 db fájlt) a számítógépünkön vagy egy USB eszközön (pl. PEN drive, USB-s merevlemez, stb.) létrehozott üres mappába bemásoljuk. Ezután elindítjuk a hazipenztar.exe programot és elkezdjük használni a házipénztár programot.

 

Mint korábban is jeleztük, a kétféle telepítés végeredménye megegyezik, azonban a program indítása eltérő lehet. Ha telepítő készletből telepíti a házipénztár programot, akkor az asztalon megjelenik egy házipénztár modul ikonja, mely a telepített programra mutat. A hordozható vagy portable telepítéskor a zip állományból kitömörített hazipenztar.exe programot minden alkalommal manuálisan kell elindítania például a Windows Intézője segítségével vagy valamilyen egyéb fájlkezelő programmal. Ha USB meghajtót vagy PEN drive-ot használ, ne feledje, hogy minden számítógépen eltérő lehet a CD/DVD eszközök és a merevlemez partíciók száma, ezért a házipénztár program meghajtójának betűjele is változhat. Egy „DVD mentes” netbook esetében lehet egyből akár a „D meghajtó” is, míg egy „jól felszerelt”, több CD/DVD-t és merevlemezt valamint több partíciót használó rendszer esetében a betűjel lehet például „H” vagy „Z” is…

 

 

Program első indítása

 

Legelső indításkor a program létrehozza az eredményes működéshez szükséges adatbázisokat. A Ennek módja, hogy a program megpróbál olvasni egyesével minden adatbázis fájl és ellenőrzi annak integritását. Ha ez nem sikerül, a program kérdést tesz fel, hogy létrehozza e az adott fájlt. Minden esetben válaszoljon „Igen”-el.

Figyelem: a későbbiek során is minden indításkor ez az ellenőrzés megtörténik. Amennyiben nem Ön törölte az adatbázist, de azt a program mégis újra létre akarja hozni az feltétlenül hibás működés eredménye (pl. megsérült adatbázis fájl), ezért lépjen kapcsolatba velünk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen és kérje segítségünket.

Ha az adatbázis fájlok sikeresen létrejöttek, meg kell adnia a felhasználói adatokat (4-ábra). Ez egy nagyon fontos művelet, mivel ezek az adatok szerepelnek a bevételi pénztárbizonylatokon, kiadási pénztárbizonylatokon és jelentéseken, ezért kérjük, figyelmesen töltse ki az adatmezőket!

Tanulmányozzuk még egy picit a negyedik ábrát. Ha megnézzük az ábra alját, láthatjuk, hogy egy piros sávban „Rögzítés és „Mégsem” gomb található. Amikor az ablak alján ezt a két gombot látja, a piros sávban, azt jelenti, hogy az adatokat tartalmazó ablak szerkesztő üzemmódban van, tehát adatokat írhatunk be vagy akár módosíthatjuk és átírhatjuk azokat és a „Rögzítés” gomb lenyomásával tárolhatjuk a bevitt adatokat. A „Mégsem” gomb lenyomásával pedig visszatérünk a kiindulási állapothoz, azaz ha elkezdtünk egy adatot módosítani, akkor az a módosítást megelőző állapotába tér vissza, ha új adatot szerettünk volna rögzíteni, akkor az pedig nem rögzül. Ez igaz a későbbiekre is és minden más adatszerkesztő ablakra is.

Rendes körülmények között az adatokat (pl. jogcímek, tárgyak/szövegek, pénztárak, partnerek/megbízók, stb.) kezelő ablakok nincsenek szerkeszthető üzemmódban (lásd jogím adatok 6. ábra), így nem tudjuk közvetlenül bevinni az adatokat. Ez a funkció egyben védelmet jelent véletlen elütések, törlések, átírások ellen is. Ha szeretnénk felvinni egy új adatsort akkor vagy az „Új” vagy a „Módosítás” gombot kell lenyomni. Ezután a gombsor eltűnik és helyét a 4. ábra alján látható piros sávban található gombsor váltja fel. Ekkor felviheti az új adatot vagy módosíthatja a korábban felvitt adatot, attól függően, hogy melyik gombot nyomta meg. Végül vagy rögzíthet a „Rögzítés” gombbal vagy kiléphet rögzítés nélkül „Mégsem” gomb segítségével és ilyenkor visszatér a 6. ábrán látható, illetve más ablakoknál ahhoz hasonló gombsorhoz.

 

 

Horizont Házipénztár program

4. ábra: felhasználói adatok megadása - első indításkor

 

 

Értelemszerűen kötelező megadni az alapadatokat (bizonylatkibocsátó neve, címe, adószáma) és ajánlott a telefon és faxszámok, email és egyéb elérhetőségek megadása is, de ez nem kötelező.

 

 

 

A program használatba vétele

 

A program központi kezelő felülete egyszerű. A különféle menüpontok kiválasztásával a megfelelő törzsadat kezelő ablakokba (Jogcímek, Tárgyak / szövegek, Partnerek / megbízók, Kódok / költséghelyek, Pénztárak) jut. A központi ablak egyúttal tájékoztat az aktuális dátumról, időről és névnapról (természetesen, ha számítógépének dátum és időbeállítása nem pontos, akkor fenti adatok is pontatlanná válnak).

 

Főablak

 

A program indítását követően Ön a főablakba jut (5. ábra), ahol a különböző menüpontok segítségével bármelyik funkció könnyűszerrel elérhető.

 

Horizont Házipénztár program

5. ábra: Központi kezelő ablak (főablak)

 

A fontosabb menüpontok a funkció billentyűk segítségével és egyéb gyors billentyűkombinációkkal is elérhetők.

Házipénztár menü

 

A “Házipénztár” menü öt menüpontra bomlik:

·         Új bevétel,

·         Új kiadás,

·         Bevételek adatai,

·         Kiadások adatai,

·         Kilépés a programból.

 


 

Új bevétel

 

Nyugodtan kijelenthetjük, talán ez a funkció a házipénztár program egyik legtöbbet használt és legfontosabb funkciója, ezért erről igyekszünk részletesebb leírást nyújtani. Fontos továbbá, hogy az itt leírtak megegyeznek az „Új kiadás” menüpont használatával, értelemszerűen a bevételi pénztárbizonylat és a kiadási pénztárbizonylat közötti eltéréseket figyelembe véve.

Ezért az „Új kiadás” menüpont ismertetésénél rendszeresen visszautalunk az itt leírtakra.

Az “Új bevétel” menüpont kiválasztásával kezdődhet meg a tulajdonképpeni bevételi pénztárbizonylat készítése. A menüpontot a házipénztár program főablakából (5. ábra) az F2 billentyűvel is elérheti.

Ekkor a következő ablakot látja:

 

Horizont Házipénztár program

6. ábra: új bevételi pénztárbizonylat felvitele ablak

 

Amikor új bevételi pénztárbizonylatot rögzítünk, először a pénztárbizonylat dátumát adjuk meg. Ez a mező alapértelmezetten az aktuális dátumot mutatja. Ezt követően egy legördülő listából ki kell választani, hogy melyik pénztárba szeretnénk rögzíteni a most készítendő új bevételi pénztárbizonylatot.

 

A pénzár kiválasztását követően több mező is automatikusan kitöltésre kerül. Például ha korábban már rögzítettünk hét darab új bevételi pénztárbizonylatot az euró pénztárba és egy darab bevételi pénztárbizonylatot a forint pénztárban, akkor attól függően, hogy melyik pénztárat választjuk ki, a készítendő új pénztárbizonylat sorszáma euró pénzár esetében B000000008, forint pénztár esetében pedig B000000002 lesz, lásd 7. ábra.

 

A pénztár sikeres kiválasztását követően a megadott dátum alapján automatikusan egy napi pénztár nyitó egyenleg és napi záró egyenleg is feltüntetésre kerül.

 

Horizont Házipénztár program

7. ábra: új bevételi pénztárbizonylat felvitele ablak, pénztár kiválasztást követő automata kitöltésű mezővel

 

Összegezve a bevételi pénztárbizonylat sorszámát a pénztár sikeres kiválasztása után automatikusan kapjuk meg. Ha megnézzük alaposabban a 7.ábrát, még két automatikusan kitöltött mezőt fedezhetünk fel. Az ablak jobb felső sarkában a napi bruttó nyitó és záró egyenlegeket láthatjuk. Mivel előző nap egy 4 000 Ft bevételt rögzítettünk ezért a 2012.02.13-i napi nyitó egyenleg értelemszerűen szintén 4 000 Ft és persze a záró egyenleg is pontosan ennyi azaz 4 000 Ft, mivel semmilyen pénztárbizonylatot nem rögzítettünk még aznapra.

 

A példa kedvéért felviszünk egy 3 500 Ft bruttó értékű bevételt, melyet egy teszt Bt. fizet részünkre a készpénzes 37-es számlánk alapján. A bevételi pénztárbizonylat rögzítési folyamatát a 8. ábra mutatja.

 

Horizont Házipénztár program

8. ábra: új bevételi pénztárbizonylat felvitele, rögzítési folyamat

 

 

 

 

A rögzítés gomb lenyomásakor a beállított példányszámnak megfelelően kinyomtatodnak a bevételi pénztárbizonylatok.

 

Visszautalva a korábban leírtakra, ha ismét egy bevételi pénztárbizonylatot szeretnénk rögzíteni és ismét a forint pénztárban, akkor a 9. ábrát kapjuk.

 

Horizont Házipénztár program

9. ábra: új bevételi pénztárbizonylat rögzítése, változó napi záró egyenleggel

 

 

Jól láthatóak a különbsége, ha a 7. ábrát és a 9. ábrát összehasonlítjuk, akkor láthatjuk, hogy a 9. ábrán már a B000000003-as bevételi pénztárbizonylatot fogjuk rögzíteni és bár a napi nyitó egyenleg továbbra is 4 000 Ft, de a záró egyenleg köszönhetően a 3 500 Ft-os bevételnek, már 7 500 Ft-on áll.

 

A Horizont házipénztár program a klasszikusnak számító 4 soros elrendezést használja pénztárbizonylatok rögzítésénél, de természetesen elég egyetlen sort kitölteni.

 

Csatolható még a bevételi pénztárbizonylathoz melléklet is. A mellékletek darabszámát szintén rögzíthetjük, ha kitöltjük a bal alsó sarokban található „Mellékelt:” adatmezőt.

 


 

Új kiadás

 

A menüpontot a házipénztár program főablakából (5. ábra) az F2 billentyűvel is elérheti.

 

Ez a menüpont és funkció gyakorlatilag teljesen megegyezik az előbb ismertetett „Új bevétel” menüponttal, csak itt nem bevételi, hanem kiadási pénztárbizonylatokat fogunk rögzíteni.

Ha megtekintjük a 10. ábrát és összehasonlítjuk a 7. ábrával, létható a hasonlóság.

 

Horizont Házipénztár program

10. ábra: Új kiadási pénztárbizonylat felvitele

 

Itt is a dátum mező kitöltésével kezdjük az új kiadási pénztárbizonylat rögzítését. Ez a mező az új kiadási pénztárbizonylat esetében is alapértelmezetten az aktuális dátumot mutatja. Ezt követően egy legördülő listából ki kell választani, hogy melyik pénztárba szeretnénk rögzíteni a most készítendő új kiadási pénztárbizonylatot.

 

Ugyanúgy, ahogyan a bevételi pénztárbizonylatnál már ismertettük, a pénzár kiválasztását követően több mező is automatikusan kitöltésre kerül az új kiadási pénztárbizonylat esetében is. Az ottani példát folytatva most egy új kiadási pénztárbizonylatot szeretnénk felvinni, mégpedig a forint pénztárunkba. Tehát a forint pénztár kiválasztása után a 11. ábrán látható ablakot kapjuk.

 

Horizont Házipénztár program

11. ábra: Új kiadási pénztárbizonylat felvitele - forint pénztár, napi nyitó és záró egyenlegekkel

 

Jól látható a 11. ábrán, hogy a forint pénzár kiválasztása után, a sorszám K000000001-re változott, azaz ez lesz az első kiadási pénztárbizonylatunk. A napi nyitó egyenlegünk és záró egyenlegünk megegyezik a 9. ábrán láthatóval. Itt meg kell jegyezni, ha a kiadási pénztárbizonylat dátuma például a következő nap lenne és nem vinnénk addig fel semmilyen más pénztárbizonylatot a forint pénztárba, akkor a következő nap a napi nyitó és zéró egyenleg egyaránt 7 500 Ft lenne.

 

Tehát az új kiadási pénztárbizonylat felvitelekor is elmondhatjuk, hogy a pénztár sikeres kiválasztását követően a megadott dátum alapján automatikusan egy napi pénztár nyitó egyenleg és napi záró egyenleg is feltüntetésre kerül.

 

Most a példa kedvéért felviszünk egy 3 000 Ft bruttó értékű kiadást, egy autómosást, melyet egy teszt kft. részére fizetünk, mondjuk autómosásért. A kiadási pénztárbizonylat rögzítési folyamatát a 12. ábra mutatja.

 

 

Horizont Házipénztár program

12. ábra: Új kiadási pénztárbizonylat felvitele - rögzítési folyamat

 

Nem szeretnénk felesleges ismétlésekbe bocsátkozni, új kiadási pénztárbizonylat felvitelekor a komplett rögzítési és működési folyamat teljesen megegyezik a bevételi pénztárbizonylatoknál már ismeretetekkel. A „Rögzítés” gomb lenyomásakor az első K000000001-es kiadási pénztárbizonylatunk rögzítésre kerül és a nyomtatási nézetet a 13. ábrán tanulmányozhatjuk.

 

 

Horizont Házipénztár program 13. ábra: Elkészült kiadási pénztárbizonylat nyomtatási nézete

 

 

 

 

A pénztárbizonylatok ekkor kinyomtathatóak bármely a rendszerre kötött nyomtatóra vagy akár közvetlenül fájlba (pl. PDF nyomtató segítségével).

 

Ha ismét szeretnénk felvinni egy kiadási pénztárbizonylatot, akkor a 14. ábrán látható elrendezéshez jutunk.

 

 

Horizont Házipénztár program

14. ábra: új kiadási pénztárbizonylat felvitele változó napi záró egyenleggel

 

A 14. ábrát tanulmányozva látható, hogy a napi nyitó egyenlegünk teljesen logikusan nem változott, viszont a napi záró egyenlegünk 4 500 Ft-ra változott köszönhetően az előbb felvitt és rögzített 3 000 Ft-os kiadásnak, amit a K000000001-es kiadási pénztárbizonylaton rögzítettünk.

És természetesen most majd a K000000002-es kiadási pénztárbizonylat kerül rögzítésre.

 


 

Bevételek adatai

 

A menüpontot a házipénztár program főablakából (5. ábra) az F5 billentyűvel is elérheti.

 

A bevételi pénztárbizonylatok adatai ablakban lehetőségünk van valamennyi bevételi pénztárbizonylatot egyben menedzselni. A 15. ábrán látható, hogy valamennyi pénztárbizonylat az euró és forint pénztár is egyben látható egy táblázatban.

 

Horizont Házipénztár program

15. ábra: bevételi pénztárbizonylatok adatai ablak

 

Az ablak szerkezete két fő részre bontható, a felső rész megegyezik a korábban már ismertetett új bevételi pénztárbizonylat felvitele ablakhoz. Az ablak alján pedig egy táblázatot láthatunk, melyben az összes bevételi pénztárbizonylat (euró és forint pénztár) egyben látható, minden sor egy-egy bevételi pénztárbizonylat lesz.

A táblázat fejlécére klikkelve lehet rendezni a táblázat oszlopa szerint szűrésére. A rendezést az táblázat felett baloldalon található, „Adatbázis rendezése” legördülő listából is elvégezhetjük. Itt figyelmet érdemel még a keresés ablak, melybe a begépelt szöveget a rendezés szerint oszlopra végezhetjük el. Egy konkrét példával megvilágítva, ha a megbízó lesz kiválasztva, mint adatbázis rendezési szempont, akkor a keresésbe egy „i” betűt beírva, az első i betűs megbízóra ugrik a táblázat sorkövetője, 16. ábra.

 

 

Horizont Házipénztár program

16. ábra: bevételi pénztárbizonylatok adatai - megbízó szerinti rendezés és keresés

 

 

Figyelmet érdemel még a táblázat felett jobb oldalon elhelyezkedő „Pénztár neve” legördülő választólista is, mellyel egyfajta szűrést végezhetünk el a bevételi adatbázison.

Tanulmányozzuk egy picit a 17. ábrát.

 

Horizont Házipénztár program

17. ábra: bevételi pénztárbizonylatok adatai - szűrés forint pénztárra

 

 

Jól látható, hogy ha a szűrés pénztárakra funkciónál a pénztár nevének a „Forint pénztár” lesz megadva, akkor a táblázat a 16. ábrához képest mindösszesen két sorból fog állni, mivel jelenleg a házipénztár program két darab forint pénztárhoz tartozó bevételi pénztárbizonylatot tartalmaz.

A többi funkció, szűrés, keresés, ettől kezdve csak erre a szűrt listára vonatkozik. Természetesen bármikor lehetőségünk van visszaállítani, hogy az összes pénztár bevételi pénztárbizonylatait egyben láthassuk. Ehhez elég a „Szűrés pénztárakra” ablaknál a Pénztár nevének a legördülő lista első elemét („összes”).

Az ablakon tehát alul találunk egy összesítő táblázatot, mely az összes bevételi pénztárbizonylatot egyben tartalmazza, továbbá felette a különféle rendező, szűrő és keresési ablakokat, legfelül pedig a részletes ablakot, melyben egy-egy kiválasztott pénztárbizonylatot úgy láthatunk miden részletében, mintha éppen most rögzítenénk. Van azonban még az ablakon (16. ábra, 17. ábra) egy gombsor ami nagyjából középen helyezkedik el és ezen négy darab gomb található, melyek funkciója elég egyértelmű.

A „Kilépés” gomb funkcióját nem kell külön magyarázni, ennek a gombnak a segítségével lehet bezárni ezt az ablakot. Az ablak bezárására szolgál még a már szabványosnak nevezhető az ablak fejlécének jobb felső sarkában található „X” gomb is.

A „Bizonylat nyomtatása” gomb szintén „beszédes”, ennek segítségével ismételten kinyomtathatjuk a kiválasztott bevételi pénztárbizonylatot.

A „Sztornó gomb” segítségével egy megadott pénztárbizonylat reprodukálhatunk, de oly módon, hogy a pénztárbizonylaton szereplő dátum az aktuális napi dátummá változik és az kiválasztott bevételi pénztárbizonylaton szereplő összeg az új bevételi pénztárbizonylaton negatív előjellel újra létrehozzuk.

Érdekesebb funkció a „Módosítás”. Itt korlátozottan végezhetünk módosításokat a már kiállított pénztárbizonylatokon, de például a már rögzített bevételi pénztárbizonylaton található pénztár adatot például nem változtathatjuk meg.

 

 


 

Kiadások adatai

 

A menüpontot a házipénztár program főablakából (5. ábra) az F6 billentyűvel is elérheti.

 

A kiadási pénztárbizonylatok adatai ablakban lehetőségünk van valamennyi kiadási pénztárbizonylatot egyben menedzselni. A 18. ábrán látható, hogy valamennyi pénztárbizonylat az euró és forint pénztár is egyben látható egy táblázatban.

 

Horizont Házipénztár program

18. ábra: kiadási pénztárbizonylatok adatai ablak

 

Az ablak szerkezete a kiadási pénztárbizonylatok esetében is két fő részre bontható, a felső rész megegyezik a korábban már ismertetett új kiadási pénztárbizonylat felvitele ablakhoz. Az ablak alján pedig egy táblázatot láthatunk, melyben az összes kiadási pénztárbizonylat (euró és forint pénztár) egyben látható, minden sor egy-egy bevételi pénztárbizonylat lesz.

Nem szeretnénk felesleges ismétlésekbe bocsátkozni, ezért általánosságban elmondható, hogy az előző menüpontban ismeretetek itt is egy az egyben alkalmazhatóak, a különbség mindösszesen annyi, hogy itt kiadási pénztárbizonylatokról van szó.

 


 

Kilépés a programból

 

A “Kilépés” menüpont kiválasztása után a program a következő kérdést (19. ábra) teszi fel:

 

Horizont Házipénztár program

19. ábra: kilépő ablak

 

Ha lenyomja az “Igen” gombot akkor a program lezárja a nyitott adatállományokat és felszabadítja a lefoglalt memóriát. (Minden esetben szabályosan lépjen ki – a fenti módon – a programból, ellenkező esetben adatai sérülhetnek). A házipénztár program még bezárható, mint minden Windows program esetében a Windows rendszerben megszokott egyéb módokon (pl.: Alt F4, stb.), de a figyelmeztető ablak minden esetben megjelenik.

 


 

Adatállományok menü

 

Ennek a menünek a következő menüpontok a részei:

·         Jogcímek adatai,

·         Tárgyak / szövegek adatai,

·         Partnerek / megbízók adatai,

·         Kódok / költséghelyek adatai,

·         Pénztárak adatai,

·         Felhasználók (munkatársak )adatai,

·         Adatállományok karbantartása,

·         Adatok konvertálása 1.xx verzióról.

 

 


 

Jogcímek adatai

 

A menüpontot a házipénztár program főablakából (5. ábra) a CTRL+J billentyűkombinációval is elérheti.

Minden új bevételi és kiadási pénztárbizonylat rögzítésekor a felvitt összegekhez jogcímeket is rendelhetünk, pl. autómosás, üzemanyag költség, stb. Ebben az ablakban lehetőségünk nyílik a házipénztár program által használt jogcímek adatainak menedzselésére, módosítására és törlésére, valamint új jogcímek rögzítésére is. Fontos megjegyezni, hogy a jogcímek adatbázis folyamatosan bővül, ha olyan új jogcímet visz fel valamely bevételi vagy kiadási pénztárbizonylaton, mely addig még nem szerepelt a jogcím adatbázisban, lásd 20. ábra.

 

Horizont Házipénztár program

20. ábra: Jogcímek adatai ablak

 

A házipénztár program által további két automatikusan létrehozott jogcím érdemel még figyelmet. Az ellátmány adatok kezelését illetve az ellátmány egyenlegek lekérdezését két „speciális” jogcím segítségével végezhetjük el. Az ellátmány elszámolásra” illetve „ellátmány visszafizetés” jogcímek alapértelmezetten megtalálhatóak a Horizont házipénztár program jogcím adatbázisában. Amikor egy új kiadási pénztárbizonylatot állítunk ki, amelynek első sorának jogcíme „ellátmány elszámolásra”, akkor a kiadási pénztárbizonylaton szereplő teljes összeg a megbízónak megadott személy ellátmányának minősül. Az ellátmány visszavételezését hasonlóképpen olyan bevételi pénztárbizonylaton tehetjük meg, melynek első sorának jogcíme „ellátmány visszafizetése”. Fentiekre tekintettel ezt a két „speciális” jogcímet semmiképpen ne módosítsa, ha nem található az Ön jogcím adatbázisában, akkor pedig hozza létre és az előzőekben leírt módon használja.

Az ellátmányokat a „Lekérdezések” menü „Ellátmány egyenlegek” menüpontja illetve a főablakon található „Ellátmány lekérdezése” gomb/ikon segítségével kérdezhetjük le vagy a főablakon állva a CTRL+F3 billentyűkombináció lenyomásával.

 


 

Tárgyak / szövegek adatai

 

A menüpontot a házipénztár program főablakából (5. ábra) a CTRL+T billentyűkombinációval is elérheti.

Ennek az ablaknak a funkciója és működése nagyon hasonló a jogcímek adatai ablak működéséhez, de itt értelemszerűen a tárgyak / szövegek adatait menedzselhetjük (módosítás, törlés, új felvitel). Itt is elmondható a jogcímeknél már ismertetett elv: minden új bevételi és kiadási pénztárbizonylat rögzítésekor a felvitt összegekhez a jogcímeken kívül tárgy / szöveg adatot is megadhatunk, lásd 21. ábra.

 

Horizont Házipénztár program

21. ábra: Tárgyak / szövegek adatai ablak

 

A házipénztár program tárgy / szöveg adatbázisa ellentétben a jogcímekkel semmilyen speciális tárgy / szöveg adatot sem tartalmaz. A tárgy / szöveg adatbázisból, ha úgy ítéljük meg, bármit nyugodtan törölhetünk, legfeljebb a következő pénztárbizonylat rögzítésekor a tárgy / szöveg újra automatikusan rögzítésre kerül ebbe az adatbázisban is.

 


 

Partnerek / megbízók adatai

 

A menüpontot a házipénztár program főablakából (5. ábra) a CTRL+M billentyűkombinációval is elérheti.

Amikor rögzítünk egy-egy új bevételi vagy kiadási pénztárbizonylatot, ahogy az előbbiekben már láthattuk a pénztárbizonylaton felvitt összegeken kívül célszerű megadni jogcímet, tárgy / szöveget. Van még egy nagyon fontos „rublika” a megbízó /partner adat. Ez alapján lehet lekérdezni például az ellátmány egyenlegeket is, lásd 22. ábra.

 

Horizont Házipénztár program

22. ábra: Megbízók / partnerek adatai ablak

 

Az ablak működése gyakorlatilag teljesen megegyezik a jogcímek és tárgyak / szövegek ablakokkal. Azaz ebben az ablakban lehetőségünk nyílik a házipénztár program által használt megbízók / partnerek adatainak menedzselésére, módosítására és törlésére, valamint új megbízók / partnerek rögzítésére is. Fontos megjegyezni, hogy a megbízók / partnerek adatbázis folyamatosan bővül, ha olyan új megbízó / partner adatot visz fel valamely bevételi vagy kiadási pénztárbizonylaton, mely addig még nem szerepelt a megbízó / partner adatbázisban.

Bár a házipénztár program megbízó / partnerek adatbázisa ellentétben a jogcímekkel semmilyen speciális megbízó / partner adatot sem tartalmaz, mégis érdemes óvatosan bánni a törlésével. Igaz ugyan, hogy az ellátmány adatok lekérdezésénél a megbízó / partner adatokat közvetlenül a pénztár adatbázisból olvassa ki a házipénztár program, tehát olyan megbízó / partner adatot is lekérdezhetünk, aki már nem szerepel ebben az adatbázisban, de van felvitt bevételi vagy kiadási pénztárbizonylata. Ezért is fontos, hogy lehetőleg ne vigyünk fel többféle néven azonos megbízó / partner adatokat, mert így esetleg pontatlanná válhat az ellátmány egyenleg lekérdezése.

A megbízó / partner adatbázisból, bármit nyugodtan törölhetünk, de ha a következő pénztárbizonylat rögzítésekor ismét ugyanazt a megbízó / partner adatot adjuk meg, ismét rögzítésre kerül. És ha másféle írásmóddal (pl. kis/ nagybetű, ékezet / ékezet nélkül vagy éppen rövidítve, stb.) írjuk be, akkor esetleg a megbízó két különféle megbízónak minősülhet.

a tárgy / szöveg újra automatikusan rögzítésre kerül ebbe az adatbázisban is.

 


 

Kódok / költséghelyek adatai

 

A menüpontot a házipénztár program főablakából (5. ábra) a CTRL+G billentyűkombinációval is elérheti.

Korábban már említettük a jogcímeket, tárgyakat / szövegeket, megbízókat / partnereket, de van még egy szöveges információ, amit a bevételi és kiadási pénztárbizonylatokon feltüntetésre kerül. Ez pedig a kódok / költséghelyek, lásd 23. ábra.

 

Horizont Házipénztár program

23. ábra: Kódok / költséghelyek adatai ablak

 

Ebben az ablakban lehet a kódok / költséghelyek adatait menedzselni. Az ablak működése gyakorlatilag teljesen megegyezik az előző szöveges információt tartalmazó ablakok (jogcím ablak, tárgyak / szövegek ablak és megbízók /partnerek ablak) működésével. Leginkább a tárgyak szövegek ablakhoz hasonlít, mivel az ebben az adatbázisban (kódok / költséghelyek) található adatok semmilyen lekérdezésben nem szerepelnek, ezért bátran lehet módosítani és törölni őket.

A korábban ismertetettekhez hasonlóan a kódok / költséghelyek adatbázis folyamatosan bővül, ha olyan új kód / költséghely adatot visz fel valamely bevételi vagy kiadási pénztárbizonylaton, mely addig még nem szerepelt a kód / költséghely adatbázisban.


 

Pénztárak adatai

 

A menüpontot a házipénztár program főablakából (5. ábra) a CTRL+N billentyűkombinációval is elérheti.

Ez egy viszonylag ritkán használt menüpont, a házipénztár program által használt pénznemek adatai lehet itt menedzselni, lásd 24. ábra.

 

 

Horizont Házipénztár program

24. ábra: Pénztárak adatai

 

Ebben a menüpontban lehetősége van új pénztárakat létrehozni, módosítani, esetleg törölni. A Horizont házipénztár program korlátlan pénztár egyidejű kezelését teszi lehetővé, tehát nincs behatárolva a létrehozható és bevételi vagy kiadási pénztárbizonylatokkal használatba vehető pénztárak száma.

Egy új pénztár létrehozásakor mindösszesen 4 adatot kell megadnia. Értelemszerűen a pénztár megnevezését, mely a pénztárbizonylatokon és kimutatásokon, jelentéseken szerepel. Kötelező megadni a pénztár pénznemét rövidített és teljes formátumban. Végül nagyon fontos paraméter az a billenő kapcsoló, mely a kerekítést szabályozza. Vannak olyan pénztárak, melyek pénznemét, melyek egész számra kerekítve használunk pénztárakban. Ilyen például a forint pénztár és a forint pénznem. És vannak olyan pénztárak, melynek pénznemei használnak tizedes jegyeket is. Ilyen például az euró vagy éppen az amerikai dollár.

A „Pénztárak adatai” ablak működése, gombjai egyébiránt teljesen megegyeznek a korábban ismertetett ablakokkal.

 


 

Felhasználók (munkatársak) adatai

 

A menüpontot a házipénztár program főablakából (5. ábra) a CTRL+F billentyűkombinációval is elérheti.

 

A felhasználók adatai menüpont segítségével felhasználókat definiálhatunk a házipénztár modul számára. A felhasználóknak többféle adatot adhatunk meg, mint azt az 25. ábrán is láthatjuk. Ebből az azonosító név (felhasználói név) és a jelszó különösen fontos.

 

Horizont Házipénztár program
25. ábra: Felhasználók adatai

 

Ezeket kell majd megadni a bejelentkezéskor. Ahhoz, hogy a bejelentkezéskor a rendszer jelszót kérjen, nem elég a felhasználókat definiálni. A „Beállítások” menü, „Felhasználói adatok” menüpontjában található ablakban lehet bekapcsolni a „Belépés csak felhasználói névvel és jelszóval” jelölőnégyzetet is be kell jelölni.

 

Ekkor a program következő indításakor már az 26. ábrán látható ablak fogadja Önt.

 

Horizont Házipénztár program

26. ábra: Házipénztár program indításakor a felhasználók adatait ellenőrző ablak

 

 

Figyeljen rá, hogy pontosan megjegyezze vagy felírja valahová a felhasználói nevét és jelszavát, ellenkező esetben előfordulhat, hogy „kizárja” magát a program használatából, mivel nem tud belépni.

 

Amennyiben ez a sajnálatos eset mégis előfordulna, forduljon hozzánk bizalommal a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.


 

Adatállományok karbantartása

 

Ezt a menüpontot a házipénztár program főablakából (5. ábra) az CTRL+K billentyűkombinációval is elérheti.

Ez a funkció minden frissítéskor automatikusan lefut, ezért manuális indítására viszonylag ritkán van szükség. A menüpont kiválasztásakor az 27. ábrán látható a ablakba jutunk.

 

Horizont Házipénztár program
27. ábra: Adatbázis analizálás, frissítés, karbantartás

 

Az ablakon található gombok segítségével különféle műveleteket végezhetünk el az adatbázissal.

Az „Analizálás” gomb megvizsgálja az adatbázisok integritását és ellenőrzi, hogy a különféle adatbázisokban és azok tábláiban megtalálhatóak e a megfelelő adatmezők és előre feltöltött adatrekordok, relációk. Az analizálás eredményét az ablak közepén „Analizálás eredménye” fülben tekintheti meg. Fontos, hogy az „Analizálás” gomb által meghívott funkció semmilyen műveletet nem végez az adatbázison, csak ellenőrzési és tájékoztatási feladatokat lát el.

Amennyiben javítani és frissíteni szeretné az adatbázisokat, használja a „Karbantartás” gombot. A funkció nagyon hasonlít az „Analizálás” gomb által meghívott funkcióra, azonban itt egyből megtörténik a javítás és a bővítés is. A harmadik „Kilépés” gomb funkciója nem igényel különösebb magyarázatot.

 

Ez a funkció minden frissítéskor automatikusan lefut, ezért manuális indítására viszonylag ritkán van szükség. A menüpont kiválasztásakor az 27. ábrán látható a ablakba jutunk.


 

Adatok konvertálása 1.xx verzióról

 

Ez egy manapság már rendkívül ritkán használt, főleg kompatibilitási okokból megtalálható funkció. Házipénztár programunkat 1997-ban kezdtük fejleszteni, akkor még karakteres módban, DOS alapokon. A későbbiekben áttértünk a Windows alapokon nyugvó grafikus felületre, a 2.00 verziótól felfelé pedig újabb fejlesztési programnyelvre váltottunk. Mivel a 2.00 verzió jelentősen eltér a korábbiaktól, ezért a konvertálás műveletre külön gondot fordítottunk. Maga a konvertálás felhasználó oldalról nem bonyolult, a régi (2.00 verzió előtt Horizont Házipénztár modul) adatbázisait be kell másolni egy új házipénztár program mappájába és elindítani ezt a funkciót. A konvertálás teljesen automatikusan megtörténik, adatveszteség nem léphet fel.

Amennyiben mégis problémája támadna és Ön terméktámogatásra jogosult felhasználó (pl. havi licencelésű vagy megvásárolt és terméktámogatási időszakkal rendelkező példány tulajdonosa) lépjen kapcsolatba velünk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.


 

Beállítások

 

A “Beállítások” főmenü menü hét menüpontra bomlik:

·         Adatállományok biztonsági mentése,

·         Adatállományok visszaállítása biztonsági mentésből,

·         Általános beállítások,

·         Felhasználói adatok.

 


 

Adatállományok biztonsági mentése

 

Ezt a menüpontot a házipénztár program főablakából (5. ábra) az Schift+F7 billentyűkombinációval is elérheti.

 

Ennek a funkciónak a segítségével az adatbázisokból biztonsági mentés készül. A funkció használata nagyon egyszerű és teljesen automatikus. Önnek mindösszesen egy fájl nevet és a mentés helyét kell megadni, lásd. 28. ábra.

 

 

Horizont Házipénztár program
28. ábra: Általános beállítások

 

 

A biztonsági mentés egyetlen zsb kiterjesztési fájlból áll, mely tömörítve tartalmazza valamennyi adatot. Normál esetben akár egyetlen floppy lemezen is elfér vagy az adatállományok kiterjesztése bak lesz.

 

A modul használata semmilyen paramétert nem igényel, teljesen automatikusan történik. Ha korábban már végzett biztonsági mentést, megadott néven és helyre, akkor a korábbi mentés adatai felülíródnak az új mentéssel.

 

Amennyiben sikeres volt a biztonsági mentés elkészítése, a 29. ábrán látható ablak tájékoztat az eredményekről.

 

 

Horizont Házipénztár program
29. ábra: Sikeres biztonsági mentés állapotjelző ablak

 


 

Adatállományok visszaállítása biztonsági mentésből

 

Ezt a menüpontot a házipénztár program főablakából (5. ábra) az Shift+F8 billentyűkombinációval is elérheti.

 

Ennek a funkciónak a segítségével a már korábban elkészített zsb kiterjesztésű biztonsági fájlból visszaállíthatjuk az adatokat. Önnek nincs más teendője, mint megadni a biztonsági fájl nevét (lásd. 30. ábra) és a házipénztár modul automatikusan visszaállítja az adatokat a korábbi mentésből.

 

 

Horizont Házipénztár program
30. ábra: Visszaállítás biztonsági mentésből, fájl tallózó ablak

 

Fontos, megjegyezni, hogy a biztonsági mentésben szereplő adatok adott esetben visszaállítják a házipénztár modult a mentéskori állapotba, azaz, ha mentés elkészítése után még felvitt például adatokat, cikkeket, vevőket, akkor a visszaállításkor ezek elvesznek.

Mivel a visszaállítás a teljes programot érinti, ezért a sikeres visszaállítást követően a program bezárul. A visszaállított adatokat a házipénztár program újraindítását követően használhatja.

 


 

Általános beállítások

 

Ennek a menüpontnak a segítségével olyan beállításokat végezhetünk a házipénztár modulon, melyek a program működését általánosságban befolyásolják.

Ha megtekintjük a 31. ábrát láthatjuk, hogy egy legördülő lista segítségével állíthatjuk be a nyomtatási darabszámokat.

 

Horizont Házipénztár program
31. ábra: Általános beállítások

 

A pénztárbizonylatokat A4-es lapra nyomtatjuk. Megadható, hogy mennyi pénztárbizonylat kerüljön egy A4-es lapra. A bevételi és kiadási pénztárbizonylatok A4-es lapra nyomtatható darabszáma külön is szabályozható.

Ezt a menüpontot a házipénztár program főablakából (5. ábra) az CTRL+B billentyűkombinációval is elérheti.


 

Felhasználói adatok

 

A “Felhasználói adatok” menüpont (32. ábra) segítségével saját felhasználói adatainkat menedzselhetjük és itt végezhetünk ezeken az adatokon különféle változtatásokat (pl.: címváltozás, telefonszám változás, bankváltás, stb.).

Ezt a menüpontot a házipénztár program főablakából (5. ábra) az CTRL+F billentyűkombinációval is elérheti.

Figyelem! Ezek az adatok jelennek meg a házipénztár program minden bizonylatában, így a bevételi és kiadási pénztárbizonylatokon is. Az ezekben az adatokban történő bármely változtatás, pl. név vagy cím átírása csak a következő számlákat érinti a már korábban elkészült számlák adatai nem változnak.

 

Horizont Házipénztár program

32. ábra: Felhasználói adatok

 

Mivel az ablakkal már találkoztunk közvetlenül a házipénztár program indításakor, valamint az ebben az ablakban megadott adatok egyértelműek, ezért nem bocsátkozunk ismétlésekbe.

 

Lekérdezések

 

Ennek a menünek a következő menüpontok a részei:

·         Pénztár egyenlegek,

·         Időszaki pénztárjelentés,

·         Ellátmány egyenlegek,

 


 

Pénztár egyenlegek

 

A menüpontot a házipénztár program főablakából (5. ábra) a CTRL+F1 billentyűkombinációval is elérheti.

 

A menüpont használata semmilyen további paramétert nem igényel. A lekérdezési dátum, az aktuális dátum és fel lesz sorolva valamennyi olyan pénzár, amiben történt mozgás, tehát rendelkezik bevételi vagy kiadási pénztárbizonylattal. Azok a pénztárak értelemszerűen nem lesznek a listában, amiknél nem rögzítettünk bizonylatokat.


 

Időszaki pénztárjelentés

 

A menüpontot a házipénztár program főablakából (5. ábra) a CTRL+F2 billentyűkombinációval is elérheti.

 

A menüpont használatakor két dátumot kell megadnunk, a lekérdezés kezdő dátumát, illetve a lekérdezés záró dátumát. Szükséges ezen kívül egy pénztár megadása is melyet legördülő listából adhatunk meg.

 

 

Horizont Házipénztár program
33. ábra: Lekérdezési időszak megadása

 

 

A lista tartalmazza a megadott időszakban történt mozgásokat a kiválasztott pénztárra lebontva. A lista végén láthatunk egy nyitó egyenleget, mely a lekérdezés kezdő dátumának nyitó egyenlege. Illetve a lista tartalmaz még egy záró egyenleget is, mely a lekérdezés záró dátumának egyenlegét tartalmazza. Természetesen az időszaki egyenleget is láthatjuk a időszakban történt mozgásokkal részletezve.

 


 

Ellátmány egyenlegek

 

A menüpontot a házipénztár program főablakából (5. ábra) a CTRL+F3 billentyűkombinációval is elérheti.

 

Ennél a lekérdezésénél mindösszesen egyetlen nevet kell megadnunk, a partner / megbízó nevét. A nevet egy legördülő listából választhatjuk ki, így elkerülhető a pontatlan névmegadás. A legördülő lista tartalmát a házipénztár program a partner / megbízó adatbázisból listázza ki. Használat közben a partner/megbízó adatbázis folyamatosan és automatikusan növekszik a pénztárbizonylaton felvitt partner/megbízókkal.

 

 

 

Horizont Házipénztár program
34. ábra: Lekérdezési időszak megadása

 

 

Ezért a házipénztár program itt csak olyan partner / megbízó neveket válogat le az esetenként több ezer név közül, melyek olyan bevételi pénztárbizonylattal rendelkeznek, melynek első sorának jogcíme „ellátmány visszafizetés” illetve olyan kiadási pénztár bizonylattal, melynek első sorának jogcíme „ellátmány elszámolásra”. Amennyiben a legördülő listája nem tartalmaz adatot, Ön valószínűleg nem vitt fel olyan pénztárbizonylatot, melynek jogcíme „ellátmány visszafizetés” vagy „ellátmány elszámolásra”, azaz ellátmánynak minősíthető lenne.

 

A Horizont házipénztár program olyan pénztárbizonylatokat állít elő, melyeken 4 db különféle jogcímmel rendelkező összeget lehet felvinni és ezek összege Ez a 4 db-os felosztás tekinthető az eredeti hagyományos pénztárbizonylatok elrendezésének is.

Optimális esetben az ellátmányt úgy adjuk ki, hogy az első sor jogcíme „ellátmány elszámolásra” és ennek összege tartalmazza az ellátmány tejes összegét. A többi sort nem is töltjük ki. Azonban az is lehetséges, hogy az ellátmányt több jogcímre szeretnénk szétbontani, például utazási költség, szállásdíj, stb. Ebben az esetben is kötelező jelleggel az első sor jogcímének „ellátmány elszámolásra” kell lenni, majd a többi sorban egyéb jogcímeken adunk meg még összegeket.

Fontos megjegyezni, hogy annak a kiadási bizonylatnak, amelynek első sorának jogcíme „ellátmány elszámolásra” a teljes összege összeadódik, tehát nem csak az első sor, hanem az esetlegesen megadott második, harmadik és negyedik sor összege is összeadóik. Egyszerűbben fogalmazva a teljes kiadási pénztárbizonylat összege (1-4. sorig) kiadott ellátmánynak minősül, ha kiadási bizonylat első sorának jogcíme: „ellátmány elszámolásra”.

Ugyanezek igazak a bevételi pénztárbizonylatokra is, de itt az első sor jogcíme kötelezően: „ellátmány visszafizetés”. Normális esetben a kétféle (bevételi és kiadási) ellátmányt tartalmazó pénztárbizonylat kiegyenlíti egymás azonos megbízónál.

 

Súgó

 

Ennek a menünek a következő menüpontok a részei:

·         Házipénztár modul súgó,

·         Regisztrációs szám - licenc frissítés,

·         Végfelhasználói licencszerződés,

·         Termék vásárlás - előszámla igénylés,

·         Frissítések keresése,

·         NRG-COM weboldala,

·         Névjegy.

 

Házipénztár modul súgó

 

A házipénztár modul súgóját kizárólag on-line, azaz aktív internetkapcsolat segítségével lehet elérni. Amennyiben Ön nem rendelkezik állandó internetkapcsolattal, lehetősége van a dokumentáció és felhasználói segédlet letöltésére például „pdf” formátumban.

http://nrg-com.hu/hazipenztarmodkezikonyv.pdf

 

Ez a fájl kinyomtatható vagy pdf dokumentumként a számítógépén bármikor olvasható. A pdf dokumentumokat rengeteg ingyenes programmal lehet megtekintetni, keresni benne vagy elektronikus könyvként (e-book) használni.

 

A menüpontot a házipénztár program főablakából (5. ábra) az F1 billentyűvel is elérheti.

 

 

 

Regisztrációs szám - licenc frissítés

 

A menüpontot a házipénztár program főablakából (5. ábra) a Shift+F11 billentyűkombinációval is elérheti.

A házipénztár modul jogszerű használatához mindenképpen szüksége lesz egy regisztrációs számra. A regisztrációs számot a fejlesztő cég (NRG-COM Kft.) bocsátja ki az Ön részére, ezzel jelezve, hogy Ön a termék használatára jogosult és a fejlesztő számára regisztrált felhasználó. A regisztrációs számot automatikusan igényelheti, amennyiben a tesztelési időszak leteltével is használni szeretné a házipénztár modult. Fontos megjegyezni, hogy a regisztrációs szám beszerzése nem ingyenes.

 

Horizont Házipénztár program

35. ábra: regisztrációs szám megadása, licenc frissítés

 

Tehát a 35. ábrán látható ablakban megadhatja a regisztrációs számot, illetve frissítheti a használati vagy megvásárolt házipénztár modul esetén a terméktámogatási licencet. Regisztrációs számot a „Termék vásárlás - előszámla igénylés” menüpontban igényelhet. Ennek feltétele az előszámla kiegyenlítése. Az előszámla kiegyenlítését követő pár munkanapon belül Ön e-mailben megkapja a cégünk által kiállított, befizetést igazoló áfás számlát valamint az átutalási számláját és a regisztrációs számot. Ezt a számot kell begépelnie a „Program regisztrációs száma” zöld ablakba, majd a „Regisztrációs szám ellenőrzése, licenc frissítés” gomb segítségével a házipénztár modul ellenőrzi, hogy a regisztrációs szám érvényes e és beállítja a frissítési időtartamot. Ehhez mindenképpen működő internet kapcsolatra van szükség. Mint a gomb nevéből is látszik, itt két művelet történik, először ellenőrzi a program a regisztrációs számot, majd ezután, ha az ellenőrzött szám megfelelő és érvényes volt, letölti a számhoz tartozó licenc időtartamát. A regisztrációs számot csak egyszer kell megadni, azt a program megjegyzi. Azonban lehetősége van új regisztrációs számot is megadni. Ez általában akkor szüksége, ha Ön például havi licencezéssel használta a programot, de most úgy dönt megvásárolja. Új regisztrációs számot kizárólag a fejlesztő bocsáthat ki az Ön részére.

A frissítés és terméktámogatás érvényességi dátumát az ablak alján pirossal kiírva láthatja. Havi licenc esetében ez a dátum egyben a használati dátumot is jelenti. A dátum lejárta után nem állíthat ki új bizonylatokat, de a program továbbra is indítató marad és a legtöbb funkció (pl. statisztikák, lekérdezések, régi számlák újranyomtatása) a használati licenc lejárta után is működik. korlátozottan továbbra is használható, például régi számlák újranyomtathatóak, partneradatok Megvásárolt termék esetén a dátum lejárta után is használhatja a programot, de már nem kap meg új frissítéseket és az e-mail alapú terméktámogatásra sem jogosult.

 

Végfelhasználói licencszerződés

 

Ebben a menüpontban Ön bármikor megtekintheti a végfelhasználói licencszerződést, kimásolhatja. Az ablak szerkezetét a 36. ábrán láthatja.

 

Horizont Házipénztár program

36. ábra: végfelhasználói licencszerződés

 

Használata egyértelmű. A „Bezárás” gomb segítségével kilép az ablakból (ezzel egyenértéke a Windows rendszerekben megszokottan az ablak jobb felső sarkában található „X” gombra kattintás vagy az ESC (escape) billentyű lenyomása is.

A „Nyomtatás” gomb segítségével pedig kinyomtathatja a végfelhasználói licencet, és így számítógéptől függetlenül akár magával is viheti és bármikor papíron is áttanulmányozhatja.

Ha a végfelhasználói licencszerződéssel kapcsolatban bármilyen észrevétele vagy problémája lenne, kérjük forduljon hozzánk bizalommal a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen. Kérjük, hogy a könnyebb és gyorsabb ügyintézést elősegítendő az e-mail tárgya legyen „Végfelhasználói licencszerződés”.

 

Termék vásárlása - előszámla igénylés

 

A menüpontot a házipénztár program főablakából (5. ábra) a Shift+F12 billentyűkombinációval is elérheti.

 

Bár a menüpont használat csak pár paraméter megadását igényli, érdemes egy picit alaposabban átnézni a használatát. Az ablak szerkezetét a 37. ábrán láthatja.

 

Horizont Házipénztár program

37. ábra: termék vásárlása - előszámla (díjbekérő) igénylés

 

Amikor házipénztár modulunk használata mellett dönt, kétféle konstrukció között választhat. Az egyiknél a havidíjas licenc konstrukció mellett dönthet, a másiknál pedig megvásárolhatja a terméket, 24 hónap terméktámogatással. Mindkét konstrukciónak van előnye és hátránya, ezért Önnek kell eldöntetni, melyik a vállalkozása számára a legmegfelelőbb.

Tehát először kiválasztja a megfelelő konstrukciót, az ablak felső részén található rádió gombokkal. Az kiválasztott lehetőségről a rádió gomb alatt közvetlenül olvashat egy rövid ismertetőt, eközben a másik opció leírása inaktívvá válik. Láthatja az ablakban még a cégadatit, illetve azt is meddig érvényes a jelenlegi licence, valamint ha megvásárolja a kiválasztott konstrukciót, mennyi ideig lesz a vásárlást követően érvényes a licenc.

Mi most a példában a „Használati licencet vásárolok (havi díjat fizetek)” opciót választottuk. Ilyenkor 3 hónapnál kevesebbet nem vásárolhatunk, de legfeljebb 12 hónapot (egy év) adhatunk meg. Ennek a konstrukciónak az előnye, hogy egyszerre viszonylag kis összeget kell megfizetnie, valamint folyamatos a frissítés és a terméktámogatás is. Három hónapnál 1.905 Ft lett volna a fizetendő bruttó összeg, mely 27% általános forgalmi adót tartalmaz. Ebben az esetben 2012.07.17-ig érvényes használati licencet valamint frissítést és terméktámogatást is megvásárolunk a 3 hónappal, mivel a jelenlegi licenc érvényessége 2012.04.17-ig szól. Azonban most 6 hónapra változtattuk a licencelni kívánt hónapok számát. Az eredmény látható a 75.ábrán.

Nézzük meg mi történt volna, ha a másik opciót azaz „Megvásárolom (24 hónap terméktámogatással) választjuk. Ennél a konstrukciónál nem kell több paramétert megadni (míg a havi díjas konstrukciónál a hónapok számát megadhatjuk, változtathatjuk, ha nem megfelelő az alapértelmezett három hónap). Ebben az esetben a terméktámogatási és frissítési licenc 2014.04.17-ig lenne érvényes. Mivel ennél a konstrukciónál megvásárolja a házipénztár modult, ezért itt a program a licenc időtartamának lejárta után is használható, persze ekkor már frissítés és terméktámogatás nélkül. Terméktámogatást azonban a megvásárolt modulhoz is vásárolhat annak lejárta után, kedvezményes áron.

Tehát összegezve: kiválasztotta az Önnek megfelelő konstrukciót. Ezután nyomtasson egy díjbekérőt. Javasolt a „díjbekérő előnézet” gomb használata. Ekkor leellenőrizheti az adatokat. Ha mindent rendben talál, akkor a „Díjbekérő készítése” gomb segítségével nyomtasson egy éles díjbekérőt (előszámlát). Ahhoz, hogy megkaphassa a regisztrációs számot, fontos, hogy ezt a díjbekérőt vagy előszámlát az azon található paramétereknek (számlaszám, közlemény, stb.) megfelelően kiegyenlítse. Vegye figyelembe, hogy az adminisztrációs ügyintézés több munkanapot vehet igénybe és csak azután kezdődik meg ez a folyamat, hogy a díjbekérő összege megjelenik a fejlesztő (díjbekérőn megadott) bankszámlaszámán, ezért kérjük, hogy a vásárlási folyamatot időben kezdje meg.

A „Díjbekérő készítése” gomb segítségével éles, valódi díjbekérő készíthető, egyedi sorszámmal. Ehhez internetkapcsolat szükséges. Fontos továbbá, hogy az Ön adatai között pontosan szerepeljen az e-mail címe, mivel rendszerünk erre a címre fogja kiküldeni a regisztrációs számot. Ezért ellenőrizze, hogy jól adta e meg ezt a címet.

 

Frissítés keresése

 

A menüpontot a házipénztár program főablakából (5. ábra) a CTRL+R billentyűkombinációval is elérheti.

 

Ennek a funkciónak a segítségével manuálisan tudjuk ellenőrizni, hogy a házipénztár modul legfrissebb verzióját használjuk e. Alapértelmezetten a házipénztár program 10 naponként leellenőrzi, hogy van e elérhető frissítés, és a ha talál az éppen használt verziónál frissebbet, felajánlja, hogy automatikusan elvégzi a frissítést. A frissítési funkció használatához működő internetkapcsolat szükséges.

 

A frissítéseket nem kötelező használni, azonban ajánlott, mivel hibajavításokat és esetlegesen új funkciókat, bővítéseket is tartalmazhatnak. Fontos továbbá megjegyezni, hogy a frissítéseket, csak érvényes licencű felhasználók telepíthetik.

 

Amennyiben nem elérhető gépén a frissítő modul, erről a WEB címről letöltheti:

http://nrg-com.hu/hupdater.exe

A letöltött programfájlt másolja be a házipénztár program mappájába és próbálja meg újra a frissítést.

 

NRG-COM weboldala

 

Ezzel a menüponttal a házipénztár program megnyitja a fejlesztő web oldalát (honlapját). Értelemszerűen ehhez szükséges, hogy legyen működő internet kapcsolat a gépen. A program az Ön által a számítógépre feltelepített alapértelmezett böngésző programot használja. A honlapon újdonságokról, akciókról és egyéb szoftver termékekről is olvashat.

 

A menüpontot a házipénztár program főablakából (5. ábra) a CTRL+W billentyűkombinációval is elérheti.

 

Névjegy

 

Ez a menüpont olyan információs ablakot nyit meg, mely tájékoztatást nyújt Önnek a házipénztár modul jelenleg verziójáról (verziószám), illetve a fejlesztő elérhetőségeiről.

Kapcsolat

 

Reméljük a Horizont házipénztár program elnyerte tetszését, amennyiben további kérdései vannak a következő e-mail címeken várjuk kérdéseit javaslatait:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Üzleti tevékenységéhez sok sikert kívánunk:

 

NRG-COM Kft.