Amennyiben Ön már ismeri a HORIZONT ügyviteli programokat, úgy ugorja át ezt a részt, de ha új felhasználó, kérjük, szánjon pár percet ennek az általános célú ismertetőnek az átfutására.

A szöveg könnyebb „fogyaszthatósága” kedvéért eltekintettünk a száraz informatikai zsargontól és felhasználóink leggyakoribb kérdései alapján kérdez-felelek stílusban igyekeztünk összefoglalni (hangsúlyozottan a teljesség igénye nélkül) a fontosabb tudnivalókat.

K: Kezdjük a legelején. Hogy történik a számlázó program telepítése?

V: A számlázó program kétféleképpen telepíthető. Természetesen magából a számlázó programból egyetlen verzió van a kétféle telepítése végeredménye felhasználói szempontból megegyezik.

Első lehetőség: letöltjük a telepítő készletet, például innen:

http://nrg-com.hu/szamlazomod-inst.exe

Ezután a szokásos módon feltelepítjük a Horizont számlázó programot. Amennyiben Ön már telepített számítógépes programot a gépére, egészen biztosan nem fog ez a művelet gondot okozni Önnek (ha nincsenek speciális szempontok a telepítéskor, gyakorlatilag a számlázó program telepítése pár „Tovább” gomb lenyomását követően automatikusan megtörténik. A telepítés régebbi típusú, lassabb gépen is legfeljebb egy percet vehet igénybe.

Második lehetőség: egy tömörített fájlt töltünk le, például innen:

http://nrg-com.hu/Szamlazo-port.zip

Ez esetünkben egy Szamlazo-port.zip állomány és ennek tartalmát (tehát a Szamlazo-port.zip állományban található három darab fájlt) a számítógépünkön vagy egy USB eszközön (pl. PEN drive, USB-s merevlemez, stb.) létrehozott üres mappába bemásoljuk. Ezután elindítjuk a szamlazo.exe programot és az adatbázisok létrehozása után egyből megkezdhetjük a Horizont számlázó program használatát.

 

K: Ez a második lehetőség szokatlan ügyviteli programok esetében. Ha jól értem itt nem is történik telepítés?

V: Így igaz. Mintha mindig Önnél lenne a számlatömbje, csak éppen számlázó program formájában. Például felmásolja a fájlokat egy pen-drive-ra és viszi magával a tárcájában. A pen drive-ról a számlázó program közvetlenül futtatható bármely számítógépről és ha azon a gépen nyomtatási funkció is elérhető, akkor közvetlenül számlát és egyéb bizonylatot is kinyomtathat.

Microsoft Windows 98-as rendszereken illetve valamennyi annál újabb Microsoft operációs rendszeren a program mindenféle külön konfigurálás nélkül futtatható.

 

K: Az USB meghajtón valószínűleg különféle szoftverekkel és Windows verziókkal ellátott gépeken fogom használni a számlázó programot. Például partnerem számítógépén, a készítendő számla tartalmát vele egyezetve, az ő nyomtatójára nyomtatva fogom elkészíteni a számlát, amit egyből át is adok neki. Nem fog mindenféle hibaüzenteket kiírni, dll fájlokat, keretrendszereket keresni?

V: Nem fog. A portable vagy más néven hordozható programok magában a program fájlban vagy annak mappájában tartalmaznak minden a futtatásukhoz szükséges dolgot, ezért semmilyen külön beállítást, telepítést nem igényelnek.

K: Ez mennyire üzembiztos megoldás? Az USB meghajtók nem túl sérülékenyek, lassúak?

V: A mai USB meghajtók (pl. pen drive, külső USB-s winchester/merevlemez-ek kapacitása és sebessége által egyaránt korszerű adattároló eszköznek tekinthetőek. Persze, előfordulhat, hogy régebbi és lassabb számítógépen, ahol esetleg az USB port is régebbi és lassabb típusú, a számlázó program sebessége is kívánnivalót hagy maga után. Illetve még egy gyakori hiba, hogy a számla elkészülte után egyszerűen „kirántjuk” a pen drive-ot a számítógép USB portjából. Ez adatvesztést eredményezhet, mindig szabályosan válassza le az USB eszközt a számítógépről. Ezt egyébként általánosságban is tanácsoljuk Önnek, nem csak a számlázó program használata esetében.

K: Egy pen drive-ot elég könnyű elhagyni. Mi lesz az adatbiztonsággal, ha például elveszítem vagy éppen ellopják tőlem?

V: A számlázó modulban található adatbázisok jelszóval védett fájlok, illetve lehetősége van úgy beállítani a számlázó programot, hogy az indításkor is felhasználói nevet kér. Ettől függetlenül mindenképpen tartsa be azt az informatikai alapszabályt, hogy archiválni nem csak ajánlott, de egyenesen kötelező! Ne feledje, sajnos egy laptopon ma már ugyanúgy nincsenek biztonságban az adatai, szintén ellophatják, a gépet pedig leejtheti, tönkre mehet. Sajnos ezekre a problémákra a számlázó program nem készíthető fel programozás technikai eszközökkel.

K: A hordozható számlázó program egy praktikus, érdekes lehetőségnek tűnik, esetleg kipróbálnám, de fizetni előre semmiképpen nem akarok. Ki tudom próbálni a számlázó programot?

V: Számítógépes programok esetében a kipróbálás természetes dolog. Töltse le valamelyik számlázó program telepítési verziót és az alapadatok megadása után kezdje el használni. 60 nap áll a rendelkezésére, hogy eldöntse, megfelel e program az Ön igényeinek.

K: Mi történik a 60 nap leteltével?

V: A számlázó program a tesztelési vagy kiértékelési időszaka 60 naptári nap. Ha letelt ez az időszak, a program csökkentett funkcionalitással üzemel tovább. Tehát új bizonylatok (számlák, szállítólevelek, stb.) készítésére már nincs lehetősége. Amennyiben a Horizont számlázó program elnyerte tetszését választhat egyszeri vagy havidíjas konstrukcióink közül.

 

K: Mi történik akkor, ha a 60 nap leteltével, újra letöltöm a számlázó programot és elkezdem használni megint, majd 60 naponként ezt a műveletet megismétlem. Így a számlázó program ingyen használható?

V: Nem egészen. Egyfelől minden telepítéskor újra mindent meg kell, adni (cégadatok, cikkek, partnerek, stb.) ami elég kényelmetlen. A számla sorszámozás is egytől kezdődik ismét. Másfelől természetesen minden számítógépes program esetében lehetőség van trükközésre (pl. sokan használnak nem megvásárolt szoftvereket, akár operációs rendszert, játékokat, víruskeresőt, stb.). Azonban ne feledje, hogy a számlázó program ügyviteli termék, szigorú számadású bizonylatokat állít elő, rendelkeznie kell, cégünk által kiállított engedélyező- és megfelelőségi nyilatkozatokkal is és ezeket egy adóellenőrzéskor az APEH is ellenőrzi. Illetve esetenként szüksége lehet a cégünk által biztosított e-mail alapú terméktámogatásra is.

Ez a havi 500 Ft vagy az egyösszegű megvásárlás remélhetőleg nem az az összeg, amely az Ön vállalkozása likviditását komolyabban megterhelné vagy érdemes lenne ezért különféle trükkökhöz folyamodnia. Legalábbis mi nagyon bízunk ebben! :)

K: Ha úgy döntök, hogy kipróbálom és problémám adódna, kihez fordulhatok?

V: Számlázó program esetében a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen nyújtunk támogatást ügyfeleinknek, illetve tesztelőinknek.

 

K: Csak e-mail címen kaphatok segítséget?

V: Cégünk a kedvezőbb árakat nagyobb létszámú ügyfélköre segítségével tudja fenntartani. Könnyű belátni, ha minden ügyfelünk havonta csak 10 percben telefonálna, ennek kezelésére külön munkatársakat kellene igénybe venni, ami a fejlesztéstől vonna el energiákat, illetve megdrágítaná szoftvertermékeink (a programok) árát.

A gyakorlati tapasztalatok alapján a kérdések 95%-a vagy a súgóból vagy előre elkészített válaszok segítségével orvosolható, ezért költséghatékonyabb és gyorsabb az e-mail támogatás.

Természetesen kiemelt partnereink részére a Horizont számlázó programmal kapcsolatban telefonos illetve személyes tanácsadással is tudunk szolgálni, ez azonban lényegesen megdrágítja a havidíjat. Amennyiben érdeklődik ez iránt a lehetőség iránt, jelezze felénk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

K: Rendben, kipróbálom. Az egyértelműség kedvérért azért ismét rákérdeznék: a számlázó program 60 napig teljes értékű, nincs semmilyen korlátozás?

Igen, 60 napig teljes értékű. Reméljük a számlázó program elnyeri tetszését és hamarosan ügyfeleink között köszönthetjük Önt is.