HORIZONT Integrált irodai programcsomag – Számlakészítő modul

 

 

Verziószám: 3.14

 

 

 

Felhasználói segédlet

 

 

 

2013

 

 

Tartalomjegyzék

 

·         Általános információk (GYIK - gyakran ismételt kérdések)

·         Operációs rendszer és hardver igény

·         Számlázó program telepítése

·         Számlázó program telepítése telepítőprogramból

·         Telepítés menete

·         Telepítés zip állományból (hordozható vagy portable verzióban)

·         Program első indítása

·         A program használatba vétele

·         Főablak

 

·         Számlázás menü

o   Számla készítése,

o   Számla sztornózása,

o   Szállítólevél készítése,

o   Szállítólevél bevonása,

o   Árucikk foglalása,

o   Foglalási lap bevonása,

o   Proforma (előszámla) készítése,

o   Proforma (előszámla) bevonása,

o   Árucikk eltávolítása bizonylattal,

o   Bizonylatok archiválása,

o   Kilépés a programból.

 

·         Adatállományok menü

o   Vevők adatai,

o   Árucikkek adatai,

o   Árucikkek importálása Excel fájlból,

o   Vevők importálása Excel fájlból,

o   Számlák adatai - részletes,

o   Számlák adatai - táblázatos,

o   Szállítólevelek adatai,

o   Foglalási lapok adatai,

o   Előszámlák (proforma számlák) adatai,

o   Garancia levelek adatai,

o   Kifizetetlen számlák adatai,

o   Pénznemek adatai,

o   Vonalkódok…,

o   Felhasználók adatai,

o   Adatállományok karbantartása,

o   Adatok konvertálása 1.xx verzióról.

 

·         Beállítások

o   Számlasorszám formátumok,

o   Számlaszám előtag,

o   Adatállományok biztonsági mentése,

o   Adatállományok visszaállítása biztonsági mentésből,

o   Bankszámlaszám adatok,

o   Általános beállítások,

o   Számla megjelenítési beállítások,

o   Felhasználói adatok.

 

·         Lekérdezések

o   Vevők lekérdezése…,

o   Raktárkészlet lista,

o   Elfogyott cikkek listája,

o   Eladott cikkek listája - „fogyás” lista,

o   Kifizetetlen számlák listázása - Vásárlók szerinti kinnlevőségek,

o   Kifizetetlen számlák listázása - Számlaszám szerinti kinnlevőségek,

o   Számlák részletes lekérdezése,

o   Aktív szállítólevelek listája,

o   Aktív szállítólevelek cikk szerint,

o   Aktív foglalási lapok,

o   Aktív foglalási lapok cikk szerint,

o   Áfa lista,

o   Bevételi adatok.

 

·         Súgó

o   Számlázó modul súgó,

o   Regisztrációs szám - licenc frissítés,

o   Végfelhasználói licencszerződés,

o   Termék vásárlás - előszámla igénylés,

o   Frissítések keresése,

o   NRG-COM weboldala,

o   Névjegy.

 


 

Általános információk (GYIK - gyakran ismételt kérdések)

 

Amennyiben Ön már ismeri a HORIZONT ügyviteli programokat, úgy ugorja át ezt a részt, de ha új felhasználó, kérjük, szánjon pár percet ennek az általános célú ismertetőnek az átfutására.

A szöveg könnyebb „fogyaszthatósága” kedvéért eltekintettünk a száraz informatikai zsargontól és felhasználóink leggyakoribb kérdései alapján kérdez-felelek stílusban igyekeztünk összefoglalni (hangsúlyozottan a teljesség igénye nélkül) a fontosabb tudnivalókat.

 

K: Kezdjük a legelején. Hogy történik a számlázó program telepítése?

V: A számlázó program kétféleképpen telepíthető. Természetesen magából a számlázó programból egyetlen verzió van a kétféle telepítése végeredménye felhasználói szempontból megegyezik.

 

Első lehetőség: letöltjük a telepítő készletet, például innen:

http://nrg-com.hu/szamlazomod-inst.exe

Ezután a szokásos módon feltelepítjük a Horizont számlázó programot. Amennyiben Ön már telepített számítógépes programot a gépére, egészen biztosan nem fog ez a művelet gondot okozni Önnek (ha nincsenek speciális szempontok a telepítéskor, gyakorlatilag a számlázó program telepítése pár „Tovább” gomb lenyomását követően automatikusan megtörténik. A telepítés régebbi típusú, lassabb gépen is legfeljebb egy percet vehet igénybe.

 

Második lehetőség: egy tömörített fájlt töltünk le, például innen:

http://nrg-com.hu/Szamlazo-port.zip

Ez esetünkben egy Szamlazo-port.zip állomány és ennek tartalmát (tehát a Szamlazo-port.zip állományban található három darab fájlt) a számítógépünkön vagy egy USB eszközön (pl. PEN drive, USB-s merevlemez, stb.) létrehozott üres mappába bemásoljuk. Ezután elindítjuk a szamlazo.exe programot és az adatbázisok létrehozása után egyből megkezdhetjük a Horizont számlázó program használatát.

 

K: Ez a második lehetőség szokatlan ügyviteli programok esetében. Ha jól értem itt nem is történik telepítés?

V: Így igaz. Mintha mindig Önnél lenne a számlatömbje, csak éppen számlázó program formájában. Például felmásolja a fájlokat egy pen-drive-ra és viszi magával a tárcájában. A pen drive-ról a számlázó program közvetlenül futtatható bármely számítógépről és ha azon a gépen nyomtatási funkció is elérhető, akkor közvetlenül számlát és egyéb bizonylatot is kinyomtathat.

Microsoft Windows 98-as rendszereken illetve valamennyi annál újabb Microsoft operációs rendszeren a program mindenféle külön konfigurálás nélkül futtatható.

 

K: Az USB meghajtón valószínűleg különféle szoftverekkel és Windows verziókkal ellátott gépeken fogom használni a számlázó programot. Például partnerem számítógépén, a készítendő számla tartalmát vele egyezetve, az ő nyomtatójára nyomtatva fogom elkészíteni a számlát, amit egyből át is adok neki. Nem fog mindenféle hibaüzenteket kiírni, dll fájlokat, keretrendszereket keresni?

V: Nem fog. A portable vagy más néven hordozható programok magában a program fájlban vagy annak mappájában tartalmaznak minden a futtatásukhoz szükséges dolgot, ezért semmilyen külön beállítást, telepítést nem igényelnek.

 

K: Ez mennyire üzembiztos megoldás? Az USB meghajtók nem túl sérülékenyek, lassúak?

V: A mai USB meghajtók (pl. pen drive, külső USB-s winchester/merevlemez-ek kapacitása és sebessége által egyaránt korszerű adattároló eszköznek tekinthetőek. Persze, előfordulhat, hogy régebbi és lassabb számítógépen, ahol esetleg az USB port is régebbi és lassabb típusú, a számlázó program sebessége is kívánnivalót hagy maga után. Illetve még egy gyakori hiba, hogy a számla elkészülte után egyszerűen „kirántjuk” a pen drive-ot a számítógép USB portjából. Ez adatvesztést eredményezhet, mindig szabályosan válassza le az USB eszközt a számítógépről. Ezt egyébként általánosságban is tanácsoljuk Önnek, nem csak a számlázó program használata esetében.

 

K: Egy pen drive-ot elég könnyű elhagyni. Mi lesz az adatbiztonsággal, ha például elveszítem vagy éppen ellopják tőlem?

V: A számlázó modulban található adatbázisok jelszóval védett fájlok, illetve lehetősége van úgy beállítani a számlázó programot, hogy az indításkor is felhasználói nevet kér. Ettől függetlenül mindenképpen tartsa be azt az informatikai alapszabályt, hogy archiválni nem csak ajánlott, de egyenesen kötelező! Ne feledje, sajnos egy laptopon ma már ugyanúgy nincsenek biztonságban az adatai, szintén ellophatják, a gépet pedig leejtheti, tönkre mehet. Sajnos ezekre a problémákra a számlázó program nem készíthető fel programozás technikai eszközökkel.

 

K: A hordozható számlázó program egy praktikus, érdekes lehetőségnek tűnik, esetleg kipróbálnám, de fizetni előre semmiképpen nem akarok. Ki tudom próbálni a számlázó programot?

V: Számítógépes programok esetében a kipróbálás természetes dolog. Töltse le valamelyik számlázó program telepítési verziót és az alapadatok megadása után kezdje el használni. 60 nap áll a rendelkezésére, hogy eldöntse, megfelel e program az Ön igényeinek.

 

K: Mi történik a 60 nap leteltével?

V: A számlázó program a tesztelési vagy kiértékelési időszaka 60 naptári nap. Ha letelt ez az időszak, a program csökkentett funkcionalitással üzemel tovább. Tehát új bizonylatok (számlák, szállítólevelek, stb.) készítésére már nincs lehetősége. Amennyiben a Horizont számlázó program elnyerte tetszését választhat egyszeri vagy havidíjas konstrukcióink közül.

 

K: Mi történik akkor, ha a 60 nap leteltével, újra letöltöm a számlázó programot és elkezdem használni megint, majd 60 naponként ezt a műveletet megismétlem. Így a számlázó program ingyen használható?

V: Nem egészen. Egyfelől minden telepítéskor újra mindent meg kell, adni (cégadatok, cikkek, partnerek, stb.) ami elég kényelmetlen. A számla sorszámozás is egytől kezdődik ismét. Másfelől természetesen minden számítógépes program esetében lehetőség van trükközésre (pl. sokan használnak nem megvásárolt szoftvereket, akár operációs rendszert, játékokat, víruskeresőt, stb.). Azonban ne feledje, hogy a számlázó program ügyviteli termék, szigorú számadású bizonylatokat állít elő, rendelkeznie kell, cégünk által kiállított engedélyező- és megfelelőségi nyilatkozatokkal is és ezeket egy adóellenőrzéskor az APEH is ellenőrzi. Illetve esetenként szüksége lehet a cégünk által biztosított e-mail alapú terméktámogatásra is.

Ez a havi 500 Ft vagy az egyösszegű megvásárlás remélhetőleg nem az az összeg, amely az Ön vállalkozása likviditását komolyabban megterhelné vagy érdemes lenne ezért különféle trükkökhöz folyamodnia. Legalábbis mi nagyon bízunk ebben! :)

 

K: Ha úgy döntök, hogy kipróbálom és problémám adódna, kihez fordulhatok?

V: Számlázó program esetében a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen nyújtunk támogatást ügyfeleinknek, illetve tesztelőinknek.

 

K: Csak e-mail címen kaphatok segítséget?

V: Cégünk a kedvezőbb árakat nagyobb létszámú ügyfélköre segítségével tudja fenntartani. Könnyű belátni, ha minden ügyfelünk havonta csak 10 percben telefonálna, ennek kezelésére külön munkatársakat kellene igénybe venni, ami a fejlesztéstől vonna el energiákat, illetve megdrágítaná szoftvertermékeink (a programok) árát.

A gyakorlati tapasztalatok alapján a kérdések 95%-a vagy a súgóból vagy előre elkészített válaszok segítségével orvosolható, ezért költséghatékonyabb és gyorsabb az e-mail támogatás.

Természetesen kiemelt partnereink részére a Horizont számlázó programmal kapcsolatban telefonos illetve személyes tanácsadással is tudunk szolgálni, ez azonban lényegesen megdrágítja a havidíjat. Amennyiben érdeklődik ez iránt a lehetőség iránt, jelezze felénk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

 

K: Rendben, kipróbálom. Az egyértelműség kedvérért azért ismét rákérdeznék: a számlázó program 60 napig teljes értékű, nincs semmilyen korlátozás?

Igen, 60 napig teljes értékű. Reméljük a számlázó program elnyeri tetszését és hamarosan ügyfeleink között köszönthetjük Önt is.

 

 

 

 

Operációs rendszer és hardver igény

 

A számlázó program támogatja valamennyi 32 bites Windows környezetet így Windows 95, Windows 98, Windows NT, Windows Millenium, Windows 2000, Windows XP (Home és Professional verzió), Windows 2003, valamint Windows Vista és Windows 7 valamennyi verzióját. Az újabb Microsoft operációs rendszerekből 64 bites verziók is készültek (XP, Vista, Windows 7), a gyakorlati tapasztalatok és tesztek alapján számlázó program 64 bites rendszereken szintén tökéletesen futtatható, igaz a mai viszonylatban rendkívül szerénynek mondható hardverigénye miatt nincs szüksége és nem is használja ki annak plusz lehetőségeit. Egyéb operációs rendszerek (pl.: Macintosh, Unix/Linux, OS/2 stb.) esetében a futtatáshoz Windows emulátor szükséges.

 

Általánosságban elmondható, hogy bármely számítógép, mely a fenti operációs rendszereket elfogadható sebességgel és biztonsággal képes futtatni, alkalmas a számlázó program futtatására. A számlázó program használatához javasolt a Windows operációs rendszer felhasználói szintű ismerete (egér használat, menük kezelése, stb.). A működtetéshez értelemszerűen szükség van egy az operációs rendszer alá telepített nyomtatóra (bármilyen Windows alatt üzemeltethető és telepíthető nyomtató alkalmas a feladatra). Figyelem: ha a rendszer alá nincsen nyomtató telepítve, akkor az esetlegesen hibás működéshez vezethet, valamint egyáltalán nem működnek a különböző listázó és nyomtató funkciók! A program hardverrel szemben támasztott igényéről elmondható, hogy legalább Intel Pentium I-es processzort és 32 MB-t memóriát valamint kb. 10 MB szabad winchester/merevlemez területet igényel. A számlázó program használatához tovább szükséges az operációs rendszer által támogatott és telepített egér vagy egyéb mutató eszköz (pl. touchpad), billentyűzet, színes legalább VGA monitor valamint nyomtató.


 

Számlázó modul telepítése

 

A számlázó program hivatalosan kétféleképpen telepíthető: telepítő készletből (szamlazomod-inst.exe), illetve portable vagy hordozható verzióként egy tömörített (zip) állományból. Természetesen magából a számlázó modulból egyetlen verzió van a kétféle telepítése végeredménye felhasználói szempontból megegyezik.

 

 

Telepítés telepítő programból

 

Az internetről letöltött, esetleg e-mail mellékletként megkapott telepítő fájl elnevezése: szamlazomod-inst.exe.

Internetről letöltheti az aktuális programverzió telepítőkészletét innen:

http://nrg-com.hu/szamlazomod-inst.exe

 

Ezt a szamlazomod-inst.exe programot kell elindítani Microsoft Windows operációs rendszer alatt (lásd operációs rendszer igény) illetve megfelelő Windows emulátor alatt.

 

A telepítőnél pár kérdésre kell válaszolnunk, gyakorlatilag néhány tovább gomb lenyomása után már használhatjuk is a számlázó programot.

 

Fontos megjegyezni, hogy ha több HORIZONT számlázó programot is használ egyetlen számítógépen, mert például több vállalkozása, cége van, akkor mindenképpen a portable telepítést alkalmazza. A telepítő készletből telepített példányok azonos felhasználó esetén Windows NT alapú operációs rendszerrel rendelkező konfigurációkon esetleg összeakadhatnak. Ez ismert probléma és a Windows rendszer jogosultság kezeléséből adódik.

 

 


 

Telepítés menete

 

A számlázó program telepítő elindítása után a következő képernyőt látja (1. ábra). Mivel a verziószám változhat, ezért a képernyőképeken feketével kisatíroztuk a verziószámot. Ez a telepítés menetrendjét nem változtatja meg, verziószámtól függetlenül maga a telepítés ugyanabból a három lépésből áll.

 

Számlázó program

1. ábra: telepítés kezdő ablaka

 

Ekkor a „Mégse” gomb lenyomásával kiléphet a telepítő programból a „Tovább” gomb segítségével pedig továbbléphet a telepítés folyamatában a következő ablakhoz.

 

Számlázó program

2. ábra: licencszerződés

 

A számlázó program sikeres telepítésének folytatásához el kell fogadnia a licencszerződést (2. ábra). Amennyiben nem ért egyet a szerződéssel, ekkor is kiléphet a telepítőprogramból a „Mégse” gomb segítségével.

 

Ha elfogadja a számlázó program Licencszerződést a „Telepítés” gombot választva megkezdődik a fájlok bemásolása a számítógépre. Ez normál körülmények között 5-10 másodperc alatt lezajlik. A sikeres telepítést követően a következő ablakot kell látnia (3. ábra). Amennyiben a telepítés hibaüzenettel leáll, kérjük lépjen kapcsolatba az NRG-COM Kft.-vel.

Számlázó program

3. ábra: telepítés befejezése

 

A „Befejezés” gomb lenyomásával befejezheti a telepítési folyamatot. Attól függően, hogy a „Számlázó modul … futtatása” jelölőnégyzet be van e jelölve, a telepítés lezárásakor elindul a frissen feltelepített számlázó program. Amennyiben a jelölőnégyzet nincs bejelölve, ekkor visszatérhet a telepítő indítását megelőző tevékenységéhez.

 

Telepítés zip állományból (hordozható vagy portable verzióban)

 

A telepítő zip fájlt töltse le innen:

http://nrg-com.hu/Szamlazo-port.zip

 

A fájl, mint kiterjesztése is mutatja, zip állomány, mely az egyik leggyakoribb tömörített fájl formátum. Kitömítése Windows XP-től felfelé az operációs rendszer beépített zip fájl kezelőjével is történhet, de használhatunk külső programokat is e célra, mint WinZip, WinRar, Total Commander vagy éppen az ingyenes és nagy tudás 7-zip (http://www.7-zip.org/).

 

A tömörített zip fájl tartalmát (tehát a Szamlazo-port.zip állományban található 3 db fájlt) a számítógépünkön vagy egy USB eszközön (pl. PEN drive, USB-s merevlemez, stb.) létrehozott üres mappába bemásoljuk. Ezután elindítjuk a szamlazo.exe programot és az adatbázis fájlok sikeres létrehozása után azonnal megkezdhetjük a Horizont számlázó program használatát.

 

Mint korábban is jeleztük, a számlázó program kétféle telepítésének végeredménye megegyezik, azonban a program indítása eltérő lehet. Ha telepítő készletből telepíti a számlázó programot, akkor az asztalon megjelenik egy számlázó program ikonja, mely a telepített programra mutat. A hordozható vagy portable telepítéskor a zip állományból kitömörített szamlazo.exe programot minden alkalommal manuálisan kell elindítania például a Windows Intézője segítségével vagy valamilyen egyéb fájlkezelő programmal. Ha USB meghajtót vagy PEN drive-ot használ, ne feledje, hogy minden számítógépen eltérő lehet a CD/DVD eszközök és a merevlemez partíciók száma, ezért a számlázó program meghajtójának betűjele is változhat. Egy „DVD mentes” netbook esetében lehet egyből akár a „D meghajtó” is, míg egy „jól felszerelt”, több CD/DVD-t és merevlemezt valamint több partíciót használó rendszer esetében a betűjel lehet például „H” vagy „Z” is…

 

 

A számlázó program első indítása

 

Legelső indításkor a számlázó program létrehozza az eredményes működéshez szükséges adatbázisokat. Ennek módja, hogy a számlázó program megpróbál hozzáférni és adatot olvasni egyesével minden adatbázis fájlból és egyben ellenőrzi annak integritását is. Ha ez nem sikerül, a program kérdést tesz fel, hogy létrehozza e az adott fájlt. Minden esetben válaszoljon „Igen”-el.

Legelőször a vevő adatbázis kerül létrehozásra, majd az árucikk, számla, valuta/pénznem, proforma számla, szállítólevél, garancialevél, foglalási lap adatbázisok készülnek el.

Figyelem: a későbbiek során is minden indításkor ez az ellenőrzés megtörténik. Amennyiben nem Ön törölte az adatbázist, de azt a program mégis újra létre akarja hozni az feltétlenül hibás működés eredménye (pl. megsérült adatbázis fájl), ezért lépjen kapcsolatba velünk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen és kérje segítségünket.

Ha az adatbázis fájlok sikeresen létrejöttek, meg kell adnia a felhasználói adatokat (4. ábra). Ez egy nagyon fontos művelet, mivel ezek az adatok szerepelnek a bizonylatokon, számlákon, ezért kérjük, figyelmesen töltse ki az adatmezőket!

Tanulmányozzuk még egy picit a negyedik ábrát. Ha megnézzük az ábra alját, láthatjuk, hogy egy piros sávban „Rögzítés és „Mégsem” gomb található. Amikor az ablak alján ezt a két gombot látja, a piros sávban, azt jelenti, hogy az adatokat tartalmazó ablak un. „szerkesztő” üzemmódban van, tehát adatokat írhatunk be vagy akár módosíthatjuk és átírhatjuk azokat és a „Rögzítés” gomb lenyomásával tárolhatjuk a bevitt adatokat. A „Mégsem” gomb lenyomásával pedig visszatérünk a kiindulási állapothoz, azaz ha elkezdtünk egy adatot módosítani, akkor az a módosítást megelőző állapotába tér vissza, ha új adatot szerettünk volna rögzíteni, akkor az pedig nem rögzül. A számlázó program hasonlóan kezeli a többi adatkezelő ablakot is, ezért ezzel az elrendezéssel többször is találkozhat majd.

Rendes körülmények között az adatokat (pl. árucikk, vevők, pénznemek, bankszámlák, stb.) kezelő ablakok nincsenek szerkeszthető üzemmódban (lásd bankszámlaszám adatok 6. ábra), így nem tudjuk közvetlenül bevinni az adatokat. Ez a funkció egyben védelmet jelent véletlen elütések, törlések, átírások ellen is. Ha szeretnénk felvinni egy új tételt (adatsort) akkor vagy az „Új” vagy a „Módosítás” gombot kell lenyomni. Ezután a gombsor eltűnik és helyét a 4. ábra alján látható piros sávban található gombsor váltja fel. Ekkor felviheti az új adatot vagy módosíthatja a korábban felvitt adatot, attól függően, hogy melyik gombot nyomta meg. Végül vagy rögzíthet a „Rögzítés” gombbal vagy kiléphet rögzítés nélkül „Mégsem” gomb segítségével és ilyenkor visszatér a 6. ábrán látható, illetve más ablakoknál ahhoz hasonló gombsorhoz.

 

 

Számlázó program

4. ábra: felhasználói adatok megadása

 

 

Értelemszerűen kötelező megadni az alapadatokat (számlakibocsátó neve, címe, adószáma) és ajánlott a telefon és faxszámok, email és egyéb elérhetőségek megadása is, de ez nem kötelező.

Ahhoz azonban, hogy rögzítethesse az adatokat és megkezdhesse a számlázó program használatát, szüksége van még egy bankszámlaszámra is. Ezért klikkeljen a „Bankszámla szám(ok) adatai” gombra, amint azt az 5. ábrán láthatja.

 

Számlázó program

5. ábra: bankszámla adatok (első indításkor)

 

 

 

Ekkor átlép a „Bankszámlaszám(ok) adatai ablakba. Legalább egy bankszámlaszámot kötelezően rögzítenie kell. Ha több bankszámlaszámmal is rendelkezik és mindegyiket rögzíti is a programban, akkor a számlázó program lehetőséget biztosít Önnek, hogy számlázáskor tetszőlegesen választhasson közülük. Sőt, megadhatja az alapértelmezett bankszámlaszámot is. Ez lesz az a bankszámlaszám, amelyet a készítendő új számlán alapból beállítódik, ezért érdemes a leggyakrabban használt bankszámlaszámot beállítania. Természetesen számlázás közben bármikor választhat az ebben az ablakban rögzített bankszámlák között illetve a későbbiekben is vihet fel új számlaszámokat a számlázó programban, törölheti illetve módosíthatja is ezek az adatokat.

 

Számlázó program

6. ábra: első bankszámlaszám adatok megadása „Új” gomb segítségével

 

 

 

Amennyiben kitöltötte a szükséges adat sorokat, a „Rögzítés” gombbal rögzítheti. Ekkor még nem lép ki az ablakból, kérjük ellenőrizze még egyszer a felvitt adatokat. Amennyiben mindent rendben talál a „Kilépés” gombbal megkezdődik a számlázó program használja, ha pedig esetlegesen elgépelt vagy rosszul töltött ki egy adatmezőt a „Módosítás” gombbal módosíthatja.

 

 

A program használatba vétele

 

A számlázó program központi kezelő felülete egyszerű. A különféle menüpontok kiválasztásával a megfelelő törzsadat kezelő ablakokba (Vevők, Árucikkek, Számlák, Raktár) jut. A központi ablak egyúttal tájékoztat az aktuális dátumról, időről és névnapról (természetesen, ha számítógépének dátum és időbeállítása nem pontos, akkor fenti adatok is pontatlanná válnak).

 

Főablak

 

A számlázó program indítását követően Ön a főablakba jut (7. ábra), ahol a különböző menüpontok segítségével bármelyik funkció könnyűszerrel elérhető.

 

Számlázó program

7. ábra: Központi kezelő ablak (főablak)

 

A fontosabb menüpontok a funkció billentyűk segítségével és egyéb gyors billentyűkombinációkkal elérhetők, valamint a számlázó program fő ablakán található eszköztár segítségével is.


 

Számlázás menü

 

A “Számlázás” menü kilenc menüpontra bomlik:

·         Számla készítése,

·         Számla sztornózása,

·         Szállítólevél készítése,

·         Szállítólevél bevonása,

·         Árucikk foglalása,

·         Proforma (előszámla) készítése,

·         Proforma (előszámla) bevonása,

·         Foglalási lap bevonása,

·         Árucikk eltávolítása bizonylattal,

·         Bizonylatok archiválása,

·         Kilépés a programból.

 


 

Számla készítése

 

Mivel talán ez a számlázó program egyik legtöbbet használt és legfontosabb funkciója, ezért erről igyekszünk részletesebb leírást nyújtani. Ezt indokolja az is, hogy a további funkciók (szállítólevél készítése és árucikk foglalása) használata és a képernyők hasonló elrendezése is hasonló, ezért azok ismertetésénél rendszeresen visszautalunk a számla készítésénél leírtakra.

A “Számla készítése” menüpont kiválasztásával kezdődhet meg a tulajdonképpeni számlázás. Ezt a menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) az F2 billentyűvel is elérheti, valamint a főablakon található eszköztár gombjával.

Ekkor a következő ablakot látja:

 

Számlázó program

8. ábra: számla készítése ablak

 

A felső táblázatban találhatóak a jelenleg Önnél készleten (raktárkészleten) szereplő árucikkek és szolgáltatások (ez természetesen különbözni fog a képen szereplő példa illusztrációtól), a hozzájuk tartozó mennyiségekkel, árakkal (kis és nagyker valamint további 3 féle kedvezményes árral), áfa kulcsokkal, garanciával, stb.

 

A számlázó program alapértelmezetten raktárkészlet nyilvántartást is végez. Ez természetesen megváltoztatható és kikapcsolható a „Beállítások” főmenü „Általános beállítások” menüpontban. Érdemes kikapcsolni a raktárkészlet nyilvántartást főleg szolgáltatást végző cégeknél - ügyvédi iroda, könyvelő cég, stb. Mivel alapértelmezetten a raktárkészlet nyilvántartás be van kapcsolva és a cégek többsége aktívan használja is ezt a funkciót, ezért ebben az esetben, ha egy eladandó mennyiség értéke nulla, a cikk kiírása pirossal történik. Ezzel is figyelmeztetve a számlázó program használóját, hogy a listában szereplő cikk nem adható el, tehát intézkedni kell újabb mennyiség berendeléséről vagy a cikk törléséről.

 

Számlázó program

9. ábra: pirossal kijelzett, „elfogyott”, nulla mennyiségű árucikk

 

 

A legtöbb felhasználó vizuális típus, így a gyakorlati felhasználást nagyban megkönnyíti egy másik színkód, nevezetesen a zöld bevezetése is. Ezzel olyan tételeket jelölünk, mely szolgáltatásnak minősül. Erről még bővebben is olvashat az „Árucikkek adatai” menüpontnál. A zölddel jelölt tételnél nincs jelentősége a mennyiségnek, például a Bérleti díjnál a mennyiségnél „1 alkalom” található, de ettől függetlenül akár adott számlán is bármennyi eladható belőle a mennyisége mégis 1 marad.

 

Számlázó program

10. ábra: telepítés kezdő ablaka

 

Fenti példánál maradva, ha ezt a cikket vagy számlázandó tételt nem jelöljük szolgáltatásnak, tehát nem „zöld”, akkor legfeljebb egy darabot adhat el belőle és ekkor mennyisége nulla lesz (egyben színe is pirosra változna). Ettől fogva nincs lehetősége többet eladni belőle, egészen addig míg új mennyiséget nem vételez ebből az árutételből vagy esetleg szolgáltatásnak nem minősíti azt (lásd még „Árucikkek adatai” menüpont).

Ha a példa kedvéért két darabot rendel, akkor a mennyisége kettőre változik (már nem lesz piros) és ismét eladhat belőle legfeljebb két darabot. Mivel egyes cikkek esetében a kiszámlázandó mennyiség nem feltétlenül egész szám (pl. nagyon drága anyagok esetében lehet negyed köbmétert vagy fél négyzetmétert is vásárolni), ezért mindaddig, amíg a számlázandó árucikk mennyiség nem nulla, addig lehetősége van kiszámlázni annyit, amennyi mennyiség a rendelkezésére áll. Másik példával megvilágítva, ha rendelkezik két m3 cementtel és elad abból 1,8 m3-t, egy következő számlán még kiszámlázhat 0,2 köbmétert, de legfeljebb annyit. Amennyiben pontosan vezeti a számlázó program raktárkészletében (cikk adatbázisában) az árucikkek adatait, egyben a raktárkészlet nyilvántartása is pontos lesz.

Fontos még megjegyezni, hogy sztornó számla esetén az azon szereplő tételek szintén visszakerülnek a raktárkészletbe, ugyanez igaz visszavont és nem kiszámlázott szállítólevelek és foglalási lapok esetében is de erről a későbbiekben részletesebben is írunk a megfelelő funkcióknál.

 

Cikkeket vagy szolgáltatásokat az „Eladás” gomb segítségével juttathat a készítendő számlára. Ezt csak akkor teheti meg, ha a cikk rendelkezik eladható mennyiséggel. Szolgáltatások esetében nincs mennyiség ellenőrzés és a színe is eltérő (zöld), lásd 10. ábra.

 

Számlázó program

11. ábra: eladás gombra felnyíló ablak

 

A „Eladás” gomb lenyomásakor a következő ablakot láthatjuk (11. ábra). Itt nem csak az eladandó mennyiséget állíthatjuk be, hanem kiválaszthatjuk cikkenként az árképzés típusát (kiskereskedelmi, többféle kategória ár, valamint nagyker árak), további kedvezményt adhatunk a vevőnek, sőt lehetőség van egyedi ár megadására is.

Mint fenti ablakon is látszik ebből a tételből az eladható mennyiség 13, azaz 14-et vagy éppen 13,1 et nem adhat el. Lehetősége van a rádiógombok segítségével például kategória vagy nagykereskedelmi áron árusítani. Ezt a funkciót leginkább csak nagykereskedő vagy viszonteladó partnereknél használatos, a példa ablakon csak kiskereskedelmi ár van megadva. Ilyenkor is van lehetősége egyedi ár megadására, tehát a példában szereplő nettó 1.880 Ft-os ár, lehet jó ügyfélnél 1.500 Ft is, de ettől természetesen felfelé is el lehet térni, nagyobb ár megadásával. Lehetséges kedvezményt is megadni csak erre a számlázandó tételre. Persze az egész számlára is lehet kedvezményt adni, ilyenkor a többféle kedvezmény összevonódik, szóval érdemes körültekintően bánni ezekkel a funkciókkal.

 

Amikor az eladás gomb segítségével a készítendő számlára helyez egy tételt, azt egészen a számla lezárásáig és nyomtatásáig lehetősége van menedzselni (módosítani, törölni).

 

Számlázó program

12. ábra: készítendő számlán szereplő tétele menedzselése

 

Például ha elhelyez a tételt a számlán, de végül mégsem szeretné azt kiszámlázni, akkor klikkeljen az eltávolítandó tételre. Ezzel ezt a tételt kijelöli. Ezután nyomja meg a „Törlés” gombot (13. ábra, második gomb) és egy ellenőrző kérdés után (14. ábra), amennyiben igent válaszol, eltávolíthatja a kijelölt sort a készítendő számláról, mennyiségét pedig visszahelyezheti a raktérkészletbe, amennyiben az nem szolgáltatás. Amennyiben több cikk is szerepelt az alsó táblázatban, mindig csak az éppen a “Törlés” gomb által aktuális cikk törlődik a készítendő számláról.

 

Számlázó program

13. ábra: telepítés kezdő ablaka

 

Másik megoldás, ha a törlendő tétel fölé viszi az egeret és jobb klikkeléssel a 12. ábrán kapható előugró menüt kapja. Itt válassza a „Tétel törlése a készítendő számláról” menüpontot. Innentől a folyamat teljes mértékben megegyezik azzal, mintha a „Törlés” gombot nyomta volna meg (13. ábra, második gomb).

 

 

Számlázó program

14. ábra: Törlés gomb ellenőrző kérdése

 

Érdemes még egy picit elidőzni a 12. ábránál. A kiválasztott tétellel az előbb említett törlésen kívül egyéb műveletet is elvégezhet, például módosíthatja is azt. Amennyiben a 12. ábrán a „Tétel módosítása készítendő számlán” menüpontot választja, különféle módosításokat végezhet a tételen, lásd 15. ábra.

 

Számlázó program

15. ábra: Tétel módosítása a készítendő számlán

 

Feltétlenül meg kell említeni a 12. ábra harmadik menüpontját, „Új egyedi (adatbázisban nem szereplő) szolgáltatás”. Mint a menüpont neve is mutatja, itt olyan szolgáltatások helyezhetünk el a számlán, melyek nincsenek rögzítve az árucikkek és szolgáltatások adattáblái között.

 

Számlázó program

16. ábra: Új egyedi tétel felvitele (nem kerül be a cikk adatbázisba)

 

Itt mindenképpen olyan szolgáltatásokat kell felvinni, melyek vélhetőleg soha többet nem fordulnak elő, egyediek, így felesleges felvinni őket és növelni velük a cikkek számát és az adatbázis méretét (16. ábra). Természetesen nem csak szolgáltatásokat lehet itt elhelyezni, azonban ha így számlázunk ki árutételeket, akkor a raktárkészletünk pontatlanná válhat.

 

A készítendő számlán tetszőleges számú tétel (árucikk és szolgáltatás) helyezhető el, ami így akár több oldalas számla is lehet.

 

Számlázó program

17. ábra: Készítendő számla további paraméterei

 

Tanulmányozzuk át a 17. ábrát. A cikk adatbázist rendezheti legördülő menüből illetve az oszlopok fejlécére klikkleve is. Például ha az „Árucikk név” sort jelöli ki a legördülő dobozban és a keresés sorba beír egy dupla W betűt, akkor a W betűvel kezdődő cikkre ugrik az aktuális tétel mutató. Mint említettük, a rendezést elvégezhetjük az oszlop fejlécére való klikkeléssel is.

 

Még mindig a 17. ábránál maradva, figyeljük meg, hogy a bejelölhető a „Kérek a számlához garancia levelet” jelölőnégyzet. Ha a számlán található legalább egy olyan tétel melyhez garancia tartozik, a számla elkészültével után garancia levél is nyomtatódik. Abban az esetben, ha nincs garanciát tartalmazó tétel a számlán, ezt a jelölőnégyzetet egy figyelmeztető üzenetet jelenít meg, lásd 18. ábra.

 

Számlázó program

18. ábra: Készítendő számla további paraméterei (garancia levél hiba)

 

Készülő számlánkon további megjelenítési beállításokat is elvégezhetünk. Például megadhatjuk, hogy szerepeljen egy a levelezési cím is a készítendő számlán. Ez magasabb számla fejlécet eredményez, ugyanakkor kényelmes megoldás, ha számláinkat postai úton szeretnénk kézbesíteni, például ablakos borítékban. A levelezési cím azért is fontos, mivel gyakran eltérő a számlázási címtől. Erről bővebbet a Vevő és Partnerek adati részben olvashat. A számla fejlécét is tetszőlegesen pozícionálhatja, hogy megfelelően jelenjen meg a cím a boríték „ablak” részében. Ezeket a beállításokat pedig a „Számla megjelenítési beállításai” menüpontnál változtathatja meg igényei szerint.

 

Most ejtsünk néhány szót a számla olyan látszatra triviális dolgokról, mint a számlán feltüntetett dátumok. Alapértelmezetten az aktuális dátum a számla kelte és a teljesítés dátuma valamint a fizetési határidő is. A dátumokat a szokásos módon tudjuk változatni a naptár ikonra kattintva vagy kézi begépeléssel (19. ábra).

 

Számlázó program

19. ábra: Dátum adatok kézi megadása

 

A számlázó program alapértelmezetten az aktuális dátumot alkalmazza a számla dátum beállításoknál. Azonban például átutalási számla esetén a fizetési határidő mindig későbbi dátum, mint a számla kelte. Lehetőségünk van beállítani az alapértelmezett átutalási határidő nap számát. Lásd bővebben „Általános beállítások” menüpont ismertetésénél (61. ábra). a számla kelténél. Ez az a szám, amennyi nappal az átutalási számla fizetési határidejét megnöveljük. Számlázó programunkban alapértelmezetten 10 nap, de van ahol 8 nap és van olyan cég is ahol 30 nap. Továbbá az „Általános beállítások” menüpontnál beállíthatjuk az alapértelmezett fizetési módot is. Természetesen az alapértelmezett beállításokat minden egyes készítendő számlánál menet közben is felülbírálhatjuk. Azonban ezzel sem merültek ki a számlázó program dátum beállítási lehetőségei. Az üzleti környezet a legtöbb esetben annyira komplex és sokrétű, hogy néha szükséges teljesen egyedi beállítás is, melyet nem lehet központilag meghatározni. Például lehetséges, hogy egyes partnereinkkel olyan megállapodásunk van, hogy átutalással fizethetnek 60 napra, mások viszont csak 20 napra. És nyilvánvalóan olyan partnerünk is lehet, akinek csak készpénzes fizetési módot látunk jónak engedélyezni. Ezért lehetőség van arra is, hogy partnerenként (vevőnként) is megadjuk az alapértelmezett fizetési módot és átutalás esetén annak a napnak a számát, amennyivel a fizetési határidőt kitoljuk a számla keltéhez képest. Erről bővebben a „Partnerek adatai” menüpont (41. ábra) olvashat.

 

Számlázó program

20. ábra: Egyéb számla adatok (nyelv, fizetés mód, pénznem, stb.) megadása

 

Mint a 20. ábrán látható, ha van beállított fizetési mód, az a számla készítésekor egyszerűen felülbírálható. Ha partnerünk 30 napos átutalással rendelkezik vagy éppen ez az átutalás az alapértelmezett fizetési mód, de most készpénzes számlát szeretne (pl. túl kicsi a számla összege, stb.), egy klikkeléssel ezt beállíthatja, ha a „Fizetési mód” legördülő választóban a „Készpénz”-t választja. Ekkor a fizetési módot a számlázó program automatikusan beállítja a számla kelete dátumával megegyezőre.

 

A Horizont számlázó program alkalmas többnyelvű számlák elkészítésére is. Így megadhatjuk továbbá a számla nyelvét is. Alapértelmezetten a magyar a számla nyelve és itt fontos megjegyezni, hogy más nyelvű (például angol) nyelvű számla esetén a számla valójában két nyelvű azaz magyar/angol lesz. Erre adóügyi okokból van szükség, hogy magyarul minden esetben megjelenjenek a számla adatai.

 

A 20. ábrán látható egy „Devizanem/pénznem” legördülő választó sor is, az ábra jobb szélén. Itt az alapértelmezett pénznem jelenik meg a számlán, esetünkben ez a forint. A számlázó program lehetőséget nyújt a pénznemek adatainak menedzselésére, azaz lehetősége van felvinni új pénznemeket, módosítani azokat, megadni az alapértelmezett pénznemet, illetve azt is, hogy a fizetéskor a végösszegnél végzünk e kerekítést (például forint pénznemű számla) vagy két tizedesre kerekítünk (például euro pénznemű számla).

Az ábrán a jobb alsó sarokban látható „Pénznem” gomb segítségével belépetünk a „Fizetési pénznemek adatai” ablakba. Ezt az ablakot elérheti még a számlázó program főablakából is az „Adatállományok” menü, „Pénznemek adatai” menüpont segítségével és bővebben is olvashat róla a pénznemek adatai ablak ismertetésekor.

A pénznem váltása legördülő pénznem választó segítségével hasonló módon történik, mint a fizetési mód váltása. Figyelnie kell arra, hogy a gyorsan változó árfolyamok és az eltérő üzleti modellek (pl. egyes üzletláncok, gyorséttermek, stb. gyakran a hivatalos árfolyamtól eltérő mértékben váltják a pénznemeket) miatt Önnek kell az árfolyamot meghatároznia. Nézzük ezt meg egy konkrét példán. Vevője vásárol Öntől például egy papír dobozt ezer forint nettó áron. A számla nyomtatás előtti adategyeztetéskor vevője közli, hogy csak nincs nála forint és csak euróval tud fizetni. Ön átváltja a számla pénznemét euróra, 21 ábra.

 

Számlázó program

21. ábra: Devizanem/pénznem megváltoztatása készülő számlán

 

 

Ha a számlán megváltoztatja a pénznemet, automatikusan felugrik a 22. ábrán látható ablak. Ezt az ablakot a számlázó programból külön nem lehet elérni, kizárólag a pénznem megváltoztatásakor jelenik meg.

 

Számlázó program

22. ábra: Egyéb számla adatok (nyelv, fizetés mód, pénznem, stb.) megadása

 

Mint a 22. ábrán látható, két számot kell megadnia, melyek értéke az adott pénznemeken megegyezik egymással. Azt viszonylag könnyen meg lehet határozni, hogy 1 euró mennyi forintban felel meg, de fordítva mér nehezebb megmondani, hogy egy forint mennyi eurót ér. Ugyanez a helyzet, ha például lejben szeretnénk számlázni vagy éppen koronában. A 22. ábrán úgy is megadhattuk volna az árfolyamot, hogy 260 forint = 1 euro. Azonban a példa kedvéért szándékosan így adtuk meg az aránypárt, mivel néha pontosabb és könnyebb számolni aránypárokkal.

A 22. ábrán három gombot találhatunk. Az „Árfolyam kiszámolása megadott aránypárból” gomb segítségével az Ön által megadott két számból előállítja az ábrán pirossal látható árfolyamokat. A gomb lenyomásakor csak árfolyamszámítás történik, se a számla adatai nem változnak, se ablak nem záródik be. Ez egy egyszerű ellenőrzési lehetőség. Ha nem megfelelő az eredmény újra megadhatja az értékeket és újra számoltathatja az árfolyamot.

A számlának az adataira a 22. ábra alján látható két gomb van hatással.

A „Számla átszámolása új árfolyammal” gomb elnevezése önmagáért beszél. A gomb átszámolja a számlán szereplő összes tétel adatait az új árfolyamnak megfelelően. Így a papírdobozos példánál maradva a nettó át 260 forintos árfolyamon 3.8 euró lesz a bruttó pedig 4.75 euro.

Másik lehetőség a „Mégsem” gomb választása. Ekkor amennyiben a számlán már szerepelnek tételek feltesz a számlázó program egy ellenőrző kérdést. 23. ábra.

 

Számlázó program

23. ábra: Figyelmeztető kérdés „Mégsem” gomb vagy kilépés választásakor

 

 

Ha a „Mégsem” gomb segítségével lép ki, az az érdekes helyzet áll elő, hogy a számla nettó összege ezer marad, de a pénznem már nem forint, hanem euró, így Ön 1250 euróról fogja a számlát kiállítani. Természetesen ezen még ekkor is változtathat a számlázandó tétel (tételek) egyedi módosításával (lásd. 15. ábra és leírása).

 

Vevő megadása

Általánosságban, ahogy a régi marketinges könyvek is oktatják, kétféle vevő létezik. Aki már vásárolt nálunk és aki még nem. A számlázó program által az adatbázisban már tárolt vevőinket könnyedén elő lehet ”csalogatni”, ha elkezdjük a vevő nevét begépelni, lásd 24. ábra.

 

Számlázó program

24. ábra: Vevő megadása

 

Az ábrán látható, hogy begépeltünk egy „M” betűt. Ekkor a létező vevő listából egy legördülő választó lista nyílik ki és automatikusan kijelölésre kerül az első, begépeléssel megegyező nevű vevőnk. Ha a kijelölt vevő megfelelő egy „Enter” gomb lenyomásával vagy egérrel a szokásos módon kiválaszthatjuk. Ha tovább gépelünk, akkor a kijelölés folyamatosan változik a begépelt névnek megfelelően. Konkrét példánknál maradva, ha tovább gépeljük a vevőnk nevét és a második betű „a”, majd a harmadik betű „c” lesz, kijelölt vevőnk továbbra is a „Maci Laci Bt.” marad. Azonban ha a negyedik karakternek „k” betűt adunk meg a kijelölt vevőnk a „Mackó Kft.” lesz. Ha eredetileg is őt szerettük volna megadni gyorsabb megoldás az első „M” betűt megadását követően egérrel vagy nyíl billentyűkkel kijelölni a Mackó Kft.”-t. Azonban csavarjunk még egyet ezen a konkrét a példán. Ha a negyedik karakternek „s” betűt írunk be a 25. ábrának megfelelő látvány tárul elénk.

Számlázó program

25. ábra: Új, adatbázisban nem szereplő vevő

 

 

Ha két hasonló ábrát (24. és 25. ábra) összevetjük jól látható az eltérés. A vevő/partner mező háttér színe a 25. ábrán piros színűre vált és a vevők adatait tartalmazó dobozban megjelenik egy villogó piros „Új vevő/partner” felírat is valamint a doboz felirata „Számlán szereplő vevő – Új partner”-ra változott. Mi is a különbség oka? A 25. ábrán az első 3 karakterig fehér volt a háttér és „Maci Laci Bt.” volt a kijelölt vevő. Miután megadtuk a negyedik „s” betűt, a kijelölt vevő átugrana az első olyan vevőnkre, melynek neve „Macs”-al kezdődik. Ilyen azonban nem található, ezért a vevők adatait tartalmazó keret színe és felírat is megváltozik. Persze az is lehet, hogy véletlen elütésről van szó, hiszen egy régi, már a vevők adatbázisban szereplő partnerünkről van szó, ezért ilyenkor lehet korrigálni a gépelési hibát. Amennyiben tényleg olyan partner viszünk fel, aki még nem szerepel a vevő adatbázisban, folytassuk az adatbevitelt. Továbbra is konkrét példánknál maradva új vevőt szeretnénk rögzíteni. Esetünkben egy fiktív „Macsek 111 Bt.” elnevezésű cég adatait fogjuk felvinni. Tehát begépeljük a cég adatait. A számlázó program irányítószám alapján a legtöbb települést felismeri és néhány városban (Budapest, Szeged, Pécs) az irányítószám alapján a kerületbe tartozó utcákat is leválogatja, ezzel is megkönnyítve és gyorsítva a címbevitelt. Fontos megjegyezni, hogy bár rendszeresen frissítjük a Horizont számlázó program irányítószám adatbázist is, ezek az adatok mindenképpen tájékoztató jellegűek, előfordulnak olyan új utcák, címek, melyeket nem tartalmaz a cím adatbázisunk.

Amennyiben már rögzített vevőnk adataiba történt változás, például cím vagy adószám változás, akkor a „Vevő adatai” gomb segítségével ezek és rengeteg más jellemző is megváltoztatható

 

Bankszámla adatok

A számlázó program képes egyidejűleg több bankszámlát is kezelni, azonban a számlán mindig csak egy megadott számlaszámot tüntet fel. Ha több bankszámlával is rendelkezik és ezek adatait rögzítette is a számlázó programban, akkor egy legördíthető választó lista segítségével megadhatja, melyiket szeretné használni. Új számla készítésekor mindig az alapértelmezett bankszámlaszám van kijelölve, lásd 26. ábra ahol az „Alapértelmezett Bank” elnevezési fiktív bankkal és számlaszámmal kezdődik minden új számla, de egy klikkeléssel megadható a másik „Másik bank” és annak számlaszáma.

 

Számlázó program

26. ábra: Bankszámlaszám megadása, több bank esetén

 

A bankszámlaszám kezelésről már olvashatott a számlázó program első indításakor illetve részletes leírást talál róla a „Beállítások” menü „Bankszámlaszám adatok” menüpontnál.

 

 

Megjegyzések

A számlázó program gyakorlatilag korlátlan hosszúságú cikk és szolgáltatás megnevezéseket képes kezelni, ezért a cikkhez vagy szolgáltatáshoz tartozó fontosabb megjegyzés magában a cikk/szolgáltatás nevében is elhelyezhetőek. Mégis néha több szempontból hasznos, ha a készítendő számlán külön kezelhetjük a megjegyzéseket. A számlázó program többféle megjegyzés létrehozására és kezelésére biztosít lehetőséget. Tekintsük meg a 27. ábrát.

 

Számlázó program

27. ábra: Megjegyzések

 

A fő megjegyzés az ábra bal oldalán található. mérete nincs korlátozva és a számla végén jelenik meg. Értelemszerűen több oldalas számla esetében az utolsó oldalon.

Az ábra alján is láthatunk egy megjegyzést. Ez szemmel láthatóan rövidebb. Mérete is korlátozott, legfeljebb 250 karakter hosszúságú lehet, mivel fizikailag a számla fejlécében kerül elhelyezésre. Ide olyan fontos paramétereket adhatunk meg, mint pl. pályázati azonosító, autó rendszáma vagy egyéb olyan fontos megjegyzés melyet frekventált helyen kell megjelenítenünk.

Ezzel azonban még nem ér véget a megjegyzések sora. A számlázó programban lehetőség van minden cikkhez s szolgáltatáshoz külön megjegyzést fűzni (pl. a szolgáltatás továbbértékesített, stb.), illetve az adott partnerhez, vevőhöz is. Ezek a megjegyzések hozzáadódnak a fő megjegyzéshez és szintén a számla végén jelennek meg.

Ha figyelmesebben nézzük a 27. ábrát a megjegyzéseken kívül további paramétereket is láthatunk jobb oldalon felül közvetlenül beállíthatjuk a nyomtatási példányszámot. Alapértelmezésben ez két darab, de lehetőség van egyszerre akár 20 példányt is nyomtatni az elkészített számlából. Az alapértelmezett példányszámot természetesen megváltoztathatjuk és beállíthatjuk saját igényeinknek megfelelően a „Beállítások” menü „Általános beállítások” menüpontban, melyről részletesen később olvashat.

Közvetlenül a nyomtatási példányszám alatt található legördülő választó lista tartalmazza valamennyi a számlázó programot futtató rendszerben feltelepített nyomtatót. Így Ön megadhatja, hogy melyik nyomtatóra történjen a számla kinyomtatása. Itt is alapértelmezetten a Microsoft Windows operációs rendszerben beállított alapértelmezett nyomtatóra történik a nyomtatás, ezt azonban Ön megváltoztathatja.

 

Számla véglegesítése

Összegezve tehát megadtunk egy vevőt (estünkben ez egy új cég lesz a fenti példa „Macsek 111 Bt.”), kiválasztottuk az eladandó árucikket (papírdoboz), megadtuk a pénznemet (euró) és a fizetési módot és végül a bankszámlaszámot is (ha több, a számlázó programban rögzített számlával is rendelkezünk).

Milyen lehetőségeink vannak még? Tekintsük meg a 28. ábrát.

 

Számlázó program

28. ábra: További lehetőségek

 

A jobb felső sarokban található egy „Nézet gomb”, ezzel előnézetet kaphatunk a készítendő számláról, illetve annak pillanatnyi állapotáról.

 

Az alatta található „Eladás” gombbal már részletesen foglalkoztunk korábban. Az „Eladás” gomb lenyomásával teljesen egyenértékű, ha a keresés mezőbe például beírjuk a keresendő cikk kódját és leütünk egy enter billentyűt. További lehetőség a vonalkód olvasó használata. A kereső mezőbe nemcsak kézzel gépelhetünk, hanem alkalmas a vonalkód olvasó által leolvasott kód fogadására is. Ha a vonalkód megegyezik egy felvitt cikk kódjával és a kereső mezőben állunk, nem kell kézzel begépelnünk a hosszú kódot. Egyszerűen beolvassuk a vonalkód beolvasó által olvasott kódot, ekkor a cikk kereső automatikusan a beolvasott kódszámú cikkre ugrik és már csak az eladandó mennyiséget kell megadni.

Fontos megjegyezni, hogy a Horizont számlázó program támogatja a másodlagos vonalkódokat is, azaz egy árucikkhez vagy termékhez két vonalkódot is megadhatunk. Erre főleg akkor van szükség, ha a termék rendelkezik gyűjtőkóddal, de a csomagon/szállítmányon belül valamennyi tételnek saját kódja van (pl. telefonok, e-book olvasok, stb.). Alapértelmezetten az árucikk kódjára (elsődleges vonalkód) keresünk, azonban, ha a vonalkód olvasó által bevitt kód megegyezik egy másodlagos kóddal, akkor az a termék kerül eladásra, melynek másodlagos vonalkódja megegyezik a bevitt kóddal. A másodlagos vonalkódok használata opcionális, az esetek nagy részében nincs rá szükség, néha azonban nagyon hasznos lehet az alkalmazása.

A Horizont számlázó programban eladásra lehetőségünk van még csak az egér használatával is. Egyszerűen rámutatunk a kiválasztott cikkre és dupla kattintással (klikkeléssel) belépünk az „eladás” ablakba. További lehetőség, hogy a kiválasztott cikken az egér jobb gombjával kattintunk és így előhívhatjuk a 29. ábrán látható menüket. Itt a harmadik menüpontot választjuk.

 

Számlázó program

29. ábra: Egér jobb gombjával kattintásra előugró menük

 

A 29. ábra első és második menüpontja segítségével vihetünk fel új árucikket vagy szolgáltatást a cikk adatbázisba. A második menüpont „Cikk/szolgáltatás módosítása” segítségével pedig a létező cikk adatait módosíthatjuk.

Az árucikkek és szolgáltatások adatait menedzselhetjük még a 29. ábra negyedik menüpontja segítségével is, illetve ezzel teljesen egyenértékű megvalósítás a 28. ábra „Árucikk adatok” menüpontja is. Az „Árucikk adatok” gomb segítségével, beléphet az árucikk adatbázist kezelő ablakba. Itt törölhet létező cikkeket/szolgáltatásokat, felvihet új, az adatbázisban még nem szereplő cikkeket/szolgáltatásokat, növelheti/csökkentheti azok mennyiségét úgy, hogy közben nem lép ki a számlázási ablakból. Erről a funkcióról bővebben az „Árucikkek adatai” menüpont leírásánál olvashat.

Az árucikk és szolgáltatás adatok kezelésére egyébként máskor és számlázástól függetlenül külön is lehetőség nyílik, a Horizont számlázó program az „Adatállományok” menü „Árucikkek adatai” menüpont segítségével (erről később bővebben is olvashat az adott menüpont leírásánál). Ezt utóbbi menüpontot egyébként az F8 billentyű segítségével is elérhető a számlázó program főablakából.

 

Végezetül két nagyon fontos gombot nem érintettünk még. Az egyik a 28. ábra „Mégsem - Kilépés” gombja. Különösebb magyarázatot talán nem is igényel, megszakítja a számla készítését, a készítendő számlán szereplő cikkeket visszahelyezi a raktárkészletbe és lezárja az adatállományokat. Ezzel teljesen egyenértékű az ESC gomb megnyomása, illetve ha a Windows rendszerben szokásos módon az ablak jobb felső sarkában található ikonnal bezárja az ablakot. Amennyiben már elhelyezett tételt a számlán a számlázó program az ablak bezárása előtt ellenőrző kérdést jelenít meg, elkerülendő a számlázás véletlen megszakítását.

 

És elérkeztünk a legfontosabb funkció gombhoz, ami a 28. ábrán található „Számlázás” gomb. bár ez a legfontosabb gomb, használata mégis rendkívül egyszerű. A gomb lenyomásakor egy ellenőrző kérdésre kell válaszolnunk, hogy tényleg lezárjuk e a számla nyomtatását. Ha igennel válaszolunk még egy ellenőrzésre is sor kerül, ami figyelmeztet, ha a számla nem tartalmaz számlázandó cikket vagy szolgáltatást és így értéke is nulla. Ilyenkor a számlakészítés nem zárul le, hanem lehetőség van a számlán elhelyezni tételeket.

Ha a számlán található kiszámlázandó cikk vagy szolgáltatás, akkor még a vevő adatai is ellenőrzésre kerülnek. A számlának mindenképpen tartalmaznia kell egy vevőt is, bár a vevő adatainak ellenőrzésére és az adatok érvényességének megállapítására a számlázó program sajnos semmilyen informatikai lehetőséget nem tud biztosítani.

Mint a menüpont ismertetésének elején is utaltunk rá, a szállítólevelek és foglalási lapok készítése nagyban hasonlít a számla készítésére, sőt a képernyők elrendezése is hasonló, ezért azok ismertetésnél gyakran visszautalunk a fentebb leírtakra.

 

 

Számla sztornózása

 

Bár a sztornó számla készítése is számlázásnak minősül, hiszen új, saját számlaszámmal rendelkező számlát állítunk ki, mégis külön tárgyaljuk. Ezt egyrészt elkészítésének eltérő módja, másrészt a sztornózási funkció külön menüpontból történő elérhetősége indokolja. Remélhetőleg ez a funkció ritkán kerül felhasználásra.

 

Számlázó program

30. ábra: Számla sztornózása

 

A „Számla sztornózása” menüpont segítségével a 30. ábrán látható ablakhoz jutunk. Maga a sztornózás funkciójából adódóan kevesebb beállítási lehetőséget biztosít. Gyakorlatilag kiválasztjuk a sztornózandó számlát és „Kiválasztott számla sztornózása” (piros árnyalatú) menüpontot. Ekkor egy biztonsági kérdés jelenik meg 31. ábra), amiben megerősítheti sztornózási szándékát.

Számlázó program

31. ábra: Figyelmeztető és ellenőrző kérdés, számla sztornózásakor

 

 

Ha a 31. ábrán látható ellenőrző kérdésre igennel válaszol, megkezdődik a sztornózási folyamat, Önnek a továbbiakban már semmi teendője nincs. A sztornó számla tartalmát (vevő adatai, pénznem, cikkek, összeg) a sztornózandó számla eleve meghatározza a számla kiállítási dátuma pedig az aktuális dátum. Bár a sztornózás egyszerűnek látszik (egyetlen gomb lenyomásából áll), azért a háttérben összetettebb folyamatok zajlanak. Egyfelől a kiszámlázott cikkek visszakerülnek a raktárkészletbe. Másfelől a sztornózandó számla sztornózott állapotúvá változik. És megjelenik egy új számla a soron következő számlasorszámmal.

A Horizont számlázó program az ismételt sztornózás ellen beépített védelemmel rendelkezik. Amennyiben az Ön által kiválasztott sztornózandó számlát már korábban lesztornózta, a 32. ábrán látható figyelmeztető üzenetet kapja. Ugyanez igaz, ha esetlegesen sztornó számlát szeretne sztornózni, bár ennek esélye lényegesen kisebb, mivel a sztornó számla a negatív összegről és a feliratról ránézésre is könnyen azonosítható.

 

Számlázó program 32. ábra: Figyelmeztetés számla ismétlőző sztornózásra

 

 

Fontos megjegyezni, hogy sztornó számlából a Horizont számlázó program csak egyetlen példányt nyomtat ki, mivel általában a vevőnek nem kell adni belőle, hanem egyből bekerül a könyvelésbe. Ettől függetlenül, ha több példányra is szükségünk van, ezt akár azonnal, akár később is kinyomtathatjuk „A kiválasztott számla újranyomtatása” gomb segítségével. Ez a gomb több helyen is megtalálható a számlázó programban. Például az „Adatállományok” menü több menüpontjánál, nevesítve: „Számlák adatai - részletes” menüpontnál, „Számlák adatai - táblázatos” menüpontnál is lehetőségünk van a kiválasztott számla újranyomtatására. Mivel az eredeti nyomtatott példányszámokat a program nyilvántartja, így konkrét példaként megemlítve, ha sztornó számlából szeretnénk még egy példányt nyomtatni, akkor az „Eredeti 2. példány” feliratot kap. Ha még további példányt szeretnénk nyomtatni belőle, akkor „Eredeti 3. példány” nyomtatódik és így sorban tovább. Amennyiben egy olyan számlából szeretnénk új példányt nyomtatni melyből már három példány is készült, de partnerünk/vevőnk jelezte, hogy szüksége lenne egy új példányra, mert például elhagyta, megsemmisült (pl. megette a kutya, stb.), az újranyomtatás gomb segítségével „Eredeti 4. példány”-t készíthetünk neki, melyet elhelyezhet a könyvelésébe. Tehát az újranyomtatás eredeti példányokat nyomtat, de a példány száma megemelkedik minden nyomtatás alkalmával.

 

Fontos megjegyezni, hogy a Horizont számlázó program a sztornózásra több lehetőséget is biztosít. Tehát a sztornózásra nem csak ennél a sztornózásra kifejezetten nevesített menüpontnál van lehetősége, bár a felhasználóink elsöprő többsége innen végzi az esetleges sztornózást. Lehetősége van a sztornózásra már előbb említett „Adatállományok” menü „Számlák adatai – táblázatos” menüpontnál is, szintén a piros árnyalatú kiválasztott számla sztornózása gomb segítségével. A sztornózás menete teljesen megegyezik az előbb leírtakkal. Egyes partnereinknél nagyon nagyszámú számla található, ezért ennek kezelésére a táblázatos formát tartották megfelelőnek, így a gyakorlati igényekhez alkalmazkodva a sztornózás funkció ide is beépítésre került. Itt egyben a számla újranyomtatása gomb is megtalálható.

 

Nézzük át még egy kicsit a 30. ábrát. Mivel ezzel az ablakszerkezettel több menüpontnál is találkozhatunk, ezért érdemes picit jobban „kivesézni” a felültét.

Az ablak alján két gombsor található. A legalsó gombsor bal oldalán négy gomb találhat, melyeken nyilak találhatóak. ezek az úgynevezett navigációs gombok. Segítségükkel gyorsan lehet a számlák között navigálni, azaz a rendezés szerinti legelső vagy legutolsó tételre ugrani, illetve egyel előre vagy hátra lépni a tételek között. Amennyiben például a legutolsó tételen állunk ezért nem lehet tovább lépni, a továbbléptető gombok inaktívvá válnak. Ugyanez igaz, ha pont a legelső tételen állunk. A léptetésre használhatjuk még a klaviatúra le és fel nyíl billentyűit is, ha a keresés mezőben állunk.

 

A navigációs gombok mellet jobb oldalon egy „Export” feliratú gombot találunk (alsó gombsor jobb oldalai gomb). Ennek a gombnak a segítségével a számlázó program Microsoft Excel alkalmazásba tud exportálni bizonyos számla adatokat. A gomb lenyomásakor a számlázó program automatikusan elindítja az Excel alkalmazást és abban egy új munkafüzet lapot nyit, melynek cellái feltöltődnek a számlák adataival, amint azt a 33. ábrán láthatjuk.

 

Számlázó program

33. ábra: Számlák adatainak exportálása Microsoft Excel alkalmazásba

 

Ezután ezekkel az adatokkal a legkülönfélébb a Microsoft Excel alkalmazás által biztosított kimutatásokat és jelentéseket végezhet, statisztikákat gyárthat, illetve akár grafikonokat is készíthet. A felhasználási lehetőségeknek csak az Ön fantáziája és az Excel alkalmazás lehetőségei szabnak határt.

 

Ezzel a 30. ábra alsó gombsorával végeztünk is. Vessünk még egy pillantást a 30. ábra második gombsorán található három gombra.

Talán a „Mégsem” gomb nem igényel különösebb magyarázatot, bezárjuk a „Számla sztornózása” ablakot. Ezt az ablakot bezárhatjuk még a Windows rendszerben szokásos módon a címsorban található „X” gombbal, illetve a klaviatúra „ESC” („Escape” billentyűjével).

A „Mégsem” gomb mellett baloldalon még két gomb található, ezek a „Kiválasztott számla nézete” és az „Összes számla nézete” gombok. A két gombot egybe tárgyaljuk, mivel a funkciójuk nagyon hasonló. A „Kiválasztott számla nézete” annak a számlának a nyomtatási nézetét mutatja, amelyiken éppen állunk. Ez a funkció inkább a számlázásnál látható előnézet gombra hasonlít, azzal a különbséggel, hogy itt nem készítendő, hanem már léztető számláról nyomtathatunk nézetet. Mivel a számla nézeten feltüntetésre kerül, hogy „Számszaki bizonylatolásra nem alkalmas ellenőrző példány”, ezért korlátlan számban nyomtathatjuk. Elsősorban egyeztetésnél, adatellenőrzésnél alkalmazható, mivel minden olyan részletes információt (megjegyzéseket, cikkeket) tartalmaz, amit az valódi számozott, éles számla, de nem mindősül számszaki bizonylatnak, ezért feljegyzéseket fűzhetünk, sőt akár ábrákat is rajzolhatunk is rá.

Az „Összes számla nézete” gomb megegyezik az előbb tárgyalt „Kiválasztott számla nézete” gombbal, azonban, mint a gomb elnevezései is mutatja, itt az összes, adatbázisban található számla megjelenik. Ebből kifolyólag nagyobb mennyiségű számlánál, akár több percen keresztül történik az adatok rendezése, és akár több ezer oldalas nyomtatási nézetet is kaphatunk. Ez a funkció kisebb számlamennyiségeknél, adategyeztetéshez optimális lehet.

 

Különösen nagyobb mennyiségű számla esetében hasznos egy számlázó program esetében, ha számláinkat különféle szempontok szerint tudjuk rendezni, sőt keresni is tudunk benne. A 34. ábrán a legördülő választóban beállíthatjuk, hogy milyen szempont szerint rendezzük az adatokat. alapértelmezett a „Számlaszám” szerinti rendezés.

 

Számlázó program

34. ábra: Számla adatok rendezése és keresés

 

De választhatunk például „Vevő neve” szerinti rendezést is. Ekkor, ha a kereső mezőbe mondjuk egy „M” betűt írunk, az első olyan számlára ugrunk, melynél a vevőnk neve „M” betűvel kezdődik.

 

Megadhatjuk továbbá azt is, az esetleges nyomtatást (pl. számla újranyomtatása”), a számlázó program melyik a rendszerben már telepített nyomtatóra végezze el. Ezzel a funkcióval már a „Számla készítése” menüpont ismertetésénél is foglalkoztunk, ezért itt most csak megemlítjük.

 


 

Szállítólevél készítése

 

Ahogyan korábban többször is utaltunk rá a szállítólevél készítés nagymértékben hasonlít a számla készítésére és a szállítólevél adattartalma a számla adattartalmára. Talán egyszerűbb a különbségekről beszélni. A szállítólevél nem szigorú számadású bizonylat. Célja, hogy olyan bizonylatot állítsunk elő, mely termékek, árucikkek helyváltoztatását illetve megrendelés teljesítését igazolja. Remek megoldás például bizományosi értékesítés keretében átadott árucikkek vagy termékek bizonylatolására és nyilvántartására.

A “Szállítólevél készítése” menüpont kiválasztásával kezdődhet meg a tulajdonképpeni szállítólevél készítés.

Ezt a menüpontot a számlázó program főablakából az F3 billentyűvel is elérheti, illetve a főablakon található eszköztár segítségével is (7. ábra).

Ekkor a következő ablakot látja:

 

Számlázó program

35. ábra: szállítólevél készítése ablak

 

Ha figyelmesen megnézi a fenti 35. ábrát valamint a 8. ábrát, melyen a számla készítése ablak látható, szembetűnő az elrendezés hasonlósága. Sőt nemcsak az elrendezés, de az egyes gombok és beállítások funkciója is hasonló. Például a raktárban található árucikket vagy terméket számla készítésekor az eladás gomb segítségével vehetjük ki a raktárkészletből és helyezhetjük el a készítendő számlán. Szállítólevél készítéskor a „Felvitel” gomb segítségével emelhetjük ki az árucikket vagy terméket a raktárkészletből és helyezhetjük el a szállítólevélen. A „Törlés” gomb funkciója is hasonló, csak itt a készítendő szállítólevélről távolítjuk el az kiszállítandó árucikket. A számlázás gomb megfelelője itt a „Kiszállítás” gomb. És így tovább, az összes gomb funkciója hasonló, mint a számla készítésénél, de itt minden gomb a szállítólevéllel kapcsolatos.

Mivel a szállítólevélnek nincs kötött formátuma és konkrét pénzmozgást sem tartalmaz, felmerül a kérdés, miért van szükség például fizetési módra és egyéb általában számlákon használt adatra. Nos, a Horizont számlázó program segítségével a szállítólevél kiállítása csak az első lépés. Segítségével a raktárból illetve az üzlethelységből eltávolíthatunk árucikkeket vagy termékeket és azt a vevőnk a saját címére, raktárába, üzlethelyiségébe szállíthatja. Bár a szállítólevél segítségével az árucikk kikerül a raktárából, az továbbra is az Ön tulajdonát képezi, hacsak azt vevője rögtön meg nem vásárolja és az ellenértéket ki nem egyenlíti. Ekkor viszont vevője számlát is kap.

De szokásos esetben nincs számla, csak a szállítólevél. A szállítólevélen szereplő tételekkel partnerének el kell számolnia. Tehát idővel vagy visszaszállítja Önnek, vagy megvásárolja. Így a szállítólevélnek minden esetben lesz folytatása: vagy számla készítés vagy visszavételezés. A következő menüpontban tárgyaljuk a szállítólevél bevonását. Elöljáróban csak annyit jegyeznénk meg, hogy a bevonáskor a szállítólevél adatai szolgálnak a készítendő számla lapjául, ezért vannak látszatra „felesleges” adatok is a szállítólevélen.

Bár a szállítólevél nem szigorú számadású bizonylat a számlázó program mégis saját sorszámozással ellátott szállítóleveleket hoz létre a könnyebb nyilvántartás és a későbbi pontosabb nyomonkövetés miatt.

 

Konkrét példánkban a már korábban is népszerű árucikkünket a papírdobozt adjuk oda szállítólevélen megbízható partnerünknek a Gyalogkakukk zRt..-nek. Ebből a cikkből jó partnerünk rögtön három darabot is vételez. Így bár eredetileg kilenc papírdobozunk volt raktáron, de most csak hat marad és a Gyalogkakukk zRt.-nél még megtalálható 3 darab, mely szintén az Ön tulajdonát képezi (ami a szállítólevélen szereplő vevő) el nem számol vele. Tehát Önnek továbbra is van kilenc papírdoboza, de a raktárába már csak hat darab található és legfeljebb ennyit tud eladni a következő vevőjének. A szállítólevélen 3.700 Ft érték szerepe, azonban ez az összeg se az Ön pénztárában, se a bankszámláján nem jelenik meg. Az aktuális kinnlevőségeit lehetősége van lekérdezni a „Lekérdezések” menü „Aktív szállítólevelek listája” menüpontja segítségével. Lehetősége van arra is, hogy konkrét árucikkre vagy termékre keressen rá az aktív szállítólevelek között. De ezekről majd a Horizont számlázó program „Lekérdezések” menü ismertetésénél olvashat részletesebben.

 

 


 

Szállítólevél bevonása

 

Ezt a menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) az F4 billentyűvel is elérheti, illetve a főablakon található eszköztár segítségével is.

Ahogyan korábban többször is utaltunk rá a szállítólevél készítés nagymértékben hasonlít a számla készítésére, a szállítólevél adattartalma pedig a számla adattartalmára.

Ugyanez a hasonlóság jelenik meg a számla sztornózása és a szállítólevél bevonása között. Ha áttanulmányozzuk a 36. ábrát, szembetűnő a hasonlóság a 30. ábrával.

 

Számlázó program

36. ábra: szállítólevél bevonása

 

 

A szállítólevélnek kétféle állapota lehet, aktív vagy bevonásra került. A bevonás idejét is könnyen megállapíthatjuk, ha a zöld gomb feletti harmadik sor dátumát kiolvassuk. Értelemszerűen, ha itt nem látunk dátumot, akkor a szállítólevél még nem került bevonásra. Maga a szállítólevél bevonása (a sztornózáshoz hasonlóan) itt is egyetlen lépésből, azaz a zöld színű „Kiválasztott szállítólevél bevonása” gomb lenyomásából áll. Ekkor egy gyors ellenőrzés történik, ami megakadályozza, hogy már bevont szállítólevél ismételten bevonásra kerüljön. Ha minden rendben van, megjelenik a szokásos ellenőrző kérdés. Ha közben meggondolja magát és mégsem szeretné bevonni az kiválasztott szállítólevelet, akkor a „Nem” gombbal megszakíthatja a bevonási műveletet.

 

Számlázó program

37. ábra: szállítólevél bevonása – ellenőrző kérdés

 

 

Mint a 37.-es ábrán látható magyarázatból is látszik, a számlázó program a bevonáskor a szállítólevélen szereplő árucikket átmenetileg visszahelyezi a raktárkészletbe, azonban onnan egyből rá is kerülnek egy új készítendő számlára. Ennek a leendő számlának az adatai (vevő adatok, fizetési adatok, árucikkek, megjegyzések,stb.) automatikusan feltöltésre kerülnek a szállítólevél adataival.

Próbáljuk ezt levezetni a korábbi példán már elkészített szállítólevélen. Tehát Gyalogkakukk zRt. elvitt a szállítólevélen három darab papírdobozt. Ennek elkészítési módját már ismertettük az előző menüpontnál. A példa kedvéért tételezzük fel, hogy a Gyalogkakukk zRt. a szállítólevélen nála lévő három papírdobozból kettőt felhasznált, továbbértékesített, egyet pedig visszaszállított Önhöz a telephelyére. Ekkor bevonja a szállítólevelet a fentebb ismertetett módon. A „Kiválasztott szállítólevél bevonása” zöld gomb lenyomásakor a szállítólevél státusza „bevont” állapotúvá változik és a szállítólevélen található árucikkek vagy termékek visszakerülnek a raktárkészletbe. Konkrét példánkon a három darab papírdobozzal megemelkedik a raktárkészleten aktuálisan található papírdobozok száma. Ezután a számlázó program automatikusan megnyitja a „Számla készítése” ablakot és a szállítólevél adatai alapján létrehoz egy készülő számlát.

Fontos, hogy észrevegyük a különbséget: nem jön létre egy új számla, hanem csak egy készülő számla jön létre, azaz ehhez a számlához még további tételeket rendelhetünk hozzá, megváltoztathatjuk a beállításait (fizetési mód, határidők), sőt teljen ki is léphetünk a számla készítésből, azaz nem hozunk létre a szállítólevélből egyáltalán számlát.

Miért is jó ez? Amikor bevonjuk a szállítólevelet az azon található tétetek automatikusan rákerülnek a készítendő számlára. Ez az esetek nagy részében pont megfelelő, beállítjuk a fizetési módot, esetleg a dátumokat és már nyomtathatjuk is ki a számlát. Néha azonban előfordul, mint fiktív példánkon is, hogy a számlán szereplő három papírdoboz nem megfelelő, mert csak kettőt kell kiszámlázni, hiszen egy darabot a Gyalogkakukk zRt. visszahozott Önnek. Ilyenkor töröljük a készítendő számláról a három darab papírdobozt, majd eladunk kettőt. Ha szükséges még más tételt is felvihetünk a készülő számlára. Végül az elkészített számlát a „Számlázás” gomb segítségével lezárjuk és nyomtatjuk.

Felmerül a kérdés, mi van akkor ha mind a három papírdobozt visszahozza partnerünk? Nos, ebben az esetben még egyszerűbb a helyzet, egyszerűen a „Mégsem – Kilépés” gomb segítségével kilépünk a „Számla készítése” ablakból. A három darab papírdoboz a készítendő számláról visszakerül a raktárkészletbe és ezzel a szállítólevelünk is „bevont” státuszúvá vált, valamit a raktárkészletünk is helyesen mutatja a megváltozott állapotot.


 

Árucikk foglalása

 

Ezt a menüpontot a számlázó program főablakából az F5 billentyűvel is elérheti, illetve a főablakon található eszköztár segítségével is (7. ábra).

A korábban leírtak alapján elmondhatjuk, hogy a számla készítése és a szállítólevél készítése nagyban hasonlít egymásra. Ha tanulmányozzuk az árucikk foglalása ablakot (38. ábra) és végiggondoljuk annak működését megállapíthatjuk, hogy a szállítólevél készítés és az árucikk foglalás szinte édes testvére egymásnak. Mindkettő esetében (szállítólevél, foglalási lap) a raktárkészletünkből távolítunk el árucikkeket vagy termékeket. Pénzmozgás általában nem történik, bár néha a foglalási lapnál szoktak előleget is kérni, azonban telefonos foglalás esetében ez eleve nem megoldható. És végül a legfontosabb: a foglalási lapból és a szállítólevélből is számla készül optimális esetben, azaz adatai egy később elkészítendő számla adatainak alapjául szolgálnak.

Au “Árucikk foglalása” menüpont kiválasztásával kezdődhet meg a tulajdonképpeni szállítólevél készítés.

Ekkor a következő ablakot látja:

 

Számlázó program

38. ábra: árucikk foglalása ablak

 

 

A foglalási lap elkészítése gyakorlatilag teljesen megegyezik a szállítólevél és számla készítéssel, árucikkek elhelyezése a foglalási lapon a „Foglalás” gombbal történik, a lap lezárását a „Rögzítés” gombbal fejezhetjük el. A dátumok között érdemes figyelni a „Meddig foglalja” dátummező helyes kitöltésére.

A különbségeket is érdemes kihangsúlyozni. A szállítólevélen szereplő tételek általában kikerülnek az Ön raktárából és partner telephelyére kerülnek. Ezzel szemben a foglalási lapon szereplő tételek fizikailag továbbra is az Ön raktárában találhatóak, de a lefoglalt mennyiség az aktuális készletből levonásra kerül, ezért nem adható el átmenetileg.

A foglalási lapra helyezetett árucikkek és termékek kikerülnek a raktárkészletből, tehát nem adhatóak el átmenetileg. Ez biztonságot nyújt a vevőnek. Továbbra is fiktív korábbi példánknál maradva Gyalogkakukk zRt. telefonál Önnek, hogy szeretne még három darab papírdobozt megvásárolni, de csak másnap tudna érte menni. Ekkor Ön lefoglalja részére a három papírdobozt. Eddig a készlet hét darab volt, ez most négy darabra változik. Ha ezután új vevő érkezik és szeretne mondjuk öt darab papírdobozt vásárolni, akkor ezt már nem teheti meg, mivel csak négy darab az eladható mennyiség, bár a raktárpolcon fizikailag továbbra is hét darab található. Ön természetesen bármikor bevonhatja bármelyik aktív foglalási lapot, ezzel annak tartalmát visszahelyezve a raktárkészletbe. Ez a döntés nyilvánvalóan az Ön vagy menedzsmentje kompetenciája. Optimális esetben a foglalási lap bevonása akkor történik meg, ha a foglalási lapon szereplő vevő ténylegesen elviszi a terméket, tehát a foglalási lap tartalma alapján egy számla is készül.

Ezt taglaljuk a következő menüpont ismertetésekor.

 

 


 

Foglalási lap bevonása

 

Ezt a menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) az F6 billentyűvel is elérheti.

A korábban leírtak alapján elmondhatjuk, hogy a szállítólevél készítése és a foglalási lap készítése nagyon hasonlít egymásra. Ebből már sejthető, hogy a foglalási lap bevonása is hasonló a szállítólevél bevonásához.

Ha tanulmányozzuk a foglalási lap bevonása ablakot (39. ábra) láthatjuk, hogy mennyire hasonlít a szállítólevél bevonása ablakra.

 

Számlázó program

39. ábra: foglalási lap bevonása ablak

 

 

A foglalási lap állapota/státusza is kétféle lehet, aktív és bevont. A bevonáskor ugyanúgy egy számla képződik a foglalási lap adataiból, mint a szállítólevél esetében. Azaz a program automatikusan generál egy készülő számlát és átvált a „Számla készítése” ablakba. A készülő számlát tetszőlegesen módosíthatja, változtathatja a foglalási lapról átemelt paramétereit, de ha a vevő időközben visszavonta a foglalást, akkor a “Számla készítése” ablak “Mégsem” gombjával a cikkeket visszajuttatja raktárkészletébe.

Mivel a foglalási lap bevonásának folyamata szinte teljes egészében megegyezik a szállítólevél bevonásával, ezért nem ismételjük meg a leírását mégegyszer. Feltételezzük, hogy Ön már ott elolvasta az ide vonatkozó részeket a szállítólevél bevonásánál.

A „Foglalási lap bevonása” ablakon található többi gomb működése is megegyezik a „Szállítólevél bevonása” ablakon található gombok működésével, az egyetlen értelemszerű különbség az, hogy ott szállítólevelekkel végeztünk különféle műveleteket, itt pedig foglalási lapokkal tesszük ugyanezt.

 


 

Proforma (előszámla) készítése

 

Ezt a menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) az CTRL+P billentyűkombinációval is elérheti.

A korábban leírtak alapján elmondhatjuk, hogy a számla készítése, a szállítólevél készítése valamint az árucikkek foglalása nagyban hasonlít egymásra. Ha tanulmányozzuk a proforma számla (előszámla) készítése ablakot (40. ábra) és végiggondoljuk annak működését megállapíthatjuk, hogy ez végülis teljesen megegyezik a számla készítésével. Itt is egyfajta számlát készítünk, mely alapján partnerünk kezébe olyan bizonylat kerül, mely alkalmas a proforma számlán (előszámlán) található követelésünk kiegyenlítésére, illetve alapjául szolgál a későbbiekben sikeresen a szállítólevél készítés és az árucikk foglalása működési elvét tekintve megegyezik a proforma számla (előszámla) készítéssel. Mindegyik célja, hogy a raktárkészletből úgy távolítsunk el tételeket, hogy közben nem állítunk ki adólapot szolgáltató bizonylatot (számlát).

 

Számlázó program

40. ábra: proforma számla (előszámla) készítése ablak

 

A konkrét számlázáshoz talán a proforma számla készítése hasonlít a leginkább, de a proforma számla nem tekinthető „éles”, valódi számlának. Magyarországon gyakran használatos még a díjbekérő elnevezés is.

Valamennyi vállalkozás számára ismert probléma, hogy a kiállított számlát a vevő nem fizeti meg időben, esetleg egyáltalán fizeti ki, mert például nem kéri a terméket, meggondolja magát, likviditási problémái adódtak, stb.

 

Ebben az esetben sztornózni kell a partnerünknek már kiadott „éles” számlát, illetve késedelmes fizetés esetén a nem kifizetett számla után is kötelező a megfelelő adókat határidőre megfizetni, függetlenül attól, hogy a kérdéses számla összege beérkezett e bankszámlánkra. A proforma számla (előszámla) segítségével partnerünknek egy cégünk által kibocsátott hivatalos bizonylat áll rendelkezésére, mely alapján például kiegyenlítheti a számla értékét. Fontos megjegyezni, hogy a profroma számla (előszámla) után semmilyen adót nem kell fizetni, illetve adó sem igényelhető vissza. A proforma számla kiegyenlítésével partnerünk jogosulttá válik a számlán szereplő tételekre, valamit valódi (adóhatóság által elfogadott) számlára is.

 

Az profroma számla (előszámla) készítési elve tehát hasonló a foglalási laphoz, de az jellemzően belső használatra készül. Megemlíthetnénk a szállítólevelet is, de a szállítólevél főleg a bizományosi értékesítéshez, illetve kísérőként funkciónál, ez alapján nem szokás átutalást végezni. Erre a proforma számla (előszámla) a remek megoldás.

 

A proforma számlával (előszámlával) semmilyen további teendője nincs. Optimális esetben a proforma számla (előszámla) lap bevonása akkor történik meg, ha a proforma számla kiegyenlítése is megtörtént. Ekkor éles számla készül a proforma számla (előszámla) alapján, tehát a proforma számla (előszámla) tartalma alapján egy számla is készül.

Ezt taglaljuk a következő menüpont ismertetésekor.

 

 


 

Proforma (előszámla) bevonása

 

Ezt a menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) az CTRL+S billentyűkombinációval is elérheti.

A korábban leírtak alapján elmondhatjuk, hogy a szállítólevél készítése, a foglalási lap készítése és a profroma számla (előszámla) készítése nagyon hasonlít egymásra. Ebből már sejthető, hogy a proforma számla (előszámla) bevonása is hasonló a szállítólevél és a foglalási lap bevonásához.

 

 

Számlázó program

41. ábra: proforma számla (előszámla) bevonása ablak

 

A proforma számla (előszámla) állapota/státusza is kétféle lehet, aktív és bevont. A bevonáskor ugyanúgy egy számla képződik a proforma számla (előszámla) adataiból, mint a szállítólevél esetében. Azaz a program automatikusan generál egy készülő számlát és átvált a „Számla készítése” ablakba. A készülő számlát tetszőlegesen módosíthatja is, változtathatja a proforma számláról (előszámláról) átemelt paramétereket. Itt fontos megjegyezni, hogy ha a proforma számla (előszámla) értékét partnere kiegyenlítette, akkor a változtatás legfeljebb nagyon indokolt esetben fogadható el.

 

Nagyon valószínű, hogy idővel több olyan proforma számla (előszámla) is található a Horizont számlázó program adatbázisában, melyet nem egyenlítenek ki. Ezekkel a számlákkal elvileg semmit nem kell csinálni, mivel a proforma számla (előszámla) olyan számla, melynek nincsenek adóügyi vonzatai. Tehát vagy kiegyenlíti a proforma számlát a partnere és ekkor „éles”, adóhatóság által is elfogadott számlát kap vagy nem egyenlíti ki, de ekkor elvileg semmi teendője nincs. Ettől függetlenül előfordulhat, hogy a nem kiegyenlített proforma számla (előszámla) árucikket is tartalmaz. Ilyenkor szintén érdemes bevonni a proforma számlát (előszámlát), hasonló módon, mint a kiegyenlített számlánál tennénk, majd a „Számla készítése” ablakból a „Mégsem” gomb segítségével kilépünk, megszakítva az éles számla elkészítését. Ennek az az értelme, hogy a proforma számlán (előszámlán) található árucikkek így visszakerülhetnek a raktárkészletbe.

 

Mivel a proforma számla (előszámla) bevonásának folyamata szinte teljes egészében megegyezik a szállítólevél, valamint a foglalási lap bevonásával, ezért nem ismételjük meg a leírását mégegyszer. Feltételezzük, hogy Ön már ott elolvasta az ide vonatkozó részeket a szállítólevél, valamint a foglalási lap bevonásánál.

A „Proforma (előszámla) bevonása” ablakon található többi gomb működése is megegyezik a „Szállítólevél bevonása”, valamint „Foglalási lap bevonása” ablakokon található gombok működésével, az egyetlen értelemszerű különbség az, hogy ott szállítólevelekkel, illetve foglalási lapokkal végeztünk különféle műveleteket, itt pedig proforma számlákkal (előszámlákkal) tesszük ugyanezt.

 


 

Árucikkek eltávolítása bizonylattal

 

Ennek a funkciónak a segítségével a raktárkészletéből eltávolíthat árucikkeket vagy termékeket oly módon, hogy azok sem számlán, sem szállítólevélen vagy foglalási lapon nem szerepelnek.

Ideális például selejtezés, hulladék vagy belső felhasználás esetében.

Figyelem: ezt a funkciót jogszabályváltozás miatt további átdolgozásig visszavontuk.

 

Bizonylatok archiválása

 

A különböző bizonylatokkal eltávolított árucikkek vagy termékek adatait archiválja.

 

 

Kilépés a programból

 

A “Kilépés” menüpont kiválasztása után a program a következő kérdést (42. ábra) teszi fel:

 

Számlázó program

42. ábra: kilépő ablak

 

Ha lenyomja az “Igen” gombot akkor a program lezárja a nyitott adatállományokat és felszabadítja a lefoglalt memóriát. (Minden esetben szabályosan lépjen ki – a fenti módon – a programból, ellenkező esetben adatai sérülhetnek). A programból kiléphet még a Windows rendszerben megszokott egyéb módokon (pl.: Alt F4, stb.), de a figyelmeztető ablak minden esetben megjelenik.

 


 

Adatállományok menü

 

Ennek a menünek a következő menüpontok a részei:

·         Vevők adatai,

·         Árucikkek adatai,

·         Árucikkek importálása Excel fájlból,

·         Számlák adatai - részletes,

·         Számlák adatai - táblázatos,

·         Szállítólevelek adatai,

·         Foglalási lapok adatai,

·         Előszámlák (proforma számlák) adatai,

·         Garancia levelek adatai,

·         Kifizetetlen számlák adatai,

·         Pénznemek adatai,

·         Vonalkódok…,

·         Felhasználók adatai,

·         Adatállományok karbantartása,

·         Adatok konvertálása 1.xx verzióról.

 

 


 

Vevők adatai

 

Ha a “Vevők adatai” menüpontot választja akkor a 43. ábra jelenik meg a képernyőn. Ennek segítségével elvégezheti a vevők adataival kapcsolatos teljes körű műveleteket (“Módosítás”, “Törlés”, “Új vevő” felvétele).

Ezt a menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) az F7 billentyűvel is elérheti. A vevők adatai ablak három részre bomlik (ezeket különálló fül jelöl).

 

Számlázó program

43. ábra: Vevők / Partnerek adatai ablak

 

A második fülön található levelezési adatok célját nem kell különösebben magyarázni. Ha használ levelezési címet is és postai úton küldi ki vevőinek a számlát, akkor érdemes kitölteni. Arra is van lehetősége, hogy egy gombnyomással a vevő címadatait átvegye levelezési címnek. Fontos még megjegyezni, hogy a második fülön adhatja meg partnere e-mail címét illetve olyan megjegyzést is fűzhet a partnerhez, mely mindig megjelenik a partnernek készített számla megjegyzésében is.

A harmadik fül „Egyéb partner adatok” lapján adhatja meg, hogy vevő milyen árkategóriára jogosult (kisker ár, nagyker ár, dealer 1, stb.), illetve milyen fizetési módot engedélyez neki. Például készpénzzel fizethet vagy átutalással. Amennyiben a vevőhöz megadott fizetési mód „Átutalás”, azt is megadhatja, hogy milyen fizetési határidőt engedélyez neki.

Például ha Csőrike Kft. úgy szerződik velünk, hogy átutalással és 60 napos utalási határidővel fizethet, akkor ha számlát készítünk és Csőrike Kft. lesz a kiválasztott partnerünk, a fizetési mód „Átutalás”-ra változik, a fizetési határidő pedig a számla keltéhez képest 60 nappal növekszik. Természetesen Ön a fizetési módot és határidőt számlánként egyedileg is megváltoztathatja. Illetve ha a vevő adataiban végzi a változtatást (pl. Csőrike Kft. készpénzes vevő lesz), akkor a fizetési mód ettől fogva készpénz lesz. Ha semmit nem állít be egy vevőnél, akkor a fizetési módja az alapértelmezett fizetési mód lesz, kivéve ha manuálisan máshogy nem állítja be a számlát.

Itt még megadhat egy olyan százalékos kedvezményt is, ami vevőt megilleti. Mivel vevő az esetleg árkategória szerint is kaphat kedvezményt (pl. dealer 1-es ár), ezért ha százalékos kedvezmény ti megad, akkor az a példa kedvérért a delaer 1-es árból vonódik le, ezért ezt érdemes körültekintően használni és főleg olyan vevőknél akik alapértelmezetten kiskereskedelmi árkategóriában vannak. Itt megadhat még megjegyzést, ez azonban már belső használat, nem jelenik meg a számlán, csak Ön és a számlázó programot használó munkatársai láthatják.

 

 


 

Árucikkek adatai

 

Az “Árucikkek adatai” menüpont segítségével elvégezheti az árucikkekkel vagy szolgáltatásokkal kapcsolatos adatok teljes körű menedzselési műveleteket, úgy mint a “Módosítás”, “Törlés”, “Új vevő” felvétele, lásd. 44. ábra.

Ezt a menüpontot az F8 billentyűvel is elérheti a számlázó program főablakából.

 

 

Számlázó program

44. ábra: Árucikkek adatai

 

Korábban a vevőknél már említettük az árkategóriákat, minden cikknél külön megadható, hogy mekkora árat alkalmazzon a megadott árkategóriában. Ezeket az árakat az „Egyéb árak” részben lehet megadni. Ezt természetesen opcionális nem kötelező használni és így az árakat megadni sem.

Érdemes még megjegyezni, hogy a cikk megnevezése korlátlan hosszúságú lehet, ezért ideális szolgáltatások leírásához, a megjegyzés mezővel kombinálva pedig nagyon részletes szolgáltatásokat tartalmazó számlák készíthetők.

 

Minden cikkhez külön megjegyzés fűzhető. Ezek a megjegyzések megjelennek a számlán is. A megjegyzés hasznos lehet olyan szolgáltatás számla esetén is, ahol a „Számla továbbértékesített szolgáltatást tartalmaz”. Ha szolgáltatás megjegyzéséhez megadjuk ezt a szöveget, valamennyi számlára rákerül, ahol ezt a szolgáltatást kiszámlázzuk.

Figyelmet érdemel még a 44. ábrán a szolgáltatást jelző piros Igen/Nem választó kapcsoló. Segítségével megadhatjuk, hogy a frissen felvitt tétel árucikk/termék vagy éppen szolgáltatás lesz. Értelemszerűen szolgáltatás esetében felesleges és lehetetlen is megadni a mennyiséget. Tehát a mennyiség nyilvántartásának és a raktárkészlet kezelésnek sincs értelme ezeknél a cikkeknél (amik szolgáltatások). Másként megközelítve, ha bevételezünk a raktárkészletbe tíz darab papírdobozt, akkor a raktárkészletben is tíz lesz az elérhető mennyiség ebből a papírdobozból. Ha ebből eladunk öt darabot és szállítólevélen elvisznek még három darabot, akkor raktárkészletünk két darab lesz. Tehát nem adhatunk el a következő vevőnknek három darabot, legfeljebb akkor, ha rendelünk még új készletet a papírdobozból Ezzel szemben ha valamilyen fix áras javítást viszünk fel, akkor célszerű ezt szolgáltatásként megjelölni Ilyenkor a mennyiség mező szürkés árnyalatúvá változik és nem is adhatunk meg mennyiséget. Ebből a szolgáltatásból korlátlan mennyiségben számlázhatunk mégsem csökken sohasem a mennyisége. Minden új cikknél megadhatjuk, hogy szolgáltatás e vagy sem, sőt ez utólag is módosítható. Azonban óvatosan bánjunk vele, mivel a raktárkészletünk pontatlanná válhat, ha árucikkeket akár csak ideiglenes jelleggel szolgáltatásnak minősítünk és így kiveszünk a készletkezelés hatálya alól.

Arra is van lehetőség, hogy az általános beállításoknál kikapcsoljuk a készletnyilvántartást, ekkor alapértelmezetten minden új cikk szolgáltatásként kerül felvitelre, a régebbi tételek azonban nem változnak.

Az árucikkek vagy termékek tartalmazhatnak garanciát is. A garancia időtartalmát megadhatja a választó legördíthető listából, sőt Ön is begépelheti, ha a garancia eltér a előre megadott lehetőségektől, lásd 45. ábra.

 

 

Számlázó program

45. ábra: Garancia megadása

 

A garancia megadására, változtatására csak az árucikk adatainak szerkesztő üzemmódjában vagy új cikk felvitelekor van lehetősége. Ha a garancia jelölőnégyzet be van jelölve, akkor az árucikk adatainak megadásánál megadhat tetszőleges időtartamú garanciát és erről a számla készítésével egy időben külön garancia levelet is nyomtathat. Ha ezt a négyzetet nem jelöli be, akkor a cikk nem fog szerepelni a garancia levélen attól függetlenül, hogy esetleg garancia időtartamot megadott.

 

Ha jobban megnézzük a 44. ábrát láthatjuk, hogy a számlázó program képes egy adott cikkhez két vonalkódot is kezelni. Erre azért van szükség, mivel sokszor előfordul, különösen egyedibb árucikkek/termékek esetén, hogy az árucikk típus tartalmaz egy vonalkódot, és a cikkek egyedileg saját külön vonalkóddal is rendelkeznek (pl.: telefonok, e-book olvasok, stb. esetén).

A másodlagos vonalkód használata opciós, nem kötelező. Amint arra már a számlázás ismertetésekor is kitértünk, számlázáskor az elsődleges vonalkódra keresünk rá, de ha a számla készítésekor bevitt kód megegyezik egy másodlagos vonalkóddal, akkor automatikusan azt a cikket kezdjük kiszámlázni, melyiknek másodlagos vonalkódja megegyezik a bevitt a kóddal. Az ablakon található gombok megegyeznek a többi ablakon található általános célú gombokkal. Figyelmet érdemel azonban a következő három gomb: „Árazás”, Alvonalkódok” és „Klónozás”.

Kezdjük az „Alvonalkódok” és a „Klónozás” gombbal. Mindkettő szorosan kapcsolódik a vonalkódokhoz. A „Klónozás gomb, mint a neve is jelzi, lemásol egy létező cikket. A gomb lenyomásakor egyetlen paramétert kell megadnunk, az új árucikk kódot vagy vonalkódot, minden más adatot a lemásolt cikkből másolunk át a létrehozandó új cikkbe. A mennyiség automatikusan 1 (egy) lesz. Normális esetben teljesen egyforma, de eltérő vonalkódú cikkek gyors felvitelét segíti elő ez a gomb.

A másik gomb „Alvonalkódok” funkciója szinte teljesen megegyezik az előbb ismertetett gombbal, de itt a gomb lenyomásakor megadandó paraméter pont a másodlagos vonalkód. Itt is minden adat lemásolódik, még a vonalkód is, csak a másodlagos vonalkódot kell megadni. Ezt a funkciót megegyező gyújtókódú (vonalkódú) de egyedi másodlagos kóddal rendelkező termékek felvitelekor használjuk, amint az feljebb már említettük.

Az „Árazás” gomb segítségével az alap/kiskereskedelmi árakból lehet új nagykereskedelmi és kategória/dealeri árakat készíteni százalékos vagy összeg megadása alapján.

.

 


 

Árucikkek importálás Excel fájlból

 

Ennek a menüpontnak elég „beszédes” neve van, talán különösebb magyarázatot nem is igényel. Fő funkciója, hogy az árucikkeket ne manuálisan keljen egyesével felvinni, hanem lehetőség legyen kötegelt beolvasásra egy előre előkészített Excel fájlból.

 

Számlázó program

46. ábra: Árucikkek importálás Excel fájlból

 

 

Elsősorban nagyobb mennyiségű árucikk felvitelekor praktikus, de akár pár tucat tételnél is érdemes alkalmazni, mivel a manuális felvitelkor néha fellépő elgépelést és egyéb adatrögzítői hibákat kiküszöbölhetjük ezzel a funkcióval.

Mint a 46. ábrán is látszik a számlázó program a menüpont meghívásakor egy ellenőrző kérdést jelenít meg, mely azt firtatja, hogy rendelkezünk e olyan előre elkészített, megadott szerkezetű Excel fájlal, ami a sikeres importálás alapfeltétele. Magának a fájlnak a szerkezetét is megadjuk a kérdésben, hogy Önnek egyszerű legyen elkészíteni az Excel fájlt.

Ha a kérdésre „Igen” gombbal válaszolt, egy fájl tallózó ablakban meg kell mutatnia annak az Excel fájlnak a helyét és nevét, amiből az árucikkeket importálni szeretné.

Ha itt nem mutat meg semmilyen fájlt vagy a 46. ábra kérdésére „Nem” gombbal válaszolt a program befejezi az importálási műveletet és visszalép a főablakba.

 

Az Excel fájl szerkezetét az alábbiakban is ismertetjük:

A oszlop: árucikk/szolgáltatás kódja, esetleg vonalkódja (max 13. karakter) - megadása kötelező

B oszlop: árucikk/szolgáltatás megnevezése, korlátlan hosszúságú, megadása kötelező

C oszlop: ITJ/SZJ szám (max. 15 karakter) - nem kötelező

D oszlop: mennyiségi egység (max. 10 karakter) - megadás ajánlott

E oszlop: szabad készlet, mennyiség (szám formátum)

F oszlop: nettó ár (szám formátum), megadása kötelező

G oszlop: ÁFA kulcs (lehetséges értékek: 0,5,18,25,TM,AM,ÁKK,FAD), megadása kötelező

H oszlop: ha éréke I betű, a cikk szolgáltatásnak minősül és nem kerül be az árukészletbe, megadása nem kötelező

I oszlop: garancia (pl. 6 hónap, 1 év), megadása nem kötelező

J-K-L oszlop: nagykereskedelmi árak, csak szám formátum, megadása nem kötelező

 

Az esetlegesen a fájlban található további oszlopok nem kerülnek importálásra. Az importálási művelet az Excel állomány 2. sorától kezdődik.


 

Vevők importálása Excel fájlból

Ennek a menüpontnak elég "beszédes" neve van, működése gyakorlatilag megegyezik az előző menüpontban taglaltakkal. Fő funkciója, hogy a Vevőket ne manuálisan keljen egyesével felvinni, hanem lehetőség legyen kötegelt beolvasásra egy előre előkészített Excel fájlból.

Számlázó program

46.1. ábra: Vevők importálás Excel fájlból

Elsősorban nagyobb mennyiségű vevő/partner adatainak felvitelekor praktikus, de akár pár tucat tételnél is érdemes alkalmazni, mivel a manuális felvitelkor néha fellépő elgépelést és egyéb adatrögzítői hibákat kiküszöbölhetjük ezzel a funkcióval.
Mint a 46.1. ábrán is látszik a számlázó program a menüpont meghívásakor egy ellenőrző kérdést jelenít meg, mely azt firtatja, hogy rendelkezünk e olyan előre elkészített, megadott szerkezetű Excel fájlal, ami a sikeres importálás alapfeltétele. Magának a fájlnak a szerkezetét is megadjuk a kérdésben, hogy Önnek egyszerű legyen elkészíteni az Excel fájlt.
Ha a kérdésre "Igen" gombbal válaszolt, egy fájl tallózó ablakban meg kell mutatnia annak az Excel fájlnak a helyét és nevét, amiből az árucikkeket importálni szeretné.
Ha itt nem mutat meg semmilyen fájlt vagy a 46.1. ábra kérdésére "Nem" gombbal válaszolt a program befejezi az importálási műveletet és visszalép a főablakba.

Az Excel fájl szerkezetét az alábbiakban is ismertetjük:
A oszlop: vevő/partner neve (max 100. karakter) - megadása kötelező
B oszlop: vevő/partner ország (max. 50 karakter) - megadása nem kötelező
C oszlop: irányítószám (max. 8 karakter) - megadása nem kötelező
D oszlop: helységnév (max. 50 karakter) - megadása ajánlott
E oszlop: megye (max. 50 karakter) - megadása nem kötelező
F oszlop: út/utca/tér (max. 50 karakter) - megadása ajánlott
G oszlop: házszám (max. 20 karakter) - megadása ajánlott
H oszlop: adószám (max. 50 karakter) - megadása nem kötelező
I oszlop: e-mail cím (max. 50 karakter) - megadása nem kötelező
J oszlop: telefonszám (max. 50 karakter) - megadása nem kötelező
K oszlop: faxszám (max. 50 karakter) - megadása nem kötelező
L oszlop: kapcsolattartó (max. 50 karakter) - megadása nem kötelező
M oszlop: bankfiók neve (max. 50 karakter) - megadása nem kötelező
N oszlop: bankszámlaszám (max. 50 karakter) - megadása nem kötelező
O oszlop: alapértelmezett fizetési mód (lehetséges értékek: Átutalás,Bankkártya,Csekk,Készpénz,Utánvét,Elszámolás) - megadása nem kötelező
P oszlop: alapértelmezett fizetési/átutalási határidő (egész szám) - megadása nem kötelező
Q oszlop: kedvezmény százalék (0-100 egész szám) - megadása nem kötelező
R oszlop: vevő/partner levelezési neve (max. 50 karakter) - megadása nem kötelező
S oszlop: vevő/partner levelezési ország (max. 50 karakter) - megadása nem kötelező
T oszlop: levelezési irányítószám (max. 8 karakter) - megadása nem kötelező
U oszlop: levelezési helységnév (max. 50 karakter) - megadása ajánlott
V oszlop: levelezési út/utca/tér (max. 50 karakter) - megadása nem kötelező
W oszlop: levelezési házszám (max. 20 karakter) - megadása nem kötelező
X oszlop: jelszőszám árképzéshez, lehetséges értekek: "0" (kisker), "1" (kategória/dealer 1), "2" (kategória/dealer 2)

Az esetlegesen a fájlban található további oszlopok nem kerülnek importálásra. Az importálási művelet az Excel állomány 2. sorától kezdődik.

 

Számlák adatai - részletes

 

Ezt a menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) az F9 billentyűvel is elérheti.

Itt megtekintheti az Ön által eddig a számlázó programban kiállított számlákat illetve a sztornó számlákat együtt. Lehetősége van a „Kiválasztott számla újranyomtatása” gomb segítségével újranyomtatni az eredeti számlát, természetesen új eredeti nyomtatási példányszámmal.

Ha összehasonlítjuk a 47. ábrán látható ablakot a 30. ábrával, szembeszökő a hasonlóság. Mivel a két ablak működése nagyon hasonló, ezért az ott leírtakat nem ismételjük meg, értelemszerűen itt is a hasonló gombok hasonló működést eredményeznek.

 

Számlázó program

47. ábra: Számlák adatai - részletes megjelenítés

 

Az „Export” gomb segítségével a számlázó program közvetlenül Excel fájlba tudja lekérdezni az adatokat. Ilyenkor automatikusan megnyílik a telepített Microsoft Excel program, amiben szintén automatikusan egy új „Számlák adatai” feliratú munkafüzet lap jön létre, melybe a számlázó program beleírja a számlák adatait. Az így létrejövő munkafüzetbe bármely tetszőleges művelet elvégezhető, melyet az MS Excel program biztosít Önnek (tetszőleges rendezés, csoportosítás, riport készítés, stb.).

 

Valamint lehetősége van ezen számlák nyomtatási nézetének megtekintésére illetve újbóli kinyomtatására. Ugyanúgy megadhatja azt a nyomtatót is, amelyre szeretné a nyomtatást elvégezni.

 

Az “Összes számla nézete” gomb segítségével valamennyi eddig kiadott számláját megtekintheti (és kinyomtathatja). A “Kiválasztott számla nézete” gomb segítségével pedig az éppen aktív (“Számlák adatai” ablakban szereplő) számla nézete tekinthető meg. Ez a gomb különösen akkor hasznos, amikor egy adott számlát kell újra kinyomtatni (pl.: vevő elveszítette, stb.). Ezt egyébként a jelenleg aktuális jogszabályok is előírják (a számlák utólagos nyomtatási lehetősége - APEH előírás). Előfordulhat, hogy egy vevő több hónap után szeretne újabb példányt kérni egy régebbi számlából, vagy éppen Önnek lenne rá szüksége (könyvelési okok, stb.) illetve egyszerűen meg szeretné tekinteni (például, hogy ellenőrizzen egy garancia igényt, stb.). Ha közben kiadott nagyobb mennyiségű számlát, akkor a “Keresés” ablak segítségével könnyedén megtalálhatja és megtekintheti (kinyomtathatja) a keresett számlát. A “Mégsem” gomb segítségével (ESC billentyű) egyszerűen kiléphet az ablakból. Figyelem! A menüpontban nincs lehetősége a számlák adatain utólagosan módosítani, azokat megváltoztatni. Ha a számla nem megfelelő, sztornózás, majd új számla készítése funkciók segítségével orvosoljuk a problémát.

 


 

Számlák adatai - táblázatos

 

Ezt a menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) az CTRL+T billentyűkombinációval is elérheti.

 

Számlázó program

48. ábra: Számlák adatai - táblázatos megjelenítés

 

A menüpont segítségével táblázatos formában (48. ábra) láthatjuk a számlázó program segítségével már kiállított számlákat. A táblázatos forma előnye az előző menüponthoz képest a könnyebb áttekinthetőség. A gombok funkciója teljesen megegyezik a „Számlák adatai - részletes” menüpontban leírtakkal megegyezik. Érdemes megjegyezni, hogy ebben a menüpontban is lehetőség van a számlák sztornózására.

 

Szállítólevelek adatai

 

Ezt a menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) az F11 billentyűvel is elérheti.

Itt megtekintheti az Ön által eddig a számlázó programban kiállított szállítóleveleket (aktív és bevont szállító leveleket együtt. Lehetősége van a „Kiválasztott szállítólevél újranyomtatása” gomb segítségével újranyomtatni az eredeti szállítólevelet. Bár a szállítólevél nem szigorú számadású nyomtatvány, mégis a könnyebb követhetőség érdekében a számlához hasonlóan sorszámozással láttuk el.

Ha összehasonlítjuk a 49. ábrán látható ablakot a 36. ábrával (Szállítólevél bevonása), szembeszökő a hasonlóság. Mivel a két ablak működése nagyon hasonló, ezért az ott leírtakat nem ismételjük meg, értelemszerűen itt is a hasonló gombok hasonló működést eredményeznek.

 

Számlázó program

49. ábra: Szállítólevelek adatai

 

Figyelem! A menüpontban nincs lehetősége a szállítólevelek adatain utólagosan módosítani, azokat megváltoztatni. Ha a szállítólevél nem megfelelő, vonja be azt a szállítólevelek bevonása menüpont segítségével, majd az új szállítólevél készítése funkció segítségével oldhatjuk meg a problémát.

Foglalási lapok adatai

 

Ezt a menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) az F12 billentyűvel is elérheti.

Itt megtekintheti az Ön által eddig a számlázó programban kiállított foglalási lapokat (aktív és bevont foglalási lapokat együtt). Lehetősége van a „Kiválasztott foglalási lap újranyomtatása” gomb segítségével újranyomtatni az eredeti foglalási lapot. A foglalási lap a szállítólevélhez hasonlóan szintén nem szigorú számadású nyomtatvány, mégis a könnyebb követhetőség érdekében a számlához hasonlóan nyomtatási példányszám követéssel láttuk el.

 

Ha összehasonlítjuk a 50. ábrán látható ablakot a 39. ábrával (Foglalási lap bevonása), szembeszökő a hasonlóság. Mivel a két ablak működése nagyon hasonló, ezért az ott leírtakat nem ismételjük meg, értelemszerűen itt is a hasonló gombok hasonló működést eredményeznek.

 

Számlázó program

50. ábra: Szállítólevelek adatai

 

Figyelem! A menüpontban nincs lehetősége a szállítólevelek adatain utólagosan módosítani, azokat megváltoztatni. Ha a szállítólevél nem megfelelő, vonja be azt a szállítólevelek bevonása menüpont segítségével, majd az új szállítólevél készítése funkció segítségével oldhatjuk meg a problémát.

Az ablak többi gombja is hasonlóan működik a korábban megismerteknek. Az „Export” gomb segítségével a számlázó program közvetlenül Excel fájlba tudja exportálni az adatokat. Ilyenkor automatikusan megnyílik a telepített Microsoft Excel program, amiben szintén automatikusan egy új „Foglalási lapok adatai” feliratú munkafüzet lap jön létre, melybe a számlázó program beleírja a megfelelő foglalási lap adatokat. Az így létrejövő munkafüzetbe bármely tetszőleges művelet elvégezhető, melyet az MS Excel program biztosít Önnek (tetszőleges rendezés, csoportosítás, riport készítés, stb.).

 

Előszámlák (proforma számlák) adatai

 

Ezt a menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) a CTRL+E billentyűkombinációval is elérheti.

Itt megtekintheti az Ön által eddig a számlázó programban kiállított proforma számlákat (előszámlákat) aktív és bevont proforma számlákat együtt. Lehetősége van a „Kiválasztott előszámla újranyomtatása” gomb segítségével újranyomtatni az eredeti proforma számlát (előszámla).

A proforma számla (előszámla) nem szigorú számadású nyomtatvány, mégis a könnyebb követhetőség érdekében a számlához hasonlóan nyomtatási példányszám követéssel láttuk el.

 

Ha összehasonlítjuk a 51. ábrán látható ablakot a 41. ábrával (Proforma számla bevonása), szembeszökő a hasonlóság. Mivel a két ablak működése nagyon hasonló, ezért az ott leírtakat nem ismételjük meg, értelemszerűen itt is a hasonló gombok hasonló működést eredményeznek.

 

Számlázó program

51. ábra: Előszámlák (proforma számlák) adatai

 

Figyelem! A menüpontban nincs lehetősége a proforma számlák (előszámlák) adatain utólagosan módosítani, azokat megváltoztatni. Ha a proforma számla (előszámla) nem megfelelő, vonja be azt a „Proforma (előszámla) bevonása” menüpont segítségével, de ne készítsen belőle éles számlát, végül új proforma számla (előszámla) készítése funkció segítségével oldhatja meg a problémát.

Garancialevelek adatai

 

Ezt a menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) az CTRL+G billentyűkombinációval is elérheti.

Itt megtekintheti az Ön által eddig a számlázó programban kiállított garancialeveleket. Bár funkcióját tekintve a „Garancia levelek adatai” menüpont (52. ábra) nagyon hasonlít például a számlák, szállítólevelek és foglalási lapok adatai menüpontokra, mégis jelentős különbségek mutatkoznak közöttük.

 

Számlázó program
52. ábra: Garancia levelek adatai

Egyfelől a garancialevelek nem léteznek önállóan, mindig egy kiadott számlához kapcsolódnak. Elkészítésük is automatikusan megtörténik, ha olyan cikket vagy terméket számláz ki, mely tartalmaz garanciát és bejelöli a számla készítésekor a „Kérek a számlához garancialevelet” jelölő négyzetet. Mivel a garancialevél, mindig egy adott számlához kapcsolódik ezért nem is rendelkezik saját számozással, a garancialevél sorszáma mindig megegyezik a számla sorszámával, így könnyebb a későbbiek folyamán is a két bizonylat (számla és garancia levél) összekapcsolása.

Másfelől nincs például újranyomtatás gomb, de több más mező és funkció is hiányzik. Ha például vevője elveszíti a garancialevelét és új példányt kár Öntől vagy egyszerűen csak önnek van szüksége új példányra egy adott garancia levélből, akkor a „Kiválasztott garancialevél nézete” gomb segítségével teheti meg az új nyomtatást. Itt már semmilyen nyomtatási sorszámozás sincsen és a mezők száma is kevesebb, tekintettel a garancia levélen feltüntetendő információ számlától eltérő jellegére (nincsenek árak, áfa kulcsok, stb).

 

Kifizetetlen átutalási számlák adatai

 

Ezt a menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) az CTRL+U billentyűkombinációval is elérheti.

Itt megtekintheti azokat a számláit, melyek kiegyenlítése még nem történt meg a számlázó program szerint. Jellemzően a készpénzes számlák státusza azonnal kifizetetté válik, sőt ha bekapcsolja a megfelelő opciót („Beállítások” menü „Általános beállítások” menüpont, 67. ábra), készpénzes számla esetén még „Fizetve” pecsétet is nyomtat a számlázó program a készpénzes számlákra. Tehát a készpénzes számlák kifizetettek, de a többi késleltetett fizetésű módú számla (pl. átutalás), státusza alapértelmezetten kifizetetlen.

Ha összehasonlítjuk a 53. ábrán látható ablakot a 47. ábrával (Számlák adatai - részletes), látható a hasonlóság, azonban mégis jelentős különbségek láthatóak.

 

Számlázó program

53. ábra: Kifizetetlen átutalási számlák adatai

 

Mivel a két ablak működése sok funkcióban hasonló, ezért az ott leírtakat nem ismételjük meg, értelemszerűen itt is a hasonló gombok hasonló működést eredményeznek (pl. „Kiválasztott számla nézete”, „Kiválasztott számla újranyomtatása”, „Export”, stb.).

Azonban jelentős különbségek is felfedezhetőek, új funkciójú gombok is találhatóak az ablak jobb oldali részén középen és a funkciók működése is eltérő. Például a „Kiválasztott számla felszólító levele” gomb adott számla adataival, vevő neve, címe, számla száma és összege, automatikusan szabványos felszólító levelet generál, melyet Önnek már csak nyomtatnia és aláírni, pecsételni kell.

Logikusan az „Összes számla felszólító levele” gomb lenyomásakor a számlázó program valamennyi kifizetetlen számláról készít felszólító lehet, ami hatékonyabb lehet, főleg sok kifizetetlen számla esetében.

A következő két gomb a „Számlák listája számlaszám szerint” és a „Számlák listázása vevők szerint” belső felhasználású statisztikákat nyomtat a kinnlevőségekről különféle a gombok nevében található csoportosítás szerint.

Végül felmerül a kérdés, mitől változik például egy átutalásos számla kifizetetté? Erre a következő két befizetés nyugtázása gomb alkalmas. Mivel a két gomb funkciója hasonló, de működése eltérő, ezért pár mondat erejéig külön tárgyaljuk őket. Ahhoz, hogy a számla kifizetetté váljon, Önnek nyugtáznia kell, hogy megérkezett a számla ellenértéke például bankszámlájára. Ez egyenlőre manuálisan történik.

A „Befizetés/kiegyenlítés nyugtázása” gomb segítségével az 54. ábrához jutunk.

Számlázó program
54. ábra: Átutalási számla kifizetésének rögzítése

 

 

A gomb lenyomásakor elvégzendő műveletet a számlázó program mindig arra a számlára vonatkoztatja, ami aktuálisan megjelenik a részletes adatok között. Ugyanez igaz az újranyomtatásra vagy egyéb műveletekre, például a felszólító levélre is.

Fiktív példánkban „Jerry egér Bt.” az aktuális számla, tehát a „Befizetés/kiegyenlítés nyugtázása” gomb lenyomásakor elvégzendő művelet is erre a szálára vonatkozik. Bejelöljük, hogy mikor érkezett meg a számla és még egy szöveges megjegyzést is fűzhetünk hozzá, hogy például milyen a banki bizonylat száma, stb.

Az 51. ábrán látható ablakból a „Mégsem” gomb segítségével műveletvégzés nélkül léphetünk ki, illetve ha a „Rögzítés” gombot nyomjuk le, akkor az adatok bekerülnek az adatbázisban és a számla kifizetetté válik. Ezzel együtt rögtön el is tűnik a számla a kifizetetlen számlák adatai ablakból. Ez a másik jelentős különbség az eltérő funkciókon kívül, hogy ebben az ablakban nem láthatóak az összes számla adatai csak és kizárólag a kifizethetetlen számlák találhatóak itt meg.

Optimális esetben vevőnk a részére kibocsátott számlánk ellenértéket egy összegben átutalja. Néha azonban az is előfordul (főleg nagyobb összegű számlák esetén), hogy a számla ellenértéket több részletben fizeti meg a vevő. Ekkor a „Kifizetés részleges nyugtázása” gombot használjuk. A gomb lenyomásakor az 55. ábrán látható ablakot kapjuk.

 

 

Számlázó program
55. ábra: Átutalási számla részleges kiegyenlítésének rögzítése

 

Az ábrát megtekinthetve látható, hogy a számla száma „SZL/000000005” és összege 328000 Ft. Ha például partnerünk átutalt százezer forintot, akkor a követelt összeg ennek megfelelően módosul, lásd 56. ábra.

 

Számlázó program

56. ábra: Részlegesen kifizetett átutalási számla módosult követelése

 

Amikor a részleges befizetések összege eléri a számla értéket a program felkínálja, hogy kifizetetté teszi a számlát.

 


 

Pénznemek adatai

 

Viszonylag ritkán használt menüpont, a számlázó program által használt pénznemek adatai lehet itt menedzselni, lásd 57. ábra.

A menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) az CTRL+M billentyűkombinációval is elérheti.

 

 

Számlázó program

57. ábra: Fizetési pénznemek adatai

 

Az itt rögzített pénznemből lehet majd a számla készítéskor kiválasztani a készülő számla pénznemét. A mezők értelemszerűek, pénznem rövidítése, hosszú neve. Megadható még az alapértelmezett pénznem, ami minden új számla készítésekor kijelölésre kerül. Fontos mező a kerekítés is, főleg, ha számlázunk olyan pénznemekben is, melyek például a szomszédos országokban használnak.

Többi gomb funkciója megegyezik a korábban már ismertetekkel (pl. „Export”, „Törlés”, stb.).

 

 


 

Vonalkódok…

 

A vonalkódok egyedi nyomtatása, menüpont segítségével többféle szabványnak megfelelő vonalkódot állíthatunk elő, lásd 58. ábra.

A menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) az CTRL+V billentyűkombinációval is elérheti.

 

Számlázó program
58. ábra: Vonalkódok egyedi nyomtatása

 

Ezeket a vonalkódokat átméretezhetjük, megadhatjuk magasságát, nagyítását és nyomtathatjuk, majd kedvükre sokszorosíthatjuk. Főleg belső használatú vonalkódok előállításakor hasznos, mivel a máshonnan beszerzett termékek sok esetben már eleve rendelkeznek saját vonalkóddal.


 

Felhasználók adatai

 

Ezt a menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) az CTRL+H billentyűkombinációval is elérheti.

A felhasználók adatai menüpont segítségével felhasználókat definiálhatunk a számlázó modul számára. A felhasználóknak többféle adatot adhatunk meg, mint azt az 59. ábrán is láthatjuk. Ebből az azonosító név (felhasználói név) és a jelszó különösen fontos.

 

Számlázó program
59. ábra: Felhasználók adatai

 

Ezeket kell majd megadni a bejelentkezéskor. Ahhoz, hogy a bejelentkezéskor a rendszer jelszót kérjen, nem elég a felhasználókat definiálni. A „Beállítások” menü, „Felhasználói adatok” menüpontjában található ablakban lehet bekapcsolni a „Belépés csak felhasználói névvel és jelszóval” jelölőnégyzetet is be kell jelölni. Ekkor a program következő indításakor már az 60. ábrán látható ablak fogadja Önt.

Számlázó program

60. ábra: Számlázó program indításakor a felhasználók adatait ellenőrző ablak

 

 

Figyeljen rá, hogy pontosan megjegyezze vagy felírja valahová a felhasználói nevét és jelszavát, ellenkező esetben előfordulhat, hogy „kizárja” magát a program használatából, mivel nem tud belépni.

Amennyiben ez a sajnálatos eset mégis előfordulna, forduljon hozzánk bizalommal a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.


 

Adatállományok karbantartása

 

Ezt a menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) az CTRL+K billentyűkombinációval is elérheti.

Ez a funkció minden frissítéskor automatikusan lefut, ezért manuális indítására viszonylag ritkán van szükség. A menüpont kiválasztásakor az 61. ábrán látható a ablakba jutunk.

 

Számlázó program
61. ábra: Adatbázis analizálás, frissítés, karbantartás

 

Az ablakon található gombok segítségével különféle műveleteket végezhetünk el az adatbázissal.

Az „Analizálás” gomb megvizsgálja az adatbázisok integritását és ellenőrzi, hogy a különféle adatbázisokban és azok tábláiban megtalálhatóak e a megfelelő adatmezők és előre feltöltött adatrekordok, relációk. Az analizálás eredményét az ablak közepén „Analizálás eredménye” fülben tekintheti meg. Fontos, hogy az „Analizálás” gomb által meghívott funkció semmilyen műveletet nem végez az adatbázison, csak ellenőrzési és tájékoztatási feladatokat lát el.

Amennyiben javítani és frissíteni szeretné az adatbázisokat, használja a „Karbantartás” gombot. A funkció nagyon hasonlít az „Analizálás” gomb által meghívott funkcióra, azonban itt egyből megtörténik a javítás és a bővítés is. A harmadik „Kilépés” gomb funkciója nem igényel különösebb magyarázatot.

 

 


 

Adatok konvertálása 1.xx verzióról

 

Ez egy manapság már rendkívül ritkán használt, főleg kompatibilitási okokból megtalálható funkció. A Horizont számlázó program fejlesztését még 1997-ben kezdtük meg, akkor még karakteres módban, DOS alapokon. A későbbiekben áttértünk a Windows alapokon nyugvó grafikus felületre, a 2.00 verziótól felfelé pedig újabb fejlesztési programnyelvre váltottunk. Mivel a 2.00 verzió jelentősen eltér a korábbiaktól, ezért a konvertálás műveletre külön gondot fordítottunk. Maga a konvertálás felhasználó oldalról nem bonyolult, a régi (2.00 verzió előtt Horizont Számlázó modul) adatbázisait be kell másolni egy új számlázó program mappájába és elindítani ezt a funkciót. A konvertálás teljesen automatikusan megtörténik, adatveszteség nem léphet fel.

Amennyiben mégis problémája támadna és Ön terméktámogatásra jogosult felhasználó (pl. havi licencelésű vagy megvásárolt és terméktámogatási időszakkal rendelkező példány tulajdonosa) lépjen kapcsolatba velünk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.


 

Beállítások

 

A “Beállítások” főmenü menü hét menüpontra bomlik:

·         Számlasorszám formátumok,

·         Számlaszám előtag,

·         Adatállományok biztonsági mentése,

·         Adatállományok visszaállítása biztonsági mentésből,

·         Bankszámlaszám adatok,

·         Általános beállítások,

·         Számla megjelenítési beállítások,

·         Felhasználói adatok.

 


 

Számlasorszám formátumok

 

A “Számlasorszám formátumok” (62. ábra) segítségével beállíthatja, hogy az Ön által készített számlák számlasorszáma (mely számlánként eggyel növekszik) milyen formában jelenjen meg.

A menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) az CTRL+F9 billentyűkombinációval is elérheti.

 

 

Számlázó program

62. ábra: Számlasorszám formátumok

 

A beállítható számlaformátumok:

 

SZL/000000001 - alapértelmezett,

SZL/1997/000000001 – ugyanaz, mint az előbbi, csak tartalmazza az adott évszámot

SZL/1997/12/000000001 – tartalmazza az év és hónapszámot is (nagyobb cégnek, sok számlával)

SZL/1997/12/23/000000001 – nagy cégeknek, a könnyű számlaazonosítást megkönnyítendő tartalmazza az évszámot, hónapszámot és napszámot is.

 

Mivel a számlasorszám, minden új számlával eggyel növekszik, lehetősége van arra, hogy a számlasorszámot például évente lenullázza. Ezt a funkciót aktivizálhatja a “Sorszámozás újrakezdése év elején” gombbal. Figyelem! Körültekintően használja ezt a funkciót, mivel ha korábban már használt "sima" (dátum nélküli számlaformátumú) 1-es sorszámú számlát és most sem használ dátumot a számlasorszámban, a két egyforma formátumú és 1-es sorszámú számla nem különböztethető meg egymástól és egy számszakilag is problémát okozhat.


 

Számlasorszám előtag

 

Ezt a menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) az CTRL+F10 billentyűkombinációval is elérheti.

Alapértelmezetten a számlaszám előtt található egy három karakter hosszú előtag is. Ez alapértelmezettel „SZL”, ez azonban átírható például a cég nevének legfeljebb három karakteres rövidítésre.

 

Számlázó program

63. ábra: Számlasorszám előtagok

 

Az 63. ábrán látható ablakban jelenleg egy számlaszám előtag található, ennek aktuális számlaszám mutatója (aktuális értéke) 7-es. Azaz a következő számla SZL/000000007 sorszámú számla lesz. Önnek lehetősége van újabb előtagok felvételére is, például az új gomb segítségével rögzít a már megszokott módon egy „RAK” előtagot, ami a raktárt jelenti. Ennek sorszáma szintén 1-el kezdődik. Ha többféle előtagot is használ, akkor számla készítésekor mindig az alapértelmezett előtaggal indul a számlázás, ezt azonban Ön számlázás közben megváltoztathatja másik előtagra.

A többféle előtag könnyebbé teszi az ügyvitelt, olyasmi, mintha Ön több számlatömböt használna. Bár a Horizont számlázó program lehetővé teszi, hogy Ön a számlákon többféle előtagot is használhasson, a többi adat (például az Ön vállalkozói/cég neve, címe, adószáma, nem változik). Ha több eltérő címről (pl. üzlet, telephely, stb.) szeretne számlázni, az egységek számának megfelelő számlázó modul licenc számmal kell rendelkeznie.


 

Adatállományok biztonsági mentése

 

Ennek a funkciónak a segítségével a Horizont számlázó program által használt adatbázisokból biztonsági mentés készül. A funkció használata nagyon egyszerű és teljesen automatikus. Önnek mindösszesen egy fájl nevet és a mentés helyét kell megadni. A biztonsági mentés egyetlen zsb kiterjesztési fájlból áll, mely tömörítve tartalmazza a számlázó program valamennyi adatbázisát és adatait. Normál esetben a mentés akár egyetlen floppy lemezen is elfér. A modul használata semmilyen paramétert nem igényel, teljesen automatikusan történik. Ha számlázó program segítségével már korábban már végzett biztonsági mentést, megadott néven és helyre, akkor a korábbi mentés adatai felülíródnak az új mentéssel.

A menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) az Shift+F7 billentyűkombinációval is elérheti.

 


 

Adatállományok visszaállítása biztonsági mentésből

 

Ennek a funkciónak a segítségével a Horizont számlázó program segítségével a már korábban elkészített zsb kiterjesztésű biztonsági fájlból visszaállíthatja a számlázó program által használt adatbázisokat és az adatokat. Önnek nincs más teendője, mint megadni a biztonsági fájl nevét és a számlázó modul automatikusan visszaállítja az adatokat a korábbi mentésből. Fontos, megjegyezni, hogy a biztonsági mentésben szereplő adatok adott esetben visszaállítják a számlázó modult a mentéskori állapotba, azaz, ha mentés elkészítése után még felvitt például adatokat, cikkeket, vevőket, akkor a visszaállításkor ezek elvesznek.

Mivel a visszaállítás a számlázó program teljes adatbázisrendszerét érinti, ezért a sikeres visszaállítást követően a program bezárul. A visszaállított adatokat a számlázó program újraindítását követően használhatja.

A menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) az Shift+F8 billentyűkombinációval is elérheti.

 


 

Bankszámlaszám adatok

 

Mivel a számlázó programban lehetőség van több bankszámlaszám kezelésére is, ezért ebben a menüpontban menedzselhetjük a bankszámlaszám adatokat, lásd. 61 ábra.

A menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) az CTRL+O billentyűkombinációval is elérheti.

Az adatok megadása, módosítása és törlése a szokott módon történik. Ezzel az ablakkal egyébként már találkoztunk a számlázó program telepítésekor is, amikor kötelezően meg kellett adnia legalább egy bankszámlaszámot.

 

Számlázó program
64. ábra: Bankszámlaszám adatok

 

Említést érdemel az „Alapértelmezett” gomb, mely segítségével azt a bankszámlaszámot adhatja meg, amellyel a számlázás alapértelmezetten kezdődik. Természetesen, ha több bankszámlaszámot használ és nem az alapértelmezett bankszámlával szeretné az új készülő számláját elkészíteni, akkor egy legördülőből kiválaszthatja az Önnek leginkább megfelelőt, ahogy azt már a számla készítésekor is megemlítettük.

Az alapértelmezett számlát a több bankszámlaszám közül egy jelölő négyzet (pipa) is megkülönbözteti, lásd bankszámlaszámok adatai táblázat legelső oszlopa.

Értelemszerűen az IBAN és SWIFT/BIC kód mezők megadását csak akkor végezze el, ha rendelkezik ilyennel és számláz külföldre is.


 

Általános beállítások

 

Ennek a menüpontnak a segítségével olyan beállításokat végezhetünk a számlázó modulon, melyek a számlázó program működését általánosságban befolyásolják.

A menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) az CTRL+B billentyűkombinációval is elérheti.

 

Számlázó program
65. ábra: Általános beállítások

 

Nézzük végig a 65. ábrát fentről haladva lefelé. A legtöbb opció teljesen egyértelmű, ezért nem igényel különösebb magyarázatot. Az ablak felső részében beállíthatjuk, hogy mennyi legyen az alapértelmezett nyomtatási példányszám. Tehát amikor számlát készít, hány példányt készüljön belőle. Ez a legtöbb esetben kettő (egy példányt kap a vevő, egy pedig marad Önnél), vannak azonban olyan cégek is, ahol ez a szám, akár 3-4 darab vagy még annál is több lehet. A egyszerre nyomtatható maximális példányszám legfeljebb 20 darab lehet.

Beállíthatja a számlázó program által használt alapértelmezett átutalási határidőt. Ha a készítendő számla fizetési módja átutalás, akkor a fizetési határidő ennyi nappal növekszik meg a számla készítési dátumához képest, ami jól beállított számítógép esetében mindig az aktuális dátum. Fontos megjegyezni, hogy minden vevőjénél egyedileg is beállíthatja a vevő számára engedélyezett átutalási határidőt, ami felülbírálja az itt („Általános beállítások” ablakban) megadott számot.

Ugyanez igaz az alapértelmezett fizetési módra is. Ha Önnek olyan az üzleti modellje, megadható, hogy az új készítendő számla mindig átutalásos legyen vagy éppen mindig készpénzes. Ez természetesen a számla készítése közben megváltoztatható, illetve minden partnernél egyedileg is beállítható. Ha Önnek olyan megállapodása van egy vevőjével, hogy átutalással fizethet például 60 nap fizetési határidővel, akkor amikor ezt a partnert választja ki a számla beállítása átutalásra és 60 napra változnak. Persze Ön ezt felülbírálhatja egyedileg, vagy a vevő adataiban véglegesen. Erről bővebben a Vevők adatai menüpont ismertetésekor olvashat.

 

Továbbra is felülről haladva a következő vonallal elválasztott rész a számla lábjegyzetéről gondoskodik. Itt bármilyen legfeljebb 200 karakter hosszúságú szöveget megadhat a számla lábjegyzete mezőben, illetve azt is beállíthatja, hogy ez a mező megjelenjen e a számlán.

 

A következő beállítási csoportban négy olyan beállítást eszközölhetünk, melyekre „Igen/Nem” választ adhatunk cégünk működési modelljétől függően.

Készletnyilvántartás alapértelmezett? Ez a beállítási lehetőség az Ön vállalkozási típusától függ. Ha Ön jellemzően szolgáltatásokat végez (pl. ügyvédi iroda, stb.), akkor a készletnyilvántartásra nincs szüksége. Ebben az esetben bármely új cikk típusa automatikusan szolgáltatás lesz. Fontos megjegyezni, hogy továbbra is lehetősége van árucikket vagy terméket rögzíteni, ezekhez mennyiséget rendelni, mely minden eladott példánnyal csökken, ez a beállítás az új cikkek alapértelmezett módját határozza meg, a már felvitt cikkekre és szolgáltatásokra nincs hatással.

Levelezési cím megjelenik a számlán (alapértelmezésben)? Ugyancsak az Ön üzleti modelljével van összefüggésben ez a beállítási lehetőség, mely a levelezési cím számlán való feltüntetéséről gondoskodik. Amennyiben Ön jellemzően postai úton küldi ki a számláit, un. „ablakos” borítékot használva hasznos lehet alapértelmezetté tenni a levelezési cím nyomtatását is. Ha Ön lekapcsolja a levelezési cím megjelenítését alapértelmezetten, akkor is lehetősége van egyedileg egy-egy számla erejéig ezt a funkciót bekapcsolni, lásd bővebben számla készítése leírásánál.

Fizetve "pecsét" (képe) megjelenik a készpénzes számlán? Készpénzes számlák esetében hasznos a „Fizetve” felírat feltüntetése. Ennek a funkciónak a segítségével egy stilizált „Fizetve pecsét jelenik meg a számlán (lásd. 63. ábra). Ez a funkció feleslegesség teszi a fizetve feliratú bélyegző használatát is.

 

Számlázó program
66. ábra: „Fizetve” pecsét funkció eredménye

 

Automatikus átváltó ablak számla pénznem váltás esetén? Amennyiben ez a funkció "Igen" állásban van és pénznemet váltunk bizonylatkészítéskor (pl. forintról euróra) felugrik egy átváltó ablak (lásd. 22. ábra, számla készítés menüpont), ahol megadhatjuk mennyi eredeti pénznem (pl. forint) mennyi új pénznemet (pl. eurót) ér. Ezután a számlázó program átszámolja a számla értékeit a megadott aránypároknak megfelelően. Itt fontos megjegyezni, ha nincs még eladandó tétel a számlán vagy a készítendő számla értéke nulla, nem jelenik meg az átváltó ablak akkor sem, ha ez a funkció "Igen" állásban van.

 

A következőkben ismertetett beállítási lehetőségek a HORIZONT Integrált számlázó modul és a HORIZONT Integrált házipénztár modul együttműködési lehetőségeit ismertetik, illetve a két program integrált használatának beállítását taglalják.

Sok esetben nagyban megkönnyíti az adminisztrációt, ha a számlázási folyamat gépiesítése (számlázó program alkalmazása) mellett a pénztárak kezelésére például házipénztár programot használunk. Mivel a számlázó modul integrált modul, ezért hatékonyan tud együttműködni más Horizont alkalmazásokkal.

Értelemszerűen a két program sikeres együttműködésének feltétele, hogy mindkét programból működőképes, azaz nem lejárt licencű megfelelően telepített verzióval rendelkezzünk és a számlázó modul „tudjon” a telepített házipénztár modulról, tehát legyen kijelölve a „Bevételi pénztárbizonylat automatikus rögzítése és nyomtatása (automatikus adatátvitel) HORIZONT Integrált Házipénztár modullal” feliratú jelölő négyzet. A négyzetet és egyéb paramétereket kizárólag a szerkesztő üzemmódban (esetünkben „Módosítás” gomb lenyomása után kerül ebbe ez az ablak) van lehetősége. A szerkesztő üzemmódot az ablak alján található piros sáv jelzi melyben két gomb („Rögzítés”, „Mégsem”) található. Ez általánosságban elmondható valamennyi adatszerkesztő ablakról is (pl. árucikkek, adatai, bankszámlák adatai, vevők adatai, stb).

Mindenképpen meg kell adnia a házipénztár modul elérési útját. Ez azért nagyon fontos művelet, mivel a megadott elérési úton található házipénztár adatbázisba a számlázó modul közvetlenül beleírja például a frissen elkészített készpénzes számla adatait és egyből generál egy nyomtatható bevételi pénztárbizonylatot a házipénztár modul beállításaival és adataival. Ezek az adatok és az elkészített bevételi pénztárbizonylat később a házipénztár modulból közvetlenül is elérhetőek lesznek.

Ha a megadott úton elérhető érvényes házipénztár modul, akkor a 64. ábrának megfelelő zöld „Sikeres kapcsolódás” felírat látható, míg ha nem jó mappát adtunk meg vagy ott nem található érvényes licencű illetve megfelelően telepített házipénztár modul, akkor a 63. ábrán látható piros „Sikertelen kapcsolódás” felírat látható.

 

Számlázó program

67. ábra: Számlázó modul integrálása házipénztár modullal

 

Mivel a számlázó modul és a házipénztár modul is portable (azaz hordozható technológiával készült), ezért nem minden esetben lehet megadni az érvényes elérési utat. Ha USB meghajtón, például PEN drive-on használjuk a számlázó és a házipénztár modult, minden gépen más lesz a mappaszerkezet, de azt sem tudjuk előre megmondani, hogy az PEN drive éppen milyen betűjelet kap. Ezért ebben az esetben található egy második „A Házipénztár modul közvetlenül a számlázó könyvtárában található, nincs külön elérési út (például USB meghajtón futó számlázó esetében)” feliratú jelölőnégyzet, ami azt állítja be, hogy a számlázó modul a házipénztár modult mindig a saját mappájába keresse. Figyeljünk rá, ha szeretnénk bevételi pénztárbizonylatokat nyomtatni, hogy mindig zöld színű „Sikeres kapcsolódás” feliratot írjon ki a kapcsolódási teszt eredményeként, ellenkező esetben nem tud a számlázó modul kapcsolódni a házipénztár modulhoz, ez pedig számos hiba forrása lehet.

Végül még mindig a 64. ábránál tartva beállíthatjuk, hogy milyen aláírási helyeket, rublikákat jelenítsen meg a számlázó program az elkészített számlán. Jelenleg ötféle aláírási hely kapcsolható be, ebből a példa kedvéért három jelölőnégyzetet választottunk ki (pipa jelzi a kiválasztott jelölőnégyzeteket). Ha így rögzítjük, akkor a 65. ábrán látható sávot kapunk minden számla alján.

 

Számlázó program
68. ábra: A 64. ábrán bekapcsolt átvevő, aláíró helyek eredménye a számlán

 

Fontos megjegyezni, hogy az aláíró helyek kapcsoló globális és visszamenőleges hatású, azaz bekapcsolás után valamennyi új számlán fel fogja tűntetni a megadott aláíró rublikákat, sőt, ha régebbi számláz nyomtatunk újra, az új négyzeteket ott is látni foguk. Természetesesen az ötféle aláíró hely tetszőlegesen variálható és pár klikkeléssel könnyedén ki is kapcsolható.


 

Számla megjelenítési beállítások

 

Ebben a menüpontban néhány olyan paramétert adhatunk meg, melyek a számla megjelenítését befolyásolják.

A menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) az CTRL+D billentyűkombinációval is elérheti.

 

Számlázó program

69. ábra számla megjelenítési beállítások és logók

 

Ha tanulmányozzuk a 66. ábrát, látható, hogy az ablak felső részén beállíthatjuk a számla fejlécén megjelenő logót. Fontos megjegyezni, hogy ez a fájl, kizárólag jpg kiterjesztésű lehet és értelemszerűen érdemes kicsi méretet választani, egyrészt a gyorsabb nyomtatás miatt, másrészt a számla fejlécében a hely korlátozott, ezért a nagyobb kép esetleg belelóghat a számla szállító adataiba.

Amikor egy logót helyezünk el, mindig ellenőrizzük a zöld „Számla előnézet, beállítások ellenőrzéséhez” gombbal a nézetét és csak ha megfelelő, akkor rögzítsük. Ha nincs beállítva fejléc logó illetve már beállított logónk, de másikra szeretnénk cserélni, akkor vagy az NRG-COM logóra vagy a cserélendő logóra klikkelve új logót adhatunk meg. Ha a jobb gombbal klikkelünk a logóra akkor egy helyzetérzékeny (előugró) menü jelenik meg, mely mindösszesen két menüpontot tartalmaz, egy „Új fejlécen megjelenítendő logó felvitele vagy cseréje” és egy „Fejlécen megjelenítendő logó törlése” menüpontokat. Utóbbival lehet véglegesen eltávolítani egy logót úgy, hogy nem adunk meg semmit a helyére.

Lehetőségünk van egy második logó elhelyezésére. Ennek menete teljesen megegyezik a fejléc logó beállításával. Annyi a különbség, hogy itt egy fotószerkesztő program stilizált képére kell kattintani. A másik lényeges különbség a kép felhasználásának jellegéből adódik. A fejléckép akár lehet harsány, erős tónusú is, a cég logójának megfelelően. Ezzel szemben a háttérkép vagy vízjel esetében kifejezetten fontos, hogy a színek halványak, fakók, esetleg szürkeárnyalatosak legyenek, mert erre a képre adott esetben a számla tartalma (cikkek szolgáltatások, áfa, stb.) is rányomtatásra kerül. Ha a vízjel kép erős tónusú, az olvashatatlanná teszi a számlát. Itt is mindenképpen teszteljük a zöld gombbal, sőt ajánlatos pár próba nyomtatást is elvégezni.

Következő beállítási lehetőség a számla fejléc eltolása. Ehhez mindenképpen meg kell adnia egy pixel számot, amivel el szeretné tolni a fejlécet függőleges irányba. Ezzel beméretezhetjük a levelezési adatokat, de például nagyobb fejléc logó esetében is hasznát vehetjük ennek az opciónak. Fontos különbség még, hogy az eltolási beállításokat kizárólag szerkesztő üzemmódban tudjuk megváltoztatni, míg a logók megadásához nincs erre szükség.

 

Utolsó opció a kiszámlázott tételek közötti távolság megadása. Ezzel mindegy szellősebbé, olvashatóbbá tehető a számlázó program által készített számla. Ez az értéket is pixelben kell megadni. Ez a pixel szám lesz a távolsága két tételnek a készülő vagy már elkészült számlán. Természetesen ezt az értéket is kizárólag szerkesztő üzemmódban tudjuk megváltoztatni.

 


 

Felhasználói adatok

 

A “Felhasználói adatok” menüpont (67. ábra) segítségével saját felhasználói adatainkat menedzselhetjük és itt végezhetünk ezeken az adatokon különféle változtatásokat (pl.: címváltozás, telefonszám változás, bankváltás, stb.).

Ezt a menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) az CTRL+F billentyűkombinációval is elérheti.

Figyelem! Ezek az adatok jelennek meg a számlázó program minden bizonylatában, így a számla Szállítói adataiban is. Az ezekben az adatokban történő bármely változtatás, pl. név vagy cím átírása csak a következő számlákat érinti a már korábban elkészült számlák adatai nem változnak.

 

Számlázó program

70. ábra: Felhasználói adatok

 

Mivel az ablakkal már találkoztunk közvetlenül a számlázó program indításakor, valamint az ebben az ablakban megadott adatok egyértelműek, ezért nem bocsátkozunk ismétlésekbe.

Fontos megjegyezni, hogy az ablakban lehetőség van a bankszámla adatok közvetlen menedzselésére is a második „Pénzügyi és egyéb adatok” fülön.

Lekérdezések

 

Ennek a menünek a következő menüpontok a részei:

·         Vevők lekérdezése…,

·         Raktárkészlet lista,

·         Elfogyott cikkek listája,

·         Eladott cikkek listája - „fogyás” lista,

·         Kifizetetlen számlák listázása - Vásárlók szerinti kinnlevőségek,

·         Kifizetetlen számlák listázása - Számlaszám szerinti kinnlevőségek,

·         Számlák részletes lekérdezése,

·         Aktív szállítólevelek listája,

·         Aktív szállítólevelek cikk szerint,

·         Aktív foglalási lapok,

·         Aktív foglalási lapok cikk szerint,

·         Áfa lista,

·         Bevételi adatok.

 


 

Vevők lekérdezése…

 

Ennek a menünek a segítségével a számlázó programban előforduló partnereinkről vagy vevőinkről készíthetünk különféle listákat. Többféle szempont szerint rendezhetjük és szűrhetjük a partnereinket, mint az a 67. ábrán láthatjuk.

A menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) a Shift+F1 billentyűkombinációval is elérheti.

 

Számlázó program
71. ábra: Felhasználói adatok

 

A szűrésnél kiválaszthatjuk (bejelöljük a megfelelő jelölőnégyzetet, név, irányítószám, stb.), milyen mezőkre legyen szűrve a partner adatbázis, illetve megadhatjuk a jelölőnégyzet mellett a szűrés paramétereit is. Használható a csillag karakter is un. joker karakterként. Például, ha a helységnév jelölőnégyzetet adjuk meg, majd a két karakterből álló „H*” sorozatot, valamennyi H betűvel kezdődő településnevű partnerünk szerepelni fog a listán. Ugyanez igaz, ha egy kapcsolattartót keresünk, de nem tudjuk melyik partnercégünknél dolgozik. Például a „Kovács*” valamennyi Kovács kezdetű vevőnket listázza.

Az ablak alján 3 gombot találhatunk a „Nyomtatás” és a „Mégsem” nem igényel különösebb magyarázatot, viszont az „Aktualizálás - számla adatbázisból” gomb funkciója megér egy rövid ismertetést. Minden partnerünknek vagy vevőnknek van egy „egyenlege”, amin a nálunk történt vásárlását (természetesen csak a számlázó programon keresztüli vásárlást látja a program) tartja nyilván a rendszer. Azonban néha előfordul, hogy egyes vevőnket véletlenül töröljük, megsérül a partner adatbázis és ilyen esetekben a partnerünk vásárlási adatai is elvesznek. Ekkor az „Aktualizálás - számla adatbázisból” gomb végignézi a számlázó modulban található számlákat és aktualizálja a partnerünk vásárlásait.

Ez egy fontos adat a menedzsment számára partnerünk aktivitásáról. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben a számla adatbázis nem tartalmazza a vevő összes vásárlását, úgy ez a jelölőszám is pontatlan lesz. Sztornó számla esetén az összeg leíródik partnerünk összes vásárlásából.

Raktárkészlet lista

 

A menüpont használata semmilyen további paramétert nem igényel. A számlázó program árucikk/vonalkód szerint rendezve felsorolja valamennyi olyan tételt, melyből eladható tétellel rendelkezik és az nem szolgáltatásként van megjelölve.

 

A lista végén összegezve láthatóak a raktárkészlet értékei, szétbontva árkategóriák szerint, tehát kisker, nagyker és Dealer 1, Dealer 2, Dealer 3 árra. Nyilvánvalóan, ha például csak kiskereskedelmi értékesítést végzünk és nem adjuk meg a többi árkategóriához árakat, akkor ezeknél az árkategóriáknál nulla értéket kapunk.

 

A menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) a Shift+F2 billentyűkombinációval is elérheti.

 


 

Elfogyott cikkek listája

 

A menüpont használata semmilyen további paramétert nem igényel. A kinyomtatott listában minden olyan a cikklistában szereplő árucikk vagy termék szerepel, melynek mennyisége nulla.

A lista jól használható utánrendeléseknél, illetve eltávolíthatók a cikk listából az olyan árucikkek vagy termékek, melyekből már nem tervezünk vagy nem lehet többet rendelni.

A lekérdezésben kizárólag olyan tételek szerepelhetnek, melyek nincsenek az árucikk adatoknál szolgáltatásnak megadva.

A menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) a CTRL+X billentyűkombinációval is elérheti.

 


 

Eladott cikkek listája, - „fogyás” lista

 

A menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) a Ctrl+F12 billentyűkombinációval is elérheti.

Ennél a lekérdezésénél meg kell adnunk két dátum paramétert, a lekérdezési időszak kezdő és végső dátumát, mint azt a 72. ábrán is láthatjuk. Ezáltal megadott időszakra kérhetjük le a fogyás listát. A menüpont használata semmilyen további paramétert nem igényel.

 

Számlázó program
72. ábra: Lekérdezési időszak megadása

 

A fogyás lista alapján könnyedén nyomon követhetjük, hogy melyek azok a cikkek és termékek, melyek a legjobban „pörögnek”, azaz sikeresek és népszerűek vevőink körében. A lekérdezési lista alapján egyben a cikket utánrendelését is könnyebb megtervezni, hiszen egy nagyobb mennyiségben fogyó, népszerűbb cikkekből érdemes nagyobb tételben rendelni, mint azokból a tételekből, melyekből kevesebb mennyiséget ad el.

 

A lekérdezési a „Nyomtatás” gomb segítségével egy nyomtatott listát (riportot) kapunk. Azonban nemcsak a lista nyomtatandó verzióját kérheti le, de a Horizont számlázó program lehetőséget segítségével közvetlenül Excel fájlba is lekérdezni az adatokat. Ekkor az „Export - XLS” gombot nyomjuk le. A már korábban is ismertetett módon ilyenkor automatikusan megnyílik a telepített Microsoft Excel program, egy új „Fogyási lista” feliratú munkafüzet lapot hoz létre a számlázó program, melybe beleírja a lekérdezés eredményét. Az így létrejövő munkafüzetbe bármely tetszőleges művelet elvégezhető, melyet az MS Excel program biztosít Önnek (tetszőleges rendezés, csoportosítás, riport készítés, stb.).

 

 


 

Kifizetetlen számlák listázása - Vásárlók szerinti kinnlevőségek

 

Ennél a lekérdezésénél semmilyen paramétert nem kell megadnunk. A listában minden olyan partnerünk/vevőnk szerepelni fog, akinek olyan számlát bocsátottunk ki, ami a számlázó program szerint nem lett kiegyenlítve. Jellemzően ilyen például minden átutalási számla, amit nem sztornóztunk le. A számlák kiegyenlítését az „Adatállományok” menü „Kifizetetlen számlák adatai” menüpontja segítségével tudjuk menedzselni a korábban már leírt módokon.

A vásárlók szerinti kinnlevőségek lekérdezése valamennyi kifizetetlen számlát összegyűjti partner szerinti csoportosításban, tehát minden vevője mellett egyben látja, mekkora összegű a nála található kinnlevőség. Így ha például egyik partnere öt darab számlát nem egyenlített ki, Ön csak a partner nevét és mellette az öt számla összegét egyben látja.

A menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) a Shift+F5 billentyűkombinációval is elérheti.

 


 

Kifizetetlen számlák listázása - Számlaszám szerinti kinnlevőségek

 

Ez a lekérdezés gyakorlatilag megegyezik az előzővel, egyetlen menüpontból a „Kifizetetlen számlák listázása” menüből nyílnak ki. Mint a menüpont neve is mutatja, itt az összes kifizetetlen számla megjelenik. Az előző („Kifizetetlen számlák listázása - Vásárlók szerinti kinnlevőségek”) menüponttal és lekérdezéssel összehasonlítva, ha például egyik partnerünk öt darab különféle számláját nem egyenlítette ki, akkor bizony mind az öt számla külön sorban jelenik meg. Ez a lekérdezés ezért terjedelmesebb is, mint az előző, viszont könnyebb nyomon követni, milyen számlákból jött össze egy-egy partner tartozása.

A számlák kiegyenlítését az „Adatállományok” menü „Kifizetetlen számlák adatai” menüpontja segítségével tudjuk menedzselni a korábban már leírt módokon.

A menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) a Shift+F6 billentyűkombinációval is elérheti.

 


 

Számlák részletes lekérdezése

 

Ezt a menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) a CTRL+L billentyűkombinációval is elérheti.

Ennek a lekérdezésnek a segítségével a számlázó program által kiállított valamennyi számlát lekérdezhetjük, különféle paraméterek megadásával. A mezők megnevezése értelemszerű.

Vessünk egy pillantást a 73. ábrára. A „Vevő/partner neve” mezőbe beírjuk a megfelelő szöveget vagy szövegrészletet, mely a vevőnkre utal. Esetünkben „Mac” lett a példa szövegrész. Ez a „Mac” kezdetű vevőinknek kiállított számlákat listázza ki. Ebbe beletartozik a „Mackó Kft.” és a „Maci Laci Bt.” is. Figyelmet érdemel a mezők előtti legördülő választó, melyben alapértelmezetten mindenhol egy egyenlőségjel található. Azonban választó legördíthető egy un. „nem egyenlő” azaz ilyen „<>” jellé is. Ha ebben az állásban gépelnénk be a „Mac” szövegrészletet, akkor minden olyan számla listázásra kerülne, melynek vevőjének neve nem „Mac”-al kezdődik.

 

Számlázó program

73. ábra: Számlák lekérdezése

 

A lekérdezési szempontok tovább finomíthatóak a többi lekérdezési mező megadásával vagy azok tetszőleges kombinálásával. Például a 73. ábrán megadtuk a számla keltének kezdő és végdátumát is, tehát most olyan számlák kerülnek listázásra, ahol a vevők neve „Mac”-al kezdődik és a számlák 2010 június 1 és 2010 június 30. közöttiek. Persze listázhatjuk például a Debreceni vevőinket is vagy az egy millió bruttónál nagyobb számlákat is. Mivel ebben a lekérdezésben számlákat kérdezünk le, így a „Maci Laci Bt.” kétszer is szerepel a lekérdezésben, mivel két különálló számlája is volt.

A lekérdezett számlákat a szokott módon Microsoft Excel fájlba is exportálhatjuk, ha rendelkezünk telepített Excel verzióval. Ezután az Excel program segítségével további műveleteket végezhetünk a lekérdezett számlákkal, diagramokat rajzolhatunk, riportot készíthetünk, stb.


 

Aktív szállítólevelek listája

 

A menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) a CTRL+F5 billentyűkombinációval is elérheti.

A lekérdezés semmilyen paramétert nem igényel, kilistázza az összes szállítólevelet, ami még aktív, tehát nincs bevonva. Mivel az aktív szállítólevélen található cikket továbbra is az Ön tulajdonában vannak mindaddig, míg egy számlán ki nem egyenlíti az értékűeket, ezért az aktív szállítólevelek is egyfajta kinnlevőségi listaként funkcionálnak. Valamennyi aktív szállítólevél felsorolásra kerül a listában.

 


 

Aktív szállítólevelek cikk szerint

 

A menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) a CTRL+F6 billentyűkombinációval is elérheti.

Ez a lekérdezés szintén az aktív (tehát nem bevont) szállítóleveleket listázza, azonban az előző menüpontban található lekérdezéshez képest itt szükséges egy paramétert is megadnia.

 

Számlázó program

74. ábra: Aktív szállítólevelek cikk szerint

 

Mint a 74. ábrán látható, ennél a lekérdezésnél meg kell adni egy árucikk vagy termék kódját és a lekérdezés kilistázza azokat a szállítóleveleket és vevőket/partnereket, akiknél a keresett cikk szállítólevélen található.

A rendszer kilistázza az levelek értékét, sőt azt is, hogy a keresett cikkből mennyi található még raktáron. Jól használható ez a funkció arra is, ha egy konkrét termékről szeretné tudni, melyik partnerénél található meg szállítólevélen.

 

 

 


 

Aktív foglalási lapok listája

 

A menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) a CTRL+F7 billentyűkombinációval is elérheti.

Ez a lekérdezés semmilyen paramétert nem igényel, kilistázza az összes olyan foglalási lapot, ami még aktív, tehát nincs bevonva. Mivel az aktív foglalási lapon található cikkek továbbra is az Ön tulajdonában és telephelyén vagy raktárában vannak mindaddig, míg a vevője vagy partnere egy számlán ki nem egyenlíti az értékűeket. Ezért az aktív foglalási lapok is egyfajta kinnlevőségi listaként funkcionálnak. Valamennyi aktív foglalási lap felsorolásra kerül a listában.

 


 

Aktív foglalási lapok cikk szerint

 

A menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) a CTRL+F8 billentyűkombinációval is elérheti.

Ez a lekérdezés szintén az aktív (tehát nem bevont) foglalási lapokat listázza, azonban az előző menüpontban található lekérdezéshez képest itt szükséges egy paramétert is megadnia. A funkció nagyon hasonlít az „Aktív szállítólevelek cikk szerint” menüponthoz

 

Számlázó program

75. ábra: Aktív foglalási lapok cikk szerint

 

Mint a 75. ábrán látható, ennél a lekérdezésnél meg kell adni egy árucikk vagy termék kódját és a lekérdezés kilistázza azokat a foglalási lapokat és vevőket/partnereket, akiknél a keresett cikk a foglalási lapon található.

A rendszer kilistázza az lapok értékét, sőt azt is, hogy a keresett cikkből mennyi található még raktáron. Jól használható ez a funkció arra is, ha egy konkrét a raktárkészletben található termékről szeretné tudni, ki foglalta le.

 


 

ÁFA lista

 

Ez a lekérdezés nagyon hasonlít az „Eladott cikkek listája - fogyás lista” lekérdezéshez. Itt is egy időszakot kell megadni, lásd 72. ábra, időszak megadása.

A lekérdezés a megadott időszakban átnézi valamennyi számlát és számlánként áfa valamint pénznem szerint kilistázza az áfa összegeket.

Amennyiben egy számla többféle áfa kulcsot tartalmazó tételt is tartalmaz, akkor a listában ez a számla is annyiszor szerepel, amennyi különféle áfa kulcs található rajta.

A lista jól alkalmazható áfa analitika készítéséhez illetve számos egyéb összesítő információt tartalmaz például a bruttó étékekből következtethet az árbevételre, stb.

A menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) a CTRL+A billentyűkombinációval is elérheti.

 


 

Bevételi adatok

 

Ez a lekérdezés mindösszesen egyetlen paramétert igényel, ami megadható a 76. ábrán látható ablak bal felső sarkában, ez a paraméter pedig a lekérdezés éve.

 

 

Számlázó program

76. ábra: Bevételi adatok

 

A menüpont megnyitásakor a lekérdezési év automatikusan az aktuális évre áll és egyből le is kérdezi ennek az évnek a bevételi adatait hónapokra lebontva. A bevételi adatok táblázatos formában az ablak alján találhatóak meg, áfa kulcsok szerint bontva valamint a bruttó összegekkel.

 

A táblázat felett pedig egy grafikonon is megtekintheti a bevételi adatokat, ami vizuális típusú felhasználóknak személetesebben mutatja meg az árbevétel alakulását.

 

Fontos megjegyezni, hogy a táblázatban szereplő adatok fiktív adatok, továbbá azokat az átutalási számlák is szerepelnek benne, amik nem lettek kiegyenlítve. Sztornó számlák természetesen nem szerepelnek az összegekben.

 

A menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) a CTRL+Q billentyűkombinációval is elérheti.

 

Súgó

 

Ennek a menünek a következő menüpontok a részei:

·         Számlázó modul súgó,

·         Regisztrációs szám - licenc frissítés,

·         Végfelhasználói licencszerződés,

·         Termék vásárlás - előszámla igénylés,

·         Frissítések keresése,

·         NRG-COM weboldala,

·         Névjegy.

 

Számlázó modul súgó

 

A számlázó modul súgóját kizárólag on-line, azaz aktív internetkapcsolat segítségével lehet elérni. Amennyiben Ön nem rendelkezik állandó internetkapcsolattal, lehetősége van a dokumentáció és felhasználói segédlet letöltésére például „pdf” formátumban.

http://nrg-com.hu/szammodkezikonyv.pdf

 

Ez a fájl kinyomtatható vagy pdf dokumentumként a számítógépén bármikor olvasható. A pdf dokumentumokat rengeteg ingyenes programmal lehet megtekintetni, keresni benne vagy elektronikus könyvként (e-book) használni.

 

A menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) az F1 billentyűvel is elérheti.

 

Regisztrációs szám - licenc frissítés

 

A menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) a Shift+F11 billentyűkombinációval is elérheti.

A számlázó modul jogszerű használatához mindenképpen szüksége lesz egy regisztrációs számra. A regisztrációs számot a fejlesztő cég (NRG-COM Kft.) bocsátja ki az Ön részére, ezzel jelezve, hogy Ön a termék használatára jogosult és a fejlesztő számára regisztrált felhasználó. A regisztrációs számot automatikusan igényelheti, amennyiben a tesztelési időszak leteltével is használni szeretné a számlázó modult. Fontos megjegyezni, hogy a regisztrációs szám beszerzése nem ingyenes.

 

Számlázó program

77. ábra: regisztrációs szám megadása, licenc frissítés

 

Tehát a 77. ábrán látható ablakban megadhatja a regisztrációs számot, illetve frissítheti a használati vagy megvásárolt számlázó modul esetén a terméktámogatási licencet. Regisztrációs számot a „Termék vásárlás - előszámla igénylés” menüpontban igényelhet. Ennek feltétele az előszámla kiegyenlítése. Az előszámla kiegyenlítését követő pár munkanapon belül Ön e-mailben megkapja a cégünk által kiállított, befizetést igazoló áfás számlát valamint az átutalási számláját és a regisztrációs számot. Ezt a számot kell begépelnie a „Program regisztrációs száma” zöld ablakba, majd a „Regisztrációs szám ellenőrzése, licenc frissítés” gomb segítségével a számlázó modul ellenőrzi, hogy a regisztrációs szám érvényes e és beállítja a frissítési időtartamot. Ehhez mindenképpen működő internet kapcsolatra van szükség. Mint a gomb nevéből is látszik, itt két művelet történik, először ellenőrzi a program a regisztrációs számot, majd ezután, ha az ellenőrzött szám megfelelő és érvényes volt, letölti a számhoz tartozó licenc időtartamát. A regisztrációs számot csak egyszer kell megadni, azt a program megjegyzi. Azonban lehetősége van új regisztrációs számot is megadni. Ez általában akkor szüksége, ha Ön például havi licencezéssel használta a számlázó programot, de most úgy dönt megvásárolja. Új regisztrációs számot kizárólag a fejlesztő bocsáthat ki az Ön részére.

A frissítés és terméktámogatás érvényességi dátumát az ablak alján pirossal kiírva láthatja. Havi licenc esetében ez a dátum egyben a használati dátumot is jelenti. A dátum lejárta után nem állíthat ki új bizonylatokat, de a program továbbra is indítató marad és a legtöbb funkció (pl. statisztikák, lekérdezések, régi számlák újranyomtatása) a használati licenc lejárta után is működik. korlátozottan továbbra is használható, például régi számlák újranyomtathatóak, partneradatok Megvásárolt termék esetén a dátum lejárta után is használható a Horizont számlázó program, de már nem kap meg új frissítéseket és az e-mail alapú terméktámogatásra sem jogosult.

 

Végfelhasználói licencszerződés

 

Ebben a menüpontban Ön bármikor megtekintheti a végfelhasználói licencszerződést, kimásolhatja. Az ablak szerkezetét a 78. ábrán láthatja.

 

Számlázó program

78. ábra: végfelhasználói licencszerződés

 

Használata egyértelmű. A „Bezárás” gomb segítségével kilép az ablakból (ezzel egyenértéke a Windows rendszerekben megszokottan az ablak jobb felső sarkában található „X” gombra kattintás vagy az ESC (escape) billentyű lenyomása is.

A „Nyomtatás” gomb segítségével pedig kinyomtathatja a végfelhasználói licencet, és így számítógéptől függetlenül akár magával is viheti és bármikor papíron is áttanulmányozhatja.

Ha a végfelhasználói licencszerződéssel kapcsolatban bármilyen észrevétele vagy problémája lenne, kérjük forduljon hozzánk bizalommal a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen. Kérjük, hogy a könnyebb és gyorsabb ügyintézést elősegítendő az e-mail tárgya legyen „Végfelhasználói licencszerződés”.

 

Termék vásárlása - előszámla igénylés

 

A menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) a Shift+F12 billentyűkombinációval is elérheti.

 

Bár a menüpont használat csak pár paraméter megadását igényli, érdemes egy picit alaposabban átnézni a használatát. Az ablak szerkezetét a 79. ábrán láthatja.

 

Számlázó program

79. ábra: termék vásárlása - előszámla (díjbekérő) igénylés

 

Amikor a számlázó program használata mellett dönt, kétféle konstrukció között választhat. Az egyiknél a havidíjas licencet konstrukciót választhatja, a másiknál pedig megvásárolhatja a terméket, 24 illetve 48 hónap terméktámogatással. Mindkét konstrukciónak van előnye és hátránya, ezért Önnek kell eldöntetni, melyik a vállalkozása számára a legmegfelelőbb.
Tehát először kiválasztja a megfelelő konstrukciót, az ablak felső részén található rádió gombokkal. Az kiválasztott lehetőségről az ablak jobb oldali részében olvashat egy rövid ismertetőt. Láthatja az ablakban még a cégadatit, illetve azt is meddig érvényes a jelenlegi licence, valamint ha megvásárolja a kiválasztott konstrukciót, mennyi ideig lesz a vásárlást követően érvényes a licenc.
Mi most a példában a "Használati licencet vásárolok (havi díjat fizetek)" opciót választottuk. Ilyenkor 3 hónapnál kevesebbet nem vásárolhatunk, de legfeljebb 12 hónapot (egy év) adhatunk meg. Ennek a konstrukciónak az előnye, hogy egyszerre viszonylag kis összeget kell megfizetnie, valamint folyamatos a frissítés és a terméktámogatás is. Három hónapnál 1.905 Ft lett volna a fizetendő bruttó összeg, mely 27% általános forgalmi adót tartalmaz. Ebben az esetben 2012.09.30-ig érvényes használati licencet valamint frissítést és terméktámogatást is megvásárolunk. Azonban most 6 hónapra változtattuk a licencelni kívánt hónapok számát. Az eredmény látható a 75.ábrán.
Nézzük meg mi történt volna, ha a másik opciót azaz "Megvásárolom (24 hónap terméktámogatással)" választjuk. Ennél a konstrukciónál nem kell több paramétert megadni (míg a havi díjas konstrukciónál a hónapok számát megadhatjuk, változtathatjuk, ha nem megfelelő az alapértelmezett három hónap). Ebben az esetben a terméktámogatási és frissítési licenc 2014.06.30-ig lenne érvényes. Mivel ennél a konstrukciónál megvásárolja a számlázó modult, ezért itt a program a licenc időtartamának lejárta után is használható, persze ekkor már frissítés és terméktámogatás nélkül. Terméktámogatást azonban a megvásárolt modulhoz is vásárolhat annak lejárta után, kedvezményes áron.
A "Megvásárolom (48 hónap terméktámogatással)" opciót külön nem részletezzük, teljesen megegyezik az előbb leírtakkal, csak itt 48 hónap terméktámogatással és frissítési lehetőséggel vásárolja meg a számlázó program használatát. Érdemes figyelembe venni, hogy ennél, az opciónál a számlázó program jelentős kedvezménnyel vásárolható meg. A számlázó program korlátlan használati időre valamint 48 hónap, azaz 4 év frissítési és terméktámogatási idővel csak nettó 16.000 Ft költségbe kerül.  

Ahogy már korábban említettük, lehetőség van kedvezményes frissítést és terméktámogatást is vásárolni, de kizárólag azoknak a felhasználóknak, akik már megvásárolták a számlázó programot. Itt is két opció között lehet választani, 24 és 48 hónapos frissítési és támogatási időszakkal, a 48 hónapos további kedvezményt tartalmaz.

Tehát összegezve: kiválasztotta az Önnek megfelelő konstrukciót. Ezután nyomtasson egy díjbekérőt. Javasolt a "díjbekérő előnézet" gomb használata. Ekkor leellenőrizheti az adatokat. Ha mindent rendben talál, akkor a "Díjbekérő készítése" gomb segítségével nyomtasson egy éles díjbekérőt (előszámlát). Ahhoz, hogy megkaphassa a regisztrációs számot, fontos, hogy ezt a díjbekérőt vagy előszámlát az azon található paramétereknek (számlaszám, közlemény, stb.) megfelelően kiegyenlítse. Vegye figyelembe, hogy az adminisztrációs ügyintézés több munkanapot vehet igénybe és csak azután kezdődik meg ez a folyamat, hogy a díjbekérő összege megjelenik a fejlesztő (díjbekérőn megadott) bankszámlaszámláján, ezért kérjük, hogy a vásárlási folyamatot időben kezdje meg.
A "Díjbekérő készítése" gomb segítségével éles, valódi díjbekérő készíthető, egyedi sorszámmal. Ehhez internetkapcsolat szükséges. Fontos továbbá, hogy az Ön adatai között pontosan szerepeljen az e-mail címe, mivel rendszerünk erre a címre fogja kiküldeni a regisztrációs számot. Ezért ellenőrizze, hogy jól adta e meg ezt a címet.

 

Frissítés keresése

 

A menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) a CTRL+R billentyűkombinációval is elérheti.

 

Ennek a funkciónak a segítségével manuálisan tudjuk ellenőrizni, hogy a számlázó modul legfrissebb verzióját használjuk e. Alapértelmezetten a számlázó program 10 naponként leellenőrzi, hogy van e elérhető frissítés, és a ha talál az éppen használt verziónál frissebbet, felajánlja, hogy automatikusan elvégzi a frissítést. A frissítési funkció használatához működő internetkapcsolat szükséges.

 

A frissítéseket nem kötelező használni, azonban ajánlott, mivel hibajavításokat és esetlegesen új funkciókat, bővítéseket is tartalmazhatnak. Fontos továbbá megjegyezni, hogy a frissítéseket, csak érvényes licencű felhasználók telepíthetik.

 

Amennyiben nem elérhető gépén a frissítő modul, erről a WEB címről letöltheti:

http://nrg-com.hu/szupdater.exe

A letöltött programfájlt másolja be a számlázó program mappájába és próbálja meg újra a frissítést.

NRG-COM weboldala

 

Ezzel a menüponttal a számlázó program megnyitja a fejlesztő web oldalát (honlapját). Értelemszerűen ehhez szükséges, hogy legyen működő internet kapcsolat a gépen. A program az Ön által a számítógépre feltelepített alapértelmezett böngésző programot használja. A honlapon újdonságokról, akciókról és egyéb szoftver termékekről is olvashat.

 

A menüpontot a számlázó program főablakából (7. ábra) a CTRL+W billentyűkombinációval is elérheti.

 

Névjegy

 

Ez a menüpont olyan információs ablakot nyit meg, mely tájékoztatást nyújt Önnek a számlázó modul jelenleg verziójáról (verziószám), illetve a fejlesztő elérhetőségeiről.

Kapcsolat

 

Reméljük a Horizont számlázó program elnyerte tetszését, amennyiben további kérdései vannak a következő e-mail címeken várjuk kérdéseit javaslatait:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Üzleti tevékenységéhez sok sikert kívánunk:

 

NRG-COM Kft.